Karácsonyi pulykaságok

1. Karácsonyi pulykasült


Hozzávalók

- 1 egész pulyka,
- 1 csésze olvasztott vaj,
- 1/2 teáskanál só, bors,
- 1 csésze csirke erőleves,
- friss zöldfűszerek.

Elkészítés


Melegítsük elő a sütőt kb. 160 C fokra. Mossuk meg a pulykát, majd egy papírtörlő segítségével töröljük szárazra. Fűszerezzük be. Kössük össze a lábakat, a szárnyakat, tegyük a háta alá, és mellel felfelé tegyük a tepsibe. Dugjunk bele egy speciális hőmérőt, ami jelzi a pulyka elkészültét.

Kenjük be a bőrét az olvasztott vajjal, majd öntsük fel erőlevessel. Süssük 3 illetve 3 és 3/4 órán át, ezalatt félóránként locsolgassunk a saját szaftjával, ha szükséges, öntsünk hozzá vizet vagy erőlevest.

A sütés 2/3-ánál oldjuk ki a pulyka lábait, hogy a testüregbe is behatolhasson a meleg levegő. 1 és 1/4 órával a sütőidő lejárta előtt, nézzük meg, hogy a hőmérő hány fokot mutat, ha 180 C fokon áll, a pulyka elkészült. Vegyük ki a sütőből és tálalás előtt hagyjuk pihenni 30 percet, így puhább és zamatosabb lesz.


2. Töltött pulyka mézzel


Hozzávalók

- 2 kg-os pulyka,
- 2 kisebb narancs

Töltelékhez:
- 2 szelet tejben áztatott, szeletelt kenyér,
- 1 csokor petrezselyem,
- 5 dkg mazsola,
- 1 fej apróra vágott hagyma,
- 3 szelet Pármai sonka,
- 5 gerezd hámozott, aprított narancs,
- 10 dkg csirkemáj.

Páchoz:
- 3 evőkanál méz,
- 1 evőkanál keleti fűszerkeverék,
- 1 evőkanál halszósz,
- 5 cl balzsamecet,
- 1 narancs kifacsart leve.

Elkészítés


A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. Az áztatott kenyeret, a hagymát, a feldarabolt sonkát, a narancsot és a májat keverjük össze. A pulyka lábait kössük össze.

A páchoz keverjük össze a mézet, a fűszerkeveréket, az ecetet, a narancslevet, egy fazékban, majd, mielőtt felforr, vegyük le a tűzről. Kenjük meg a pulykát a páclével és borítsunk be szeletelt naranccsal, majd tegyük a sütőbe. Süssük másfél órán keresztül, de 30 perc elteltével vegyük le róla a narancsokat.

Ha megsült, vegyük ki a tepsiből, majd a benne maradt szaftot, öntsük át egy kis tálba. Adjunk hozzá olvasztott vajat, lisztet és keverjük selymesre a tűzhelyen. Így egy isteni mártást kapunk.


3. Pulykamell kebab


Hozzávalók

- 3 szelet pulykamell,
- 1 evőkanál szezámmag,
- 4 evőkanál szójaszósz,
- 2 evőkanál barna cukor,
- 1 evőkanál olaj,
- 2 evőkanál reszelt gyömbér.

Elkészítés

A bőrt és a zsírt távolítsuk el a pulykamellről. Vágjuk fel 2x2 cm-es kockákra. Keverjük össze a szójaszószt, a barna cukrot, az olajat, adjunk hozzá egy kis borsot és gyömbért. Tegyük bele a húst és hagyjuk pácolódni legalább negyed órát.

A húst szúrjuk hurkapálcára, majd serpenyőben süssük meg, pár percig. Ha kész szórjunk rá szezámmagot. Rizzsel és salátával tálaljuk.


4. Rizses pulyka


Hozzávalók

- 1 közepes pulyka,
- só, bors,
- 20 dkg rizs,
- 4 dkg vaj,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 kiskanál citromlé,
- 1 evőkanál vaj,
- 1 tojás.

Elkészítés


A pulykát sós vízben kb. 2 órát főzzük. Hagyjuk lecsöpögni, és húzzuk le bőrét. Vágjuk 8 darabra, és tartsuk melegen egy kevés saját levében.
Közben húsleves kockával forraljunk fel 4 dl vizet, és tegyük bele a rizst. Főzzük puhára.

Közben forrósítsuk fel a vajat, és a liszttel készítsünk világos rántást. Fokozatosan engedjük fel annyi húslevessel, hogy mártás sűrűségű legyen. Keverjük hozzá a citromlevet, és a vajat ízlés szerint. A végén adjuk hozzá a tojássárgáját, és alaposan keverjük el. Ha megfőtt a rizs, öntsük le róla a levet, és a mártással együtt tálaljuk a húshoz.


5. Gesztenyés töltött pulyka


Hozzávalók

- 1 közepes pulyka,
- só, bors,
- 2,5 dl tej,
- 3 zsemle,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 csokor petrezselyem,
- 10 dkg gesztenye massza,
- 4 dkg vaj,
- 3 tojás,
- reszelt szerecsendió,
- húsleves kocka,
- 1 dl tejföl.

Elkészítés


A pulykát alaposan mossuk meg, majd dörzsöljük be kívül-belül sóval és borssal. Melegítsük meg a tejet és áztassuk bele a zsemléket. A hagymát és a petrezselymet vágjuk apróra.

Forró zsiradékon fonnyasszuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a petrezselymet. Keverjük bele a tojássárgáját, a gesztenye masszát, majd ízesítsük kevés sóval és szerecsendióval. A zsemléket alaposan nyomkodjuk ki, majd tegyük a masszába. A keveréket töltsük a pulykába. Ügyeljünk rá, hogy a bőre alá is kerüljön töltelék gazdagon.

Öntsünk alá egy kevés vizet, és sütőben süssük meg. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és tartsuk melegen. A húsleves kockából forraljunk húslevest, majd engedjük fel vele a pecsenyelét, és keverjük hozzá a tejfölt.

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL