Variációk karácsonyi halvacsorára

 

 

Karácsony előtt a szupermarketek különösen pazar kínálattal kedveskednek nekünk. A jégágyban lehűtött friss halakat már jó előre megvásárolhatjuk, és előkészített állapotban tárolhatjuk a mélyhűtőben. Így a nagy nap előtt alig akad dolgunk vele.


1. Zöldfélékkel és erdei gombákkal sült keszeg


Hozzávalók

- 4 db sütni való keszeg,
- 10 dkg vargánya gomba,
- 10 dkg laskagomba,
- 5 dkg szójacsíra,
- 1 sárgarépa,
- 1 szál petrezselyem gyökér,
- 1 zellergumó,
- 1 cukkíni,
- 4 paradicsom,
- olaj, fokhagyma, gyömbér, só, bazsalikom ízlés szerint.

Elkészítése


Készítsük elő a sütéshez a keszeget. De másféle, kisméretű halat, például pisztrángot is választhatunk. A tisztított hajat kívül-belül gyengéden dörzsöljük be fokhagymával és sóval. Tegyünk a belsejébe néhány szál friss bazsalikomot, mártsuk olajba és a hagyományos módon süssük készre. Kevés olajon pároljuk meg a vékony szálúra reszeld zöldféléket és a gombaféléket. Fűszerezzük ízlésünk szerint további bazsalikommal és sóval.


2. Hideg tengeri halfantázia


Hozzávalók

- 80 dkg mélytengeri hal, kagyló és aprórák,
- 1 fej fodros saláta,
- 1 csokor madársaláta,
- 4 fürjtojás,
- 1 cukkíni,
- 2 citrom,
- 4 paradicsom,
- 1 sárgarépa,
- olívaolaj,
- citromlé,
- snidling, petrezselyem, konyak, köménymag, babérlevél.

Elkészítés

A mélytengeri apró halakat, kagylókat és rákokat tisztítsuk meg és tegyük lábosba. Öntsük le jól éghető konyakkal, lángoltassuk el. Forraljunk fel kb. 3 dl vizet a petrezselyemszárral, a babérlevéllel és a köménymaggal és öntsük a tengeri halakra. Néhány perc lassú forralás után hagyjuk kihűlni.

A salátát mossuk meg, csepegtessük le és tegyük fel ízlésesen a tányérokra. A paradicsomokat hámozzuk körbe, majd csavarjuk vissza a héját és tegyük ezt is a tányérra. A zsenge cukkínit hosszában-keresztben negyedekre vágva forraljuk fel, a halas lében, hűtsük hidegre. Vágjuk legyezőformára és tegyük a tányérra. A haldarabokat, a kagylókat és a rákocskákat ízlésesen halmozzuk rá, majd locsoljuk meg olívaolajjal és citrom szűrt levével. Főtt, negyedelt fürjtojásokkal, snidlinggel és citromkoronával díszítve ékesíti az ünnepi asztalt.


3. Bundázott pontyderék kaviárral


Hozzávalók

- 2-2 szelet pontyderék,
- 3 tojás,
- 15 dkg zsemlemorzsa,
- 10 dkg szójaliszt,
- 2 szál póréhagyma,
- 2 citrom,
- 1 dl édes fehérbor,
- 12 dkg vaj,
- 4 kávéskanál kaviár,
- 4 paradicsom,
- só, cukor ízlés szerint,
- olaj a sütéshez.

Elkészítés

Hagyjuk a lesózott ponty (patkó) szeleteket utolsó percig a hűtőben. A hagymasalátához karikázzuk fel a tisztított póréhagymát és sózzuk be. A szűrt citromléből cukorral és fehérborral készítsük el a salátaöntetet, ebbe tegyük a kicsavart hagymakarikákat. A pontyszeleteket mártsuk szójalisztbe, felvert tojásba és hempergessük meg zsemlemorzsában. Lassú tűzön süssük aranybarnára.

Tálaláskor két-két citromkarika és póréhagymaszár társaságában tegyük a tányérra a két-két kávéskanál kaviárt, a boros hagymasalátát és erre állítsuk a még forró pontyderekat. Paradicsomdísszel adjuk a nem hagyományos halételt a karácsonyi asztalra.


4.Garnélás halszeletek


Hozzávalók

- 80 dkg sovány halfilé,
- 1 citrom,
- 30 dkg mélyhűtött garnélarák,
- 10 dkg majonéz,
- 1 dl tejszín,
- 1,5 l száraz fehérbor,
- só, fehérbors,
- 80 dkg burgonya,
- 1 evőkanál margarin,
- 10 dkg liszt,
- 1 csokor petrezselyem,
- 4 evőkanál olaj,
- 1 csípős paprika,
- 4-5 gerezd fokhagyma.

Elkészítés


A halszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, vágólapra fektetjük. A farok felőli részükön fellazítjuk a bőrt, majd széles pengéjű, éles késsel leválasztjuk róla a halhúst. Mindkét oldalukat meglocsoljuk citromlével, lefedjük, és 15-30 percig pácoljuk. Közben a mélyhűtött garnélarákokat meleg vízzel leöblítjük.

A tartármártáshoz a majonézt simára keverjük a tejszínnel és 1 dl fehérborral, sóval, borssal, majd egy kevés nádcukorral ízesítjük. A burgonyát meghá¬mozzuk, kockákra aprózzuk, és sós vízben feltesszük főni. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, finomra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, vékony gerezdekre szeljük.

2 evőkanál forró olajba dobjuk a fokhagymát és az apróra vágott paprikát, majd hozzáadjuk a rákokat, és élénk tűzön, folyamatosan keverve 1 percig sütjük. Alájuk öntjük a ma¬radék 1/2 dl bort, 2 percig forraljuk, fedő alatt melegen tartjuk.

A halszeleteket kettévágjuk, szárazra töröljük, megszórjuk a pirospaprikával összekevert liszttel, és a maradék 2 evőkanál forró olajban mindkét oldalukat 2+2 percig sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat.

A burgonyát leszűrjük, hozzáadjuk a margarint és a petrezselymet, fedő alatt összerázzuk, majd tálra rakjuk, végül tetejére fektetjük a halszeleteket. Kiemeljük a serpenyőből a rákokat, a halszeletek tetejére rendezzük, és citromkarikákkal díszítjük. A tartármártást külön kínáljuk hozzá. Csak frissen jó!


5. Lazacos avokádó


Hozzávalók

- 2 avokádó,
- 2 citrom,
- 1 lilahagyma,
- 1 narancs,
- 10 dkg füstölt lazac,
- 10 dkg majonéz,
- 1 dl száraz fehérbor,
- 1 evőkanál ketchup,
- só, bors,
- petrezselyem.

Elkészítés


Az avokádókat leöblítjük, hosszában félbevágjuk, majd elfordítjuk egymáson a 2-2 fél avokádót, és kiemel¬jük belőlük a magot. Azonnal megkenjük citromlével (gyorsan bebarnulnak!), majd karalábévájóval mindegyik közepé¬ből 6-8 golyót kerekítünk úgy, hogy 1 cm falvastagság minde¬nütt maradjon. A golyókat és a kivájt felületeket is azonnal megkenjük citrommal.
A lilahagymát felkarikázzuk, kissé besózzuk. A narancsot meghámozzuk, kifilézzük, felaprózzuk. A lazacszeletekből 8 db 2-3 cm széles csíkot vágunk, szorosan feltekerjük, szegélyüket rózsaszerűen kihajtjuk, a maradékot felaprózzuk.

A lecsepegtetett hagymát, a narancsot és a felaprózott lazacot az avokádógolyókhoz adjuk, majd a kivájt avokádókba töltjük. Tányérra rendezzük, tetejüket és a közökbe fektetett 4 citromkarikát 1-1 lazacrózsával díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.

Az öntethez a majonézt elkeverjük a borral, a ketchuppal, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal és a maradék finomra vágott petrezselyemmel, végül csinos tálkába szedjük, de csak az asztalnál locsoljuk meg vele a salátát. Előételként kínáljuk, pirítós illik hozzá.


6. Rántott hal dióbundában


Hozzávalók

- 2 közepes süllő,
- 1 citrom,
- 2 tojás,
- 1 kiskanál szójaszósz,
- 10 dkg dió,
- 10 dkg zsemlemorzsa,
- só, fehér bors,
- 10 dkg liszt,
- olaj a sütéshez,
- 4-6 salátalevél,
- citromkarikák,
- petrezselyem.

Elkészítés


Az alaposan megmosott, megtisztított halakat kívül-belül bedörzsöljük citromlével, és 10-15 percig pihentetjük.

A tojásokat kissé felverjük a szójaszósszal. A diót nem túl finomra daráljuk vagy darabosra vágjuk és összekeverjük a zsemlemorzsával. A halszeleteket alaposan lecsepegtetjük, papírtörlővel felitatjuk róluk a nedvességet. Meghintjük sóval és frissen őrölt fehér borssal, aztán lisztbe, a felvert tojásba és a diós zsemlemorzsába forgatjuk.

Nagyobb lábasban felforrósítunk 2-3 ujjnyi olajat, beletesszük a halakat, és mérsékelt tűzön, óvatosan megfordítva, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Papírkendőre fektetve felitatjuk róluk az olajat, majd salátalevelekkel bélelt lapos tálra rendezzük őket, és citromkarikákkal, petrezselyemmel, diógerezdekkel díszítjük. Mivel csak frissen jó, lehetőleg akkor kezdjük el sütni, ha minden vendég megérkezett, és haladéktalanul tálaljuk. Petrezselymes-vajas burgonya, hasábburgonya, rizibizi illik hozzá.


7. Majonézes - céklás heringsaláta


Hozzávalók

- 1 közepes fej lilahagyma,
- só, bors,
- 1/2 citrom leve,
- 40 dkg cékla,
- 20 dkg burgonya,
- 1/2 kiskanál. őrölt köménymag,
- 1 evőkanál. borecet,
- 4 pácolt hering (ruszli),
- 10 dkg spenót,
- petrezselyem
- 2,5 dl joghurt
- 2 evőkanál. majonéz,
- 1 kiskanál méz
- 8-10 szál snidling.

Elkészítés


A lilahagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, meghintjük sóval és 2-3 evőkanál. átszűrt citromlével. A céklát és a burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. A céklát köménnyel és borecettel ízesített, sós vízben puhára főzzük. A burgonyát egy másik edényben, ugyancsak sós vízben megfőzzük, majd mindkettőt leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.

A heringeket kiemeljük a pácléből, lecsepegtetjük, kisebb darabokra vágjuk. A spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, szárazra nyomkodjuk. Néhány szép levéllel kirakjuk egy nem túl mély tál szegélyét, a többit vékony csíkokra szeljük, és a tál aljára terítjük. Elrendezzük rajta a céklát, a burgonyát, a jól lecsepegtetett hagymát és a heringet, végül petrezselyemmel díszítjük.

Az öntethez simára keverjük a joghurtot a majonézzel és a maradék citromlében eldolgozott mézzel, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal. Hozzáadjuk a felaprózott snidlinget, de a szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük a salátához.


8. Lazacszeletek zöldségágyon


Hozzávalók

- 4 szelet lazac,
- 1/2 citrom leve,
- 60 dkg burgonya,
- 60 dkg brokkoli,
- só, bors,
- margarin,
- 2 dl tejszín,
- 2 evőkanál rizsliszt,
- 2 tojás,
- 2 evőkanál. olaj,
- petrezselyem,
- 4 zöld citromkarika (lime).

Elkészítés


A halszeleteket leöblítjük, meghintjük a citromlével. A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük (10-12 perc). A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, forrásban lévő sós vízben 5 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve lehűtjük, és alaposan lecsepegtetjük.
Kikenünk margarinnal egy nagy, tálalásra alkalmas sütőtálat. A burgonyát leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, tálba terítjük, majd a tetejére rendezzük a brokkoli rózsákat. A tejszínt simára keverjük rizsliszttel, a tojásokkal, ízlés szerint sóval és borssal, utána zöldség tetejére öntjük 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük (25 perc).

A halszeleteket szárazra törölgetjük, „szárukat" vékony zsineggel összekötjük, meghintjük sóval, borssal, majd a felforrósított olajban, mérsékelt tűzön mindkét oldalukat pirosra sütjük. Egyenesen a készre sült zöldségtál tetejére rendezzük, eltávolítjuk róluk a zsineget, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, citromkarikákkal díszítjük, és mihamarabb frissen tálaljuk.


9. Kaviáros lazac


Hozzávalók

- 2 tojás,
- só, bors,
- 1 vékony szelet piros húsú paprika,
- 1 citrom,
- 6 szelet fehér szendvicskenyér,
- 6 szelet rozsos szendvicskenyér,
- 10 dkg fokhagymás krémsajt,
- 8 dkg olajos, füstölt lazacszelet,
- 10 dkg zöldfűszeres krémsajt
- 5 dkg kaviár,
- 2-3 szál petrezselyem,
- salátalevél.

Elkészítés

A tojásokat sós vízben keményre főzzük, lehűtjük és meghámozzuk. A paprikát vékony csíkokra, a citromot karikákra vágjuk. A kenyérszeletekből 6-6 nagyobb csillagot vagy korongot szúrunk ki, majd zsiradék nélkül valamennyit megpirítjuk, és hagyjuk kihűlni.

A tojásokat felkarikázzuk, 6 szép karikát félreteszünk, a többit finomra reszeljük és beledolgozzuk a fokhagymás krémsajtba. A lazacszeleteket lecsepegtetjük. 6 csíkra vágjuk, szorosan feltekerjük, egyik szegélyüket rózsaszerűen kihajtjuk, a hulladékot pedig felaprózzuk, és belekeverjük a zöldfűszeres krémsajtba.

Előbb a fokhagymás, majd a zöldfűszeres sajtkrémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, dundi rózsákat nyomunk belőlük a korongok-csillagok tetejére. A fokhagymás korongokat tojással, kaviárral és paprikacsíkokkal, a zöldfűszeres csillagokat lazacrózsákkal és citrommal díszítjük. A tál szegélyét salátalevelekkel, petrezselyemmel vidámítjuk, előételként, aperitif mellé kínáljuk.

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL