Stresszmentes karácsony

 

Manapság elvárják tőlünk, hogy szuperaktívak, szupersikeresek és egyben szuperbombázók is legyünk. Azonban korántsem biztos, hogy mindez egyenlő a boldogsággal. Ráadásul még az általunk alakítani kívánt csodanők is kerülhetnek néha slamasztikába. Ha ilyenkor elhatalmasodik rajtunk a rosszkedv és a kétségbeesés, mindennél fontosabb, hogy megtaláljuk a lelkünkhöz vezető utat.


Ha üresnek érzed magad


Munka, barátok, pasi – minden oké. És mégis elönt néha az üresség érzése, főleg most, hogy jön a karácsony. Hiszen ha bebeszéled magadnak, hogy veled nem történik semmi érdemleges, az élet elzubog melletted anélkül, hogy nagy magasságokat és mélységeket járnál meg. Ébreszd fel a tettvágyadat! Kapcsold ki magad a hajtásból és lépj ki a szürkeségből, legalább erre a néhány szép napra. Emlékezz vissza arra, hogy miről álmodoztál korábban. Japán nyelvleckéket akartál venni, netán beiratkozni egy jógatanfolyamra, vagy felhívni egy régen látott barátnőt? Rajta, vágj bele! Az új feladatok és élmények lendítenek majd az adrenalin szinteden, a lomhán folydogáló folyóból áradó hegyi patakocska lesz. És meglátod, még élvezni is fogod a karácsonyi előkészületeket.


A szomszéd kertje…


Azon kapod magad, hogy mostanában irigyen vizslatsz mindenkit, aki – legalábbis szerinted – nálad jobban érzi magát. Például éppen lángol a szerelemtől, leadott 5 kg-t, vagy a cégnél körülzsongják a pasik – míg téged egy pillantásra sem méltatnak. Egy kis féltékenység soha nem árthat, hiszen plusz tettekre serkenthet, de a helyzet az, hogy többnyire semmi okod sincs rá. Mások irigylése egyben azt is jelenti, hogy lebecsülöd magad és lekicsinyled teljesítményedet. Vizsgáld felül érzéseidet. Vajon mi bújuk meg am ás dolgok iránti vágyakozás árnyékában? Állj a sarkadra, és tudatosítsd magadban, hogy neked is vannak irigylésre méltó értékeid.


Ne légy békefenntartó!


Bár semmi pénzért nem ismernéd el, szinte beleőrülsz abba, hogy a környezetedben te játszod az ügyeletes villámhárító szerepet – főleg az ünnepi asztal körül. Kényesen ügyelsz arra, hogy ne robbanjon ki vita vagy veszekedés. Mi nők, görcsösen próbáljuk fenntartani a békét környezetünkben. De sajnos nem leszünk egyetlen gombnyomásra konfliktusmegoldó profik.

Ne áldozd fel magad a béke oltárán, és a legközelebbi robbanásnál ne tartsd a feszültséget magadban. Mi történhet? Semmi drámai. Sőt, lehet, hogy a környezeted pozitívan fog reagálni új képességedre, és megízlelheted, miként arathatsz győzelmet érveiddel. Meglátod, az is nagyszerű, ha kis csatából kerülsz ki győztesen.


Munkaletargia


Minden reggel kínok kínjával kelsz ki az ágyból. Úgy érzed, nem vár rád más, csak az egész napos stressz a kiállhatatlan kollégák és a lelketlen főnök kereszttüzében. És egy ilyen munkanap után még az ajándékokat is neked kell megvásárolnod. Ideje meghatároznod, hol tart a karriered, és mit szeretnél még elérni. Nyiss a fejedben egy képzeletbeli számlát: egyik oszlopában a jelen dolgok legyenek, a másikban pedig az, hogy mi lehetne. Ebből majd kiderül, hogy tényleg más munka után kell-e nézned, vagy csak átmeneti munkaletargiából fakad a rossz hangulatod. Hiszen hajlamosak vagyunk rá, hogy hagyjuk magunkat általános rosszkedvünk által befolyásolni.


 

Belső egyensúly


Bár a mi generációnkat már önállóságra nevelték, mégis belénk kódolták a harmónia iránti igényt. Törj ki környezeted befolyása alól, és ne törekedj folyton a közkedveltségre! Egyszerűen légy önmagad, legalább az ünnepek alatt. Stressz a munkahelyen, viták a pároddal, tönkrement a tévé, ráadásul náthás is vagy – igazi mélypont. Lopj egy kis időt magadra. Ülj le, és fújd ki a levegőt. Persze, hogy az ember gyorsan belefárad, ha egyik hadszíntérről a másikra kerül – ezt senki sem bírja sokáig. Vedd sorra, melyik problémát lehet elnapolni, és melyik szorul gyors megoldásra. Add ki magadból a dühödet. Néha a krízishelyzet egy nagy veszekedéssel éri el a csúcsát, és utána minden jobb lesz.


Végkimerültség


Nem kérdéses, hogy mindent képes vagy véghezvinni. Hajnalban kocogni mész, reggelit készítesz, rohansz dolgozni, ebédidőben a bankba, munka után nyelvtanfolyamra, hétvégén pedig egy másik tanfolyam padjait koptatod. Nincs idő a gyengeségre – hajtogatod magadban, mégis egyre lehangoltabb és fáradtabb vagy, ettől pedig kezded magad úgy érezni, mint egy örök vesztes. És ha bejön a képbe a karácsonyi ajándékvásárlás, készülődés, akkor végképp beüt „krakk”.

Itt az ideje, hogy a sarkadra állj. Neked is kijár a pihenés. Mindenki szemében te testesíted meg a csodanőt, csak éppen te válsz egyre boldogtalanabbá ebben a szerepkörben. Bár ezt magadnak sem vallanád be. Adj le a házimunkából, és a munkahelyeden se hagyd, hogy mindent a te nyakadba varrjanak. Légy elég bátor ahhoz, hogy ki tudd kapcsolni magad a körforgásból. Menj haza, egyszerűen rogyj le a tévé elé. Vagy utazz el a hétvégén, és sajátítsd el a relaxáció fortélyait. Észre fogod venni – a környezeted is idomul majd a helyzethez.


Kirekesztve


Ismerősöd meghív egy karácsonyi partira, de te valahogy nem tudsz belefolyni a társalgásukba, mert jórészt fogalmad sincs, mit tudnál hozzáfűzni a beszélgetéshez. Ugyanúgy, ahogy a cégnél is képtelen vagy csatlakozni a kedélyesen cseverésző kollégák pletyizéséhez.

No, igen, pocsék érzés, amikor valaki kívülállónak érzi magát, mert a többiek minden mozzanatából az világlik, hogy nem tartják közéjük valónak. De miért kellene neked azt tenni, amit a többieknek? Ha viszont már ott vagy, ne vágj unott arcot, hanem mutass érdeklődést a téma iránt. Kérdezd meg a véleményüket, és mosolyogj. Válaszukból felmérheted, hogy tudatosan rekesztenek-e ki a beszélgetésből, vagy csak beképzelted magadnak ezt is.


A magány


Már egy ideje facér vagy, és azon kapod magad, hogy segítőkész barátnőid rendre azzal traktálnak, hogy be akarnak mutatni neked valakit, akit állítólag feltétlenül meg kell ismerned. És mindezt még karácsony előtt, hátha nem töltöd majd egyedül az ünnepeket. Nem csoda, hogy felmerül benned a kérdés: ennyire elesettnek látszom pasi nélkül? Érzelmi kérdésekben nem szabad hagynod, hogy beleavatkozzanak az életedbe. Jelezd környezeted felé, hogy maximálisan elégedett vagy az életeddel, és pillanatnyilag jól érzed magad egyedül (még ha nincs is mindig így). Hidd el, ha elégedettnek látszol, a szerelem is könnyebben rád talál. És ha az idei karácsonyt nem is, de a jövő évit már lehet, hogy szerelemben töltöd.


 

Fedezd fel a jó oldaladat is!


A melled túl kicsi, a hajad sehogyan sem áll, a narancsbőr meg folyton kifog rajtad. És különben is: a világ összes nője jobban néz ki nálad. Először is a negatív énképeddel nem vagy egyedül. Nem lehet, hogy túlságosan kritikus vagy magaddal szemben? Szabadulj meg a tipikus szépségideál elferdített képétől. Hidd el, a szépség nem a végtelen koplalásból és a szépségszalonok törzsvendégeknek nyújtott kedvezményeiből ered. Fedezd fel saját szépségedet! Tégy a karácsonyfa alá magadról egy fotót, amelyen különösen jól nézel ki. Ez a kis trükk sokkal hatásosabb, mint a vélt gyengeségeink ellen folytatott állandó küzdelem.

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL