4 hasznos tipp fenyővásárláshoz - Jó, ha figyelembe veszed!


Kezdjük, ott, hogy a fenyőfának el kell férnie a lakásban, és a talpnak tudnia kell megtartani díszestül mindenestül – akár heteken át. Nem mindegy továbbá az árkeret sem, illetve, hogy meddig bírja a fa.  

A kisgyerekes családok – vagy még néhány felnőtt is – tudna mesélni arról a fajta ragaszkodásról, ami kitart majd’ húsvétig a karácsonyfa iránt. Szóval árérzékenység ide, ünnep iránti rajongás oda – választani tudni kell...

 

Hol és milyet?

Az elmúlt évek tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy a piacokon illetve faiskolákban vásárolt fák, nem okoznak csalódást. Nem úgy, mint a nagyobb bevásárlóközpontokban, benzinkutaknál akciósan árusított példányok.

A friss fenyő mindig üde zöld, és tűlevele, ha behajlítod, visszaugrik. Ha görbe marad, akkor akármennyire is csábító az ajánlat, inkább keress másikat. A másik hasznos vizsgálat, az egyszerű rázásos-módszer: vagyis fogd meg a fát a felső egyharmada körül, és rázd meg jól, ütögesd párszor a földhöz az alját. Néhány levél hullott le róla? Megnyugodhatsz. Csomóban, tucatszámra? Akkor keress tovább!

 

A méret a lényeg?

A fa nagysága is legalább annyira döntő kérdés, akárcsak a frissessége. Bizonyára te is tudsz olyan sztorit a kisebb-nagyobb családi körben, amikor a fa eldőlt, nem fért be és órákig kellett farigcsálni, vagy a csúcsdísz lemaradt a plafon vészes közelsége miatt…  

Természetesen nem feltétlenüll szükséges, mérőszalaggal járkálnod a városban. De nem árt, ha tudod a lakásotok belmagasságát, a továbbiakban már segítségedre lesz a faárus. Ha a csöppfenyőket szereted, akkor mindig mérd magadhoz a kiszemelt példányokat.

 

Tárolás

Bármennyire is csábító az árusítás legelején megvenni a fát – mert még van választék, nem kell sorba állni, és tutira a tiéd lesz a leggyönyörűbb darab a környéken – gondolni kell az elhelyezésére.

A lehető legrövidebb ideig tárold fűtött helyiségben! Ha van rá lehetőséged, tedd ki a teraszra vagy a fészerbe. Metszd be kicsit a szárát, és helyezd vízzel teli edénybe. Így kevésbé gyúlékony és tartósabb lesz. Sokan szeretik, az olyan karácsonyfatartót, melynek az aljába víz tölthető. Érdemes kipróbálni, de csak kisméretű fáknál, mivel ezek nem tartják egy bizonyos súly után olyan stabilan meg a nagyobb fákat.

 

Fenyőfélék és paramétereik

Ma hazánkban (legalább) nyolcféle vágott fenyő kapható: nordmann jegenye-, ezüst-, közönséges duglász-, szerb luc-, kolorádói jegyenye-, közönséges luc-, eredei- és feketefenyő. A választék, tehát évről évre bővül – ráadásul ezek többsége földlabdás kiszerelésben is kapható.

 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL