ÁLLATI CUKISÁGOK

A 10 legveszélyesebb dolog egy kisállat számára a lakásban - Nem is gondolnád!

Szerző:
Szabó Anna
A házi kedvencek tartása bizony nagy felelősséget igényel, amely túlmutat az etetésen és a sétáltatáson. Az első és legfontosabb dolog, hogy minden olyasmit tüntess el a kedvenced elől, ami veszélyes lehet rá. Összegyűjtöttük azoknak a dolgoknak a listáját, melyeket el kell távolítanod a kisállatok elől, hogy biztonságban legyenek.

Vizsgáld meg, hogy milyen tárgyakkal kerülhet kapcsolatba, miket fogyaszt el a házi kedvenced szívesen, amik esetleg károsak lehetnek rá.


1. Pizza


Néhány pizzaféle bizony veszélyes lehet a háziállatok számára, különösen a fokhagyma, a hagyma és a sajt miatt. Bizonyos sajtokat szeretnek a kis kedvenceid, de a pizza feltét laktóz tartalma igencsak magas, ami már káros lehet számukra. A pizza másik veszélye a só, ami akár végzetes is lehet a kutya vagy a macska számára.


2. Gyógyszerek


A gyógyszerek listája egyre inkább bővül, amiket el kell távolítanod a háziállatok közeléből. Általánosságban elmondható, hogy amelyek acetaminopént tartalmaznak, például ilyen a Tylenol, igencsak veszélyes. A macskák esetében májkárosodás, a kutyáknál pedig vérszegénység léphet fel, ami végzetes is lehet az utóbbi számára.


Tipp: mindig tartsd a tablettákat csavaros tégelyben, így nem fér hozzá a kedvenced. Ha véletlenül leejtesz egy szemet, akkor mindenképpen keresd meg, és dobd ki, hogy a háziállat ne tudja lenyelni.


3. Csokoládé, kávé, koffein


Egy csésze kávé vagy pár kockányi csokoládé életmentő lehet reggelente, de a házi kedvenced számára bizony végzetes is lehet. Ezek a termékek ugyanis metil-xantint tartalmaznak, ami számukra mérgező, és amely a kakaómagban található. Ha ilyesmit fogyaszt az állat, akkor hányás, görcsök lép fel, végső esetben pedig akár halálos kimenetelű is lehet ez a baleset. Amennyiben ilyen tüneteket észlelsz, és tudsz arról, hogy a házi kedvenced nagy mennyiségű csokoládét evett meg, azonnal hívd az állatorvost.


4. Szőlő és mazsola


Ezeket az ízletes ételeket bizony meg kell hagyni emberi fogyasztásra, mert a háziállatok számára igen toxikus. Néhány szem szőlő elfogyasztása is kiválthat remegést, hányást, de akár veseelégtelenséget is okozhat, az állat pedig levert.


Tipp: tartsd ezeket az állatok számára veszélyes ételeket zacskókban és dobozokban, vagy helyezd olyan magasra, ahol nem férnek hozzá. Győződj meg arról, hogy a hozzád vendégségbe érkezők sem kínálják ilyesmivel az állatot.


5. Alkohol


Ha szereted a kedvenceidet, akkor győződj meg arról, hogy sosem fogyasztanak alkoholt. Máj- és vesekárosodást okozhat, akárcsak az embernél, emellett kóros vérsavasodás lép fel, csökkent koordinációt, kómát, de akár szívelégtelenséget vagy halált is okozhat az alkohol.


6. Hagyma, fokhagyma és metélőhagyma


Győződj meg arról, hogy ezeket az ételeket sosem tárolod olyan helyen, ahol az állat hozzáférhet. Gyomor- és bálkárosodást okozhatnak, a vörösvérsejteket is roncsolja és anémiát okozhat.


7. Rovarirtó szerek


A nem kívánatos rovarok elleni védelem nagyszerű ugyan, de ne menjen ez a kedvenced egészségének rovására. A rovarölő szerek sok vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek mérgezőek a háziállatok számára, és amelyek görcsökhöz, krónikus anorexiához és izomgyengeséghez vezethetnek. Mindez pedig napokig, de akár hetekig is eltarthat.


Tipp: mindig olvasd el az utasításokat és a figyelmeztetéseket, és olyan szereket válassz, amelyek hatékonyak ugyan, de nem veszélyesek a háziállatokra.


8. Érmék és fémek


Egyes fémek és érmék ártalmatlannak tűnhetnek, de amik cinkből készültek, bizony károsak. Ha ez az anyag bekerül az állat gyomrába, a cink feloldódik, ami lehetővé teszi, hogy bekerüljön a véráramba. Mindez károsítja a májat, emellett vese- és szívelégtelenséghez is vezet.


Tipp: ha felmerül a gyanú, hogy az állat gyomrába cink került, ne próbáld meg hánytatni, ne adj neki ételt vagy inni. Ehelyett azonnal keresd fel az állatorvost.


9. Mosószerek és tisztítószerek


A legtöbb mosószer vegyi anyagokat (ionos, anionos felületaktív anyagokat) tartalmaz, amelyek fogyasztása fulladást és hányást válthat ki. A legnagyobb veszélyt a mosógömbök rejtik, mivel kellemes illatuk és alakjuk miatt a háziállat azt hiheti, hogy játék vagy valamilyen cukorka, ezért könnyen lenyeli vagy kiharapja.


10. A „tavaszi nagytakarítás" kellékei


Ez esetben a következő termékek listájára ügyelj: csatorna- és sütőtisztító, koncentrált WC-tisztítók, mosogatószerek és medencetisztító vegyszerek. Ezek a termékek ugyanis kémiai égési sérülést okozhatnak, ha a bőrhöz vagy az állat szőréhez érnek, netán ha az állat el is fogyasztja. Ilyenkor magas láz, nyálfolyás, a szem könnyezése és letargia alakul ki.


Tipp: ha ilyen vegyszerek találhatóak a lakásban, mindenképpen ügyelj arra, hogy az állattól gondosan elzárt helyen tárold.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL