Bárányok tombolnak a karácsonyi asztalon

 

 

 

 

 

1. Sült bárány citrom szósszal


Hozzávalók

A bárányhoz:
- 2 evőkanál friss kakukkfű,
- 1 evőkanál fokhagymás, citromos olívaolaj (ha nincs, rakjuk bele mi az olajba, elkészítés előtt pár nappal)
- 1/2 teáskanál só és bors,
- 4 bárány lábszár (ne legyen túl zsíros).

A kakukkfüves citromszószhoz:
- 3/4 csésze majonéz,
- 1/4 csésze zsírszegény joghurt,
- 2 evőkanál friss kakukkfű,
- 1 teáskanál citromhéj,
- aprított fokhagyma,
- Worcestershire szósz,
- 1/4 teáskanál papirka.

Elkészítés


Melegítsük elő a sütőt 170-180 C fokra. Keverjük össze az hozzávalókat és dörzsöljük be vele a bárányt mindenhol, jó alaposan. Helyezzük a sütőbe. Akár két óráig is sütetjük, attól függően, hogy alig, közepesen vagy nagyon átsütve szeretjük. Mielőtt tálalnánk, tegyük félre 15 percre.
A mártáshoz keverjük simára a hozzávalókat egy edényben, és tálaláskor öntsünk belőle a húsra, illetve mellé is.


2. Báránysült - héjában sült újburgonyával


Hozzávalók

A bárányhoz:

- 1 evőkanál olívaolaj,
- 1 teáskanál tört fokhagyma,
- 1 teáskanál szárított oregánó, só, frissen őrölt bors,
- 4 báránylábszár.

A burgonyához:
- 16 db burgonya,
- bébi répa,
- 1/2 teáskanál só és frissen őrölt bors,
- 2 teáskanál olívaolaj.

Elkészítés


A sütőt melegítsük elő 170-180 C fokra. Keverjük össze a bárányhoz szükséges fűszereket, kenjük be vele a bárányt, majd helyezzük a sütőbe. Süssük kb. 1 órán keresztül. A bárány mellé tegyük be a zöldséget, locsoljuk meg egy kis olajjal sózzuk, borsozzuk, majd süssük tovább a báránnyal együtt kb. 30-40 percig, közben forgassuk meg a burgonyát. Tálalásig tartsuk melegen.


3. Bárány szilvás csatnival (chutney)


Hozzávalók

- 80 dkg báránycomb,
- 1 evőkanál hmeli suneli (khmeli szuneli) fűszerkeverék,
- 4-5 evőkanál olívaolaj,
- 2 dl vörösbor,
- 1 teáskanál só.

A szilvás csatnihoz:
- 0,5 kg szilva,
- 2 fej lilahagyma,
- fehérbor ecet,
- 10 dkg nádcukor,
- 1 db fahéj,
- 1 teáskanál bors,
- 1 teáskanál curry,
- 1 evőkanál olívaolaj,
- 4 evőkanál víz.

Elkészítés

A bárányt kockákra vágjuk, akkorára, mintha pörköltet készítenénk. Tálba tesszük, megsózzuk és rászórjuk a hmeli-suneli fűszerkeveréket. Kézzel jól összekeverjük, megnyomkodjuk és „belemasszírozzuk” a fűszert, hogy a húst a lehető legtöbb helyen érje. Olívaolajjal felöntjük annyira, hogy az éppen csak ellepje. A húst így hagyjuk éjszakára.

A serpenyőbe 1 evőkanál olívaolajat öntünk, felforrósítjuk. A húst ekkor tesszük bele, és pár percig nagy lángon sütjük. Éppen annyira, hogy a húskockák oldalai enyhén megpiruljanak. Ezáltal elérjük, hogy a fűszer még jobban beivódjék a húsba. Ha ezzel meg vagyunk, a lángot lejjebb vesszük, közepesre. A húshoz kevés bort öntünk, de nem az egészet. A bárányt borban fogjuk párolni, így éppen annyi bort öntsünk hozzá, amely a húst még pont nem lepi el. Ha a folyadék elpárolgott, pótoljuk a maradék borral, de vigyázzunk, ne lepje el. Nem főzni akarjuk! Csupán párolni. Ha a 2 dl bor menetközben elfogy, a fennmaradó időben vizet használjunk. A hús akkor van kész, ha villával könnyen átszúrható és omlós.

A szilvás csatninak rengeteg változata létezik. A csatni fő jellegzetessége, hogy egyszerre pikáns és édes. A jó csatnit több mint egy óráig főzzük, lehűtjük és hűtőszekrényben hagyjuk állni, hogy összesűrűsödjön. Akkor az igazi. A szilvát megmossuk, a magokat eltávolítjuk és a fél szemeket edénybe tesszük. A serpenyőre olívaolajat öntünk, felforrósítjuk. Beleszórjuk a borsot és a curryt, pár percig hagyjuk pirulni. Amikor a curry elkezd sötétedni, rászórjuk a fél szilvaszemeket és az apró kockákra vágott lilahagymát. Kicsit várunk, hogy elkezdjen kiválni a szilva leve, ekkor öntjük rá az ecetet, a vizet és a nádcukrot. Addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad. Majd hagyjuk lassú tűzön rotyogni egy negyed órát. Időnként megkevergetjük, hogy a cukor oda ne égjen, erre különösen vékony falú serpenyő esetén van esély.
Tálaláskor a bárányt tányérra rakjuk, leöntjük a csatnival, és burgonyát fűzünk mellé.


A receptet egy blogírónak köszönhetjük! Köszönjük szépen!

 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL