UTAZÁS

Kedvenc karácsonyi vásáraink

Szerző:
Szabó Anna
Bár az itthoni karácsonyi vásárt elsősorban a Vörösmarty téri szimbolizálja, azért elsősorban inkább turistacsalogató közkincs, amit már Európa is jegyez a 10 legjobb közt. Azonban, ha igazi meghitt adventi forgatagra vágysz, akkor érdemes kicsit körülnézned más városokban.

 

Advent (és Szilveszter) Szentendrén

A karácsony hangulata járja át szíved, ha december és január között ellátogatsz a főváros-közeli művész és festők városába, Szentendrére.

Szentendre „Adventtől - Vízkeresztig” gazdag programmal várja a helybelieket és a városba látogatókat. Adventi hangversenyekkel a város templomaiban, adventi játszóházzal, „kakaós” muzsikával, kézműves foglalkozásokkal, betlehem készítéssel, óvodások bemutatóival, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó rendezvényekkel. Szilveszter éjjelén óév-búcsúztató utcabállal a Fő téren.

Az ünnephez számos olyan népszokás tartozik, amely a családok körében is megjelenik. Különösen fontos számunkra régi kulturális hagyományaink őrzése. Szentendre város intézményei és civil közösségei az Adventtől Vízkeresztig terjedő időszakra programokat szerveznek, emlékezetessé téve a bensőségessé időszakot.

Számos zenei program, bábjáték és családi programok várják az érdeklődöket. Angyalmamák ajándékoznak meg rászoruló gyermekeket, és vendégelik meg őket a Városháza Dísztermében. Fénybe borul a Fő tér, a Dumtsa Jenő utca és a Városház tér.

Szentendre Város Önkormányzata 2007-ben alapította a Mecénás Díjat, amelyet idén harmadik alkalommal adunk át a város mecénásának az újévi koncert keretében.

Még több infó >>



Győri Téli Fesztivál és Vásár

A Győri Téli Fesztivál egy egyhónapos rendezvénysorozat, mely november végétől karácsonyig tart. A szépen feldíszített belváros, a hangulatos rendezvények, kulturális és művészeti események igazi adventi hangulatot varázsolnak a városba.

Az eseménysorozat toronyzenével, ökumenikus istentisztelettel és a díszkivilágítás bekapcsolásával veszi kezdetét a Városház téren. Szintén nagy érdeklődésre tart számot az Arany János és a Baross Gábor utcán felállított kézműves vásársor, mely kiváló alkalom a karácsonyi ajándékok megvásárlására.

Az ünnepváró időszakban karácsonyi énekek csendülnek fel a belvárosban. A karácsonyi kantátákat megszólaltató koncerteket rendszerint Evangélikus Öregtemplomban tartják. A Gyermekek Házában rendszeresen tartanak ajándékkészítéssel egybekötött játszóházakat.

Még több infó >>



Dóm téri Advent, Szeged

Közép-Európa egyik legszebb terén, a szegedi Dóm téren kézművesek sátrai és egy 200 személyes bálaszínház kap helyet november végétől négy héten át.

Nemcsak az adventi hangulat, a folyamatosan égő máglyák, meleg harapni való és forró italok melengetik a vásározók testét s lelkét, hanem igényes zenei és színházi előadások is költöznek a bálaszínházba.

A szegedi Dóm téren olyan portékákkal és előadásokkal találkoznak, amelyeket a modern kor embere talán csak olvasmányaiból, tévéből ismerhet. Az ördögszekeres vásárok és fesztiválok sajátja a hagyományőrzés, ugyanakkor nem „népies” hangulatra kell számítani: olyan portékát, környezetet és élményt kínál a szegedi Dóm tér, melyek természetes anyagokból, eredeti forrásból készülnek-épülnek, ám a korszellemmel sem állnak ellentétben.

Még több infó >>



Pécsi Advent 2008

Magyarország egyik leghíresebb, mediterrán hangulatú városában, ahol közel 2000 év óta él a kereszténység, kulturális bemutatókat és adventi vásárt rendeznek minden év decemberében - idén immár hatodik alkalommal.
Megyéspüspök úr szavait idézve: „Megnyílnak a Bazilika millenniumi bronz kapui, melyek hívnak és csalogatnak. A kapu nem lemezből készült, nem elválasztó falként áll előttünk, hanem venyige szőlőlevéllel, terméssel, a románkor szimbolikájában megtalálható állatkákkal, madarakkal.”


A Bazilika megtelik a kultúra jeles képviselőivel, akik európai és hazai kultúránk szebbnél szebb darabjait kínálják. A téren kézművesek kínálják portékáikat, hívogat a forralt bor és a kürtős kalács illata.
Minden hétvégén gyerekfoglalkozásokat tartanak: gyertyaöntés, csuhé, karácsonyi díszek.

Még több infó >>

 

Karácsonyi vásár Székesfehérvárott

Minden kereskedő kinyitott Székesfehérváron a Városház téri karácsonyi vásárban. Idén a Liszt Ferenc utcánál és a Hősők terén is vannak faházak. Sparhelten sült lepényt, kolbászt, sültgesztenyét, parázson sütött kürtőskalácsot, mézeskalácsot, forralt bort és pálinkát is lehet kapni – már ami a kulináris élvezeteket illeti. 

Idén is több keleti ékszer és apró berendezési tárgy árus van a téren, de nem hiányoznak a gyertyaöntők, a népi iparművészek és egyedi fából készült logikai játékokat is kínálnak. És, ha a város utcáin sétálva még nem jöttél volna eléggé karácsonyi hangulatba, látogass el a Városház térre, ahol folyamatosan ünnepi műsorokkal illetve felállított betlehemmel várnak minden érdeklődőt.

Még több infó >>

 


Téli Ünnepi Napok Vácon

Vácon a Madách Imre Művelődési ház szervez Téli Ünnepi Napok címmel kulturális adventi „rákészülős” programsorozatot. A karácsonyi börzéről már ugyan lekéstél, de még mindig számos izgalmas eseményt csíphetsz el!

Még több infó >>



Budapesti Karácsonyi Vásár

A Budapesti Karácsonyi Vásárt a tíz legjobb karácsonyi vásár között tartják számon Európában. A látványos forgatagnak a Vörösmarty tér ad otthont minden évben hagyományosan november végétől december 24-éig.

A vásáron nép- és iparművészek természetes anyagokból, eredeti kézműves technikával készült portékáikat árusítják. A termékeket minőségét garantálja, hogy a Népművészeti Egyesületek Szövetsége minden tárgyat zsűriz.
Gasztronómiai rendezvények is kísérik a kirakodóvásárt. A téren felépített vályogkemencében kenyérlángost sütnek, ezenkívül sokféle hagyományos magyar népi étel, mint kürtőskalács, többféle rétes, pecsenye, valamint a jellegzetes téli ital, a forralt bor várja a vendégeket. A Budapesti Karácsonyi Vásárhoz sokrétű kulturális és zenei program kapcsolódik.

Minden évben rendeznek élő betlehemet, gyermekjátszóházakat. A Vörösmarty téren lévő Gerbeaud cukrászda ablakaiban elhelyezett adventi kalendárium, továbbá szabadtéri harangjáték-koncert szórakoztatja az érdeklődőket.




Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL