Ragyog már a karácsonyfa

 

A 19. század közepétől a haladó gondolkodású földbirtokosok hatalmas karácsonyfát állítottak kastélyuk elé, a családtagjaik mellett a parasztjaikat, béreseiket is megajándékozták... A század utolsó felében a karácsonyfára diót, aszalt gyümölcsöket, mézeskalácsot, papírból kivágott díszeket akasztottak. A karácsonyfán elhelyezett apró viaszgyertyák szokása is ebből az időből származik.

 

 

Mindközül az első

Az első írásos emlékek 1828-ból maradtak fent: Podmaniczky báró német származású édesanyja az elsők között honosította meg a karácsonyfa-állítás szokását hazánkban. Egyik első "karácsonyfás" ünnepségére így emlékezik Podmaniczky: "Hat órakor háromszoros csengés hirdette a mi karácsonyfáink megérkeztét. Ekkor megnyílt atyánk nappali terme, s mi gyermekek - öten voltunk - egy, a szoba közepén elhelyezett nagy asztalon mindegyikünk külön megtalálta a karácsonyfáját s az a körül csoportosított különféle ajándékokat..."

 

Ugyancsak a XIX. század végén terjedt el, hogy szaloncukorral díszítik a karácsonyfákat. Jókai visszaemlékezése szerint családjában az 1870-es évektől díszítették szaloncukorral a karácsonyfát. Kezdetben cukorkákat, csokoládé golyócskákat csomagoltak selyempapírba, vagy színes sztaniolba. A szaloncukrot cukrászok készítették. Az egyik régi papírrojtozó és sztaniolvágó gépet a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum őrzi. Közel ezer fajta sztaniolpapírt gyártottak a díszítéshez! A szaloncukrot mintakönyv alapján készítették a kívánt ízűre, majd csomagolópapírt választottak hozzá. A kiszállítást a cukrászinasok végezték, némi borravaló fejében. A századfordulón megindult a cukorka- és csokoládégyárak tömegtermelése.

 

A háziasszonyok eleinte idegenkedtek a gyári készítményektől, de a fokozatosan javuló minőség, az egyre elegánsabb csomagolás, a széles körű választék népszerűvé tette a gyárilag készült szaloncukrokat. A cukrászdák az egyedi, különleges (marcipános, zselés, gyümölcskocsonyás stb.) szaloncukrokat kezdték árusítani. Manapság divat a jellegzetes kék, bíbor, fehér, arany színvilágú karácsonyfa készítése. A fára hasonló színű díszek, gyöngyök, és hozzáillő, csillogó csomagolású szaloncukrok, gyertya helyett színes izzók kerülnek. A feldíszített karácsonyfa alatt hunyjuk le a szemünket egy pillanatra, és gondoljunk arra: "jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."

 

Karácsonyfa divat 2010-ben

A divat nem csak az öltözködésben, a zenében, a sminkben, hanem az utóbbi években az ünnepekben is szerepet kap. Ez az idei karácsonyra hatványozottan igaz, hiszen a megszokott karácsonyfa díszítési stílusok mellett két, teljesen új irányzat is megjelent. Idén a zöld és a barna karácsonyfadísz a legdivatosabb

 

Míg régebben az ünnepek közeledtével elsősorban a nagy bevásárlásra, és ajándékozásra koncentráltak az emberek, a karácsonyfát pedig mintegy szokásos kötelességként öltöztették fel a régi díszekkel, addig az elmúlt években a szeretet ünnepére való készülődés új értelmet, nagyobb szerepet kapott.

 

Ez a lakberendezésben is megnyilvánul, hiszen az emberek minden helyiségben megtalálják a díszítési lehetőségeket, és már az advent közeledtével egyre szebbek lesznek a lakások. Az asztalokra karácsonyi terítő kerül, a székekre a terítőhöz illő, ünnepi huzat. Fenyőágból készült asztali díszek, adventi koszorú, gyertyák, mécsesek teszik szebbé az ünnep közeledtét. Ám a sok karácsonyi kiegészítő nem biztos, hogy megfelel a trendeknek…

 

„Egyre inkább érzékelhető, hogy a vásárlók karácsonykor is szeretik az újdonságokat. Mivel a kika trendet diktál, örülnek, ha megmutatjuk, milyen az idei év trendjének megfelelő karácsonyfa, illetve melyek azok a színek, amelyek divatossá tesznek egy lakást karácsonykor. Persze mivel egy meghitt, családi ünnepről van szó, ezért a hangulathoz harmonizáló színekkel kell előrukkolni. Idén hat stílusirányzat figyelhető meg a karácsonyi piacon, amelyeken belül a trendi, a hagyományos, az extrém, az elegáns, és a visszafogott stílus kedvelői egyaránt megtalálják a legjobban tetsző karácsonyi dekorációt. A Green Apple és a Mocca kiemelkedően népszerű. Ez köszönhető annak, hogy az utóbbi időkben a vásárlók egyre több zöld színű lakberendezési terméket vásárolnak – nem ritka a zöld bútor, vagy ülőgarnitúra –, melyhez harmonizál a Green Apple stílusú karácsonyfa is. A Mocca irányzathoz tartozó színek, a barna árnyalatai rendkívül közkedveltek a mindennapokban, elég csak a kávézók meghitt barna tónusú színeire gondolni. Ez egyre inkább megfigyelhető a lakások berendezésében, amelyhez telitalálat a Mocca színeiben pompázó karácsonyfa” – mondja Bakó Ádám, az egyik neves lakberendezési üzletlánc szakértője.

 

A Green Apple és a Mocca stílus mellett már ismert és kedvelt az arany, a narancssárga keverékét felvonultató Paradise stílus, amely a meleg színeket helyezi előtérbe, míg a Blue Moon névre hallgató irányzatnál a kék, a fehér és az ezüst dominál, amely meglehetősen hideggé, távolságtartóvá, de roppant elegánssá teszi a karácsonyfát. A Classic – mint ahogy a neve sugallja – a hagyományos karácsonyi színeket, a pirosat, a zöldet és az aranyat, míg a Snowflake a fehér, havas tájat idézi. Ezen irányzatokon belül csak akkor lesz harmonikus az egész lakás, ha a dekoráció és a karácsonyfa is hasonló stílusirányzatot képvisel.

Forrás: Családinet.hu>>


 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL