Három kemény diónak ígérkező feladat fejtörőgyilkosoknak

 

Előbb egy kis érdekesség a fejtörőkről

Egyre több ilyen fejtörővel találkozhatsz a neten, de ezek nem új találmányok, hiszen az embereket mindig is érdekelték a rejtvények. Valójában az egyik legkorábbi fejtörő rajongó a görög matematikus Archimédesz volt, aki korábban arra törekedett, hogy matematikai problémákat dolgozzon ki a polgároknak.

De tulajdonképpen mik is a fejtörők? A Cambridge-i szótár definíciója szerint a fejtörő "olyan probléma, amelyre nehéz megtalálni a választ, és különösen azok kedvelik, akik szeretnek játszva találni megoldás a problémára".

Persze mindegyik fejtörő más és más. Vannak nehezebbek és könnyebbek is, pont azért, hogy mindenki élhessen a szórakozás lehetőségével, hiszel különböző intelligenciával rendelkezünk. Ám a válaszok megtalálásához nem csak logika kell, hanem többirányú gondolkodás és némi intuitivitás is.

Fejtörő lehet matematikai feladvány, vizuális, értékalapú, hiányosságra kérdező fejtörők, rejtvény vagy bármilyen speciális probléma.

Most pedig eljött a szórakozás és gondolkodás ideje, lássuk a fejtörőket:

1. Két kockával kell dobnod: Mennyi az esélye annak, hogy az összeg 9 legyen?

2. Egy szobában vagy, ahol három fénykapcsoló van, amelyek mindegyike a következő helyiségben lévő három izzólámpát vezérli. Meg kell határoznod, hogy melyik kapcsoló, mely izzót vezérli. Minden lámpa kezdetben ki van kapcsolva, és nem láthatod a másik szobát, csak egyszer. Honnan tudhatod meg, hogy melyik kapcsoló mely lámpát működteti?

3. Mit lehet tartani anélkül, hogy bármire érintené, vagy a kezét használná?

Megoldások

1. A lehetséges kockapárok: 3 + 6, 4 + 5, 5 + 4 és 6 + 3. A valószínűség tehát 4/36 = 11%.

2. A kapcsolókat nevezd el 1., 2., és 3 –nak. Hagyd ki az 1-es kapcsolót. Kapcsold be a második kapcsolót öt percig, majd kapcsold ki. Kapcsold be 3-as kapcsolót és hagyd bekapcsolva. Lépj a szobába. A jelenlegi izzót a 3. kapcsoló vezérli. A többi izzónál a hőre kell figyelned. A kialudt izzó, amelyik langyos, azt a 2. kapcsoló vezérli. A hideg izzót meg az 1-es kapcsoló.

3. A légzésedet

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL