Menjünk mi is Betlehembe!

 

A középkorban az egész karácsonyi eseménysort felnőtt férfiak mutatták be misztériumjátékok keretében a templomban. Ezek egyikének sem ismerjük a szövegét, de a 17-18. századtól a laikus társaságok előadásairól már maradtak fenn tudósítások. A 19. századtól a betlehemezés két formáját láthatjuk: a bábokkal és az élő szereplőkkel megjelenített karácsonyi játékokat. Az előbbit főleg a Dunántúl és a Felső-Tisza vidékén gyakorolták, míg Erdélyben inkább az utóbbi hódított. A bábtáncoltatást a középkorban az oltáron mutatták be, és mivel később világi elemek is szövődtek az előadásba, kitiltották a templomból. Csupán a betlehemi istálló és a Szent Család kicsinyített mása maradhatott meg a szentelt falak között. Az élőképszerű, ma is látható betlehemek tehát az egykori bábjátszás emlékei.


Régen volt, hogy is volt?


Betlehemezni általában karácsony délutánján indultak a fiatalok, és késő estig sorba járták a falu portáit. A játékban rendszerint a pásztorok, az angyalok és a háromkirályok szerepeltek, otthon készített, egyszerű jelmezekben. Magukkal vitték azt az előre elkészített kis templomot, melynek belsejében a bibliai események főszereplői voltak láthatók, a háromkirályokat Betlehembe vezető csillaggal.

Kissé kibővített változatban már több szereplőt is találhatunk a betlehemes játékban. Ilyenkor a cselekmény többnyire azzal indult, hogy Mária és József szállást kerestek, de a gazdagok nem fogadták be otthonukba, az istállóba küldték őket, amiért később természetesen meg is bűnhődtek. A mezőn alvó pásztorokat angyalok keltegették, hogy induljanak a megszületett kis Jézuskát üdvözölni, de azok együgyűségükben minduntalan félreértették a szózatot, és ebből sok humoros fordulat is támadt. Mikor azonban végre felfogták a jó hírt, jószívűségükben szegénységük ellenére is legkedvesebb jószágaikat, terményüket vitték a Kisdednek, és versekkel, énekekkel köszöntötték Őt. Csatlakoztak hozzájuk a napkeleti bölcsek is, akik már értékesebb ajándékokkal érkeztek. A betlehemezés általában adománykérő szöveggel, jó kívánságokkal zárult, mire a háziak megajándékozták, megvendégelték a hozzájuk betérőket.


Hogyan készítsünk betlehemet?


A betlehemezők maguk, házilag készítették templom alakú betlehemeiket. Régi szokás szerint – Krisztus születésének emlékére – a templomokban is állítottak és állítanak betlehemeket, sőt számos családban a karácsonyfa alá is helyezik őket. A gazdagabb családok és egyházi intézmények valaha többfigurás ábrázolásokat választottak: a barmok között nyugvó kis Jézust a pásztorok, a háromkirályok és az angyalok is köszöntik. A hagyományosabb, szegényebb betlehemben a Szent Családon kívül legfeljebb csak a pásztorok láthatók.


A bibliai eseményeket otthon is felidézhetjük, ha papírból, szalmából, fából elkészítjük a legendás színhelyet – barlangot vagy istállót – és Mária, József, a kis Jézus, a háromkirályok, esetleg a pásztorok és a jászol körül nyugvó állatok alakjait. Nem kell hozzá sok pénz, csak egy kis kézügyesség és némi idő.


Betlehem – gyurmából vagy gipszből

Hozzávalók

- kisüthető gyurma vagy gipsz,
- textilmaradékok,
- vízfestékek,
- hullámpapír,
- ragasztó,
- kartondoboz,
- fonal,
- aranypapír,
- drót,
- fenyőgallyak,
- szárított fű, szalma.

Készítése


Gyurmázzuk meg a fejeket, és a kezeket. Csak az arc és a nyak megformálására ügyeljünk, a vállakat már úgyis takarja a ruha. A kezeket úgy alakítsuk ki, hogy a csukló felett legyen rajtuk egy-egy gömb, ami alatt a ruhát rögzíthetjük. A figurának nincs külön teste, vázukat hullámpapírból állítsuk össze: két papírcsíkot vágjunk be a közepéig és szemből csúsztassunk egymásba. A három király közül az egyik vázát kisebbre szabjuk ki, hogy térdelő figura is legyen.

A ruhákat egyszerű téglalap formájúra szabjuk. A téglalapok közepére csak akkora lyukat vágjunk, amin a fej épphogy kifér. Az elkészült fejeket rögzítsük a vázhoz. A ruhákhoz varrjuk oda a kezeket, majd a ruhákat húzzuk rá a fejekre, és ragasszuk hozzá a vállrészekhez. A hajat és a szakállat pamutfonal segítségével készítsük el. A turbánokat vászoncsíkokból tekerjük a fejekre, a koronát papírból vágjuk ki. A kis Jézusnak csak feje van, a nyaknál kezdődő bugyolálással alakítsunk ki pólyát fehér vászonból.
Egy kartondoboz elülső felét vágjuk ki, és rendezzük be fenyőággal, szalmával, fakéreggel, vagy bármilyen más szép, természetes anyaggal, amit környezetünkben találunk. A figurákat a betlehem alapjához egy-egy alulról bevert szöggel és ragasztóval rögzíthetjük.

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL