Matekos fejtörő a póker és a szerencsejáték szerelmeseinek

 

Egy kis érdekesség a francia kártyáról…

A francia kártya pontos eredete nem ismert, de Indiában, Kínában és Perzsiában egyaránt jelen voltak kártyajátékok a különböző időkben. Európába a sejtések szerint 1370 körül Mamlúk-Egyiptomból jöhetett, és Franciaországban 1377-ben már írásos emlék is van róla. Minden ország más-más jelképrendszert használt a kártyáin. A francia kártya jellegzetes szimbólumait 1480 körül alakíthatták ki a német kártyákéról.

De hogy pontosan miként alakultak ki a színek és elnevezéseik azok még mindig találgatás tárgyait képezik. Némelyik formában természeti formák fedezhetőek fel. Mások inkább hadi színezettel magyarázzák: a kör, tehát a szív a bátorság jelképe. A pikk a lándzsa végződését ábrázolhatja, a káró egy nyílhegyet, a treff meg a lóherét, vagyis a lovasságot.

Egy olyan feltételezés is van, - bár a kártyát már jóval előtte ismerték Európában - miszerint Gringonneur, a 15. századbeli francia festő  készítette a kártyát, méghozzá azért, hogy elszórakoztassa VI. Károly francia királyt, aki imádott kártyázni. Ez utóbbin kívül az is igaz, hogy Gringonneur igen szép összeget kapott három kész kártyapakliért.

De most ideje rátérni a mai kihívásra!

Nincs más dolgod, mint elvégezni az egyenletet. Ahhoz persze előbb meg kell tudnod, mennyit ér a kör, a pikk, a treff és a káró.

 

Megoldás

 

Treff (♣) = 2

Káró (♦) = 3

Kör (♥) = 6

Pikk (♠) = 4

 

4 + 6 + 2 = 4 * 3

4 + 2 = 12-6

4 + 6 = 6 + 4

6 = 6

4 + 4 × 6 - 6 = 22

Két joker = 22

Egy joker = 22/2 = 11

Joker = 11 válasz

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL