2017. október 19. - Nándor
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. október 19. - Nándor
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Bárányok tombolnak a karácsonyi asztalon

Na, azért nem kell megijedni, nem kell mindent szó szerint értelmezni. Nem eget rengető tombolásról van szó. Mindössze néhány bárányból készült recepttel kedveskedünk, hátha pont ezt szeretnéd az ünnepi asztalra tálalni.

 

 

 

 

 

1. Sült bárány citrom szósszal


Hozzávalók

A bárányhoz:
- 2 evőkanál friss kakukkfű,
- 1 evőkanál fokhagymás, citromos olívaolaj (ha nincs, rakjuk bele mi az olajba, elkészítés előtt pár nappal)
- 1/2 teáskanál só és bors,
- 4 bárány lábszár (ne legyen túl zsíros).

A kakukkfüves citromszószhoz:
- 3/4 csésze majonéz,
- 1/4 csésze zsírszegény joghurt,
- 2 evőkanál friss kakukkfű,
- 1 teáskanál citromhéj,
- aprított fokhagyma,
- Worcestershire szósz,
- 1/4 teáskanál papirka.

Elkészítés


Melegítsük elő a sütőt 170-180 C fokra. Keverjük össze az hozzávalókat és dörzsöljük be vele a bárányt mindenhol, jó alaposan. Helyezzük a sütőbe. Akár két óráig is sütetjük, attól függően, hogy alig, közepesen vagy nagyon átsütve szeretjük. Mielőtt tálalnánk, tegyük félre 15 percre.
A mártáshoz keverjük simára a hozzávalókat egy edényben, és tálaláskor öntsünk belőle a húsra, illetve mellé is.


2. Báránysült - héjában sült újburgonyával


Hozzávalók

A bárányhoz:

- 1 evőkanál olívaolaj,
- 1 teáskanál tört fokhagyma,
- 1 teáskanál szárított oregánó, só, frissen őrölt bors,
- 4 báránylábszár.

A burgonyához:
- 16 db burgonya,
- bébi répa,
- 1/2 teáskanál só és frissen őrölt bors,
- 2 teáskanál olívaolaj.

Elkészítés


A sütőt melegítsük elő 170-180 C fokra. Keverjük össze a bárányhoz szükséges fűszereket, kenjük be vele a bárányt, majd helyezzük a sütőbe. Süssük kb. 1 órán keresztül. A bárány mellé tegyük be a zöldséget, locsoljuk meg egy kis olajjal sózzuk, borsozzuk, majd süssük tovább a báránnyal együtt kb. 30-40 percig, közben forgassuk meg a burgonyát. Tálalásig tartsuk melegen.


3. Bárány szilvás csatnival (chutney)


Hozzávalók

- 80 dkg báránycomb,
- 1 evőkanál hmeli suneli (khmeli szuneli) fűszerkeverék,
- 4-5 evőkanál olívaolaj,
- 2 dl vörösbor,
- 1 teáskanál só.

A szilvás csatnihoz:
- 0,5 kg szilva,
- 2 fej lilahagyma,
- fehérbor ecet,
- 10 dkg nádcukor,
- 1 db fahéj,
- 1 teáskanál bors,
- 1 teáskanál curry,
- 1 evőkanál olívaolaj,
- 4 evőkanál víz.

Elkészítés

A bárányt kockákra vágjuk, akkorára, mintha pörköltet készítenénk. Tálba tesszük, megsózzuk és rászórjuk a hmeli-suneli fűszerkeveréket. Kézzel jól összekeverjük, megnyomkodjuk és „belemasszírozzuk” a fűszert, hogy a húst a lehető legtöbb helyen érje. Olívaolajjal felöntjük annyira, hogy az éppen csak ellepje. A húst így hagyjuk éjszakára.

A serpenyőbe 1 evőkanál olívaolajat öntünk, felforrósítjuk. A húst ekkor tesszük bele, és pár percig nagy lángon sütjük. Éppen annyira, hogy a húskockák oldalai enyhén megpiruljanak. Ezáltal elérjük, hogy a fűszer még jobban beivódjék a húsba. Ha ezzel meg vagyunk, a lángot lejjebb vesszük, közepesre. A húshoz kevés bort öntünk, de nem az egészet. A bárányt borban fogjuk párolni, így éppen annyi bort öntsünk hozzá, amely a húst még pont nem lepi el. Ha a folyadék elpárolgott, pótoljuk a maradék borral, de vigyázzunk, ne lepje el. Nem főzni akarjuk! Csupán párolni. Ha a 2 dl bor menetközben elfogy, a fennmaradó időben vizet használjunk. A hús akkor van kész, ha villával könnyen átszúrható és omlós.

A szilvás csatninak rengeteg változata létezik. A csatni fő jellegzetessége, hogy egyszerre pikáns és édes. A jó csatnit több mint egy óráig főzzük, lehűtjük és hűtőszekrényben hagyjuk állni, hogy összesűrűsödjön. Akkor az igazi. A szilvát megmossuk, a magokat eltávolítjuk és a fél szemeket edénybe tesszük. A serpenyőre olívaolajat öntünk, felforrósítjuk. Beleszórjuk a borsot és a curryt, pár percig hagyjuk pirulni. Amikor a curry elkezd sötétedni, rászórjuk a fél szilvaszemeket és az apró kockákra vágott lilahagymát. Kicsit várunk, hogy elkezdjen kiválni a szilva leve, ekkor öntjük rá az ecetet, a vizet és a nádcukrot. Addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad. Majd hagyjuk lassú tűzön rotyogni egy negyed órát. Időnként megkevergetjük, hogy a cukor oda ne égjen, erre különösen vékony falú serpenyő esetén van esély.
Tálaláskor a bárányt tányérra rakjuk, leöntjük a csatnival, és burgonyát fűzünk mellé.


A receptet egy blogírónak köszönhetjük! Köszönjük szépen!

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

10 jele annak, hogy a depresszió már kezelhetetlenné válik, és fel kell keresned az orvost

10 jele annak, hogy a depresszió már kezelhetetlenné válik, és fel kell keresned az orvost

Ha időnként úgy érzed, hogy eluralkodik rajtad a szomorúság, az az élet természetes része. Ám, ha ez az érzés állandósul, és megakadályoz a napi tevékenységeid végzésében, akkor ez már bizony a depresszió tünete. A mai modern korban meg kell értened, hogy ez nem egy szeszély, és nem a te hibád, ez egy súlyos mentális állapot, amely gyakran kezelést igényel. 

Tovább »
Régi, de szórakoztató rejtvény: Hol rejtőzhet a két macska a képen?

Régi, de szórakoztató rejtvény: Hol rejtőzhet a két macska a képen?

Számos rejtvény tűnhet egyszerűbbnek első pillantásra. Nem mindenki képes megoldani őket kevés idő alatt. De igazán megpróbálhatod! Ez a régi illusztráció a 19. század egyik családját ábrázolja: összegyűlt este az anya, apa és egy kislány a nappaliban. Meg a két házi kedvenc. De… ők hol is vannak?

Tovább »
Mi az, amit először megpillantasz a képen? - Árulkodik a domináns személyiségjegyeidről

Mi az, amit először megpillantasz a képen? - Árulkodik a domináns személyiségjegyeidről

Ezt a tesztet egy olasz pszichológuscsoport állította össze, mely a tudatalattin alapul. Ugyanis megfigyelték, hogy egy adott képre pillantva nem mindenki ugyanazt látja, és ez bizony a domináns személyiségjegyekre is rávilágít. Te mit láttál meg először a képen? Nézd meg, mit árul el rólad!

Tovább »

Kalkulátor

Álombiblia

Az álmoknak mindig üzenete van számunkra, ezért fontos, hogy meg is fejtsük, vajon mit jelent, mit akar tőlünk?

Még több kalkulátor »

Szakértők

Tarcsay Mária

Szín- és stílus tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Tarcsay Mária

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép