ÁLLATI CUKISÁGOK

Miért lehet olykor egy kutya elvesztése olyan fájdalmas, akár egy családtagé vagy baráté?

Szerző:
Szabó Anna
Sokan érzik borzasztó fájdalomnak azt, amikor elpusztul egy szőrös kis barát. Szavakkal nem lehet leírni azt a mély kötődést, amely az ember és egy kutya között létrejön. Ha valaha veszítettél már el számodra fontos kutyát, akkor tisztában vagy azzal, hogy ez mit jelent. Sokan vélik úgy, hogy „ó, csak egy kutya volt”, ám a gazdi számára mély veszteség a szeretett négylábú halála.

Sok mozifilm is született az ember és a kutya mély barátságáról, ilyenek például Turner és Hooch, Peter és Hachikō, Penny és Bolt, vagy Shepard és a 8 alaszkai szánhúzó kutya.


Kutya, mint társ


A kutya megérti az arckifejezéseket és tisztában van az érzéseiddel. Kényelmetlenül érzi magát, ha érzi, hogy szomorú vagy, és amikor boldognak lát, ő is a farkát csóválja. Alapvetően tehát a kutya megért. Ha veszély fenyeget, akkor megvéd. Képes feltétel nélküli szeretetet adni, és éppen ez teszi nagyon fájdalmassá az elvesztését.


Az a kapcsolat, amely a kutya és gazdája között létrejön, idővel egyre inkább elmélyül. Rengeteg időt töltöttetek együtt, valószínűleg sok rokonodnál is többet. Jó néhány kutatás bizonyította azt, hogy a kutya elvesztése bizony felérhet egy-egy családtag elvesztésének fájdalmával.


Nehézségek, miután a szeretett állat elpusztult


A legtöbb esetben a tulajdonos a veszteséget próbálja úgy feldolgozni, hogy leköti magát a napi rutin teendők elvégzésével. Ugyanis sokan még a kirándulást is úgy szervezik, hogy a négylábú barátjuk is beleférjen a programba. Sajnos azonban a jelenlegi kultúrában nincs olyan rituálé vagy vallási útmutató, amely segítene átvészelni az imádott állat elvesztése miatt érzett fájdalmat.


A kutya elrabol egy darabot a szívedből, amikor elpusztul. Elvész a bizalom, nincsenek már megszokott közös tevékenységek, és sok éven át intenzíven benned maradnak a közös emlékek. Minden, amit a kutyáddal együtt csináltál, egyfajta szimbiózist alakított ki köztetek. Amikor az állat elpusztul, egy részed neked is elhal vele együtt.


Emlékezz a közösen eltöltött boldog pillanatokra


Sokan nem merik kimutatni a fájdalmukat, amikor elveszítik a kutyájukat. Te ne így cselekedj! Sokféleképpen kifejezheted azt, amit érzel. Csinálj ünnepi kártyákat, helyezz el a kutyádról és magadról képeket a fotóalbumban, és beszélgess más kutyatulajdonosokkal, oszd meg velük a saját élményeidet. Így szép lassan elindul a gyógyulás is. A veszteség érzése ugyan soha nem szűnik meg teljesen, de a „legjobb barátod" emléke örökre veled marad.

 

 

kisállat állat állatbarát háziállat
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL