KÖZÉRZET

Tudtad, hogy a túlzott aggodalmaskodásnak akár súlyos fizikai következményei is lehetnek?

Szerző:
Szabó Anna
Valóban sokat aggodalmaskodsz? Az igazság az, hogy a folytonos aggódás szorongást okoz, ami viszont fizikai tüneteket is produkálhat. Mindenki aggódik persze valami miatt, de az bizony helytelen, ha állandóan azon gondolkodsz, hogy mi fog történni a jövőben. Aki túl sokat aggodalmaskodik, annál szorongás és pánikbetegség léphet fel.

Pszichiátriai probléma esetén túlzottan érzékeny vagy a környezetedre és mások kritikái rosszul érintenek. A túlzott aggódás azonban kihat a mindennapi életre, befolyásolja az étvágyat, az élethez való hozzáállást, az emberi kapcsolatokat, a munkát és még az alvást is. Sokan, akik túl sokat aggódnak valami miatt, az alkoholhoz vagy éppen a kábítószerhez nyúlnak.

A szorongás normális válaszreakció a stresszre. Ám ha állandósul, akkor akár súlyosabb következményei is lehetnek, mint az általános szorongás, a pánikbetegség vagy szociális problémák. Ez az érzelem sokféleképpen törhet a felszínre, és nincs eltérés életkor vagy nem szerint mindebben.

Azok az emberek, akik túl sokat aggódnak, dühösen és kapkodva reagálnak egy-egy felmerülő stresszhelyzetben. Ha már csupán csak rágondolnak egy adott problémára, már az is nagymértékben vált ki esetükben szorongást és tehetetlenséget. A túlzott aggodalmaskodás, a félelem és az állandó szorongás rendkívül káros, hiszen az illető elveszíti a kapcsolatot a valósággal, és nem képes világosan illetve racionálisan gondolkodni. Amikor mindez bekövetkezik, fizikai tünetek is fellépnek.

A stresszt az elvárt igények, a nyomás alakítja ki, amivel minden ember naponta szembesül. A boltokban kialakuló tömött sorok, a csúcsforgalom, az őrjítő mobiltelefon csörgése vagy a más kialakult krónikus betegség mind-mind olyan dolgok, amelyek stresszt válthatnak ki. Ha a gondok elhatalmasodnak, és a szorongás állandósul, akkor pánikreakció jelentkezik.

A folyamatos nyomás leküzdésére a szimpatikus idegrendszer stressz hormont szabadít fel, azaz kortizolt. Ez a hormon növeli a vércukorszintet és a triglicerid mértékét, ami a szervezet számára alapesetben energiaforrás. Fizikai tünetek is jelentkezhetnek, mégpedig a következők:

- magas vérnyomás

- nyelési nehézség

- szédülés

- szájszárazság

- gyors szívverés

- fáradtság

- fejfájás

- koncentráció hiánya

- ingerlékenység

- izomfájdalom

- izomfeszültség

- hányinger

- az idegrendszer kimerülése

- nehézlégzés

- izzadás

- remegés és görcsök

- az immunrendszer gyengülése

- emésztési rendellenességek

- rövid távú memória romlása

- korai szívbetegség

- nő a szívroham kockázata

Abban az esetben, ha a túlzott szorongás kezeletlenül marad, akkor depresszióhoz is vezethet és akár extrém esetekben az öngyilkosság gondolata is felmerül. Beszélj az orvosoddal, aki egy teljes körű vizsgálat lefolytatásával kiderítheti a probléma okát, és így megakadályozható más egészségügyi problémák kialakulása. Noha a túlzott aggodalmaskodás és a szorongás kifejezetten kellemetlen tünetekkel járhat, jó néhány lehetőség van az elme, a test és a szellem harmóniájának visszaállítására.

Végezz testmozgást napi rendszerességgel

Egyeztess az orvosoddal és iktass be rendszeres testmozgást. A mérsékelt testmozgás után ugyanis különböző vegyi anyagok szabadulnak fel a testedben, amelyek elősegítik az immunrendszer megfelelő működését. A rendszeres aerob testmozgás és gyakorlatok szintén remek módja annak, hogy leküzdhesd a benned felgyülemlett feszültséget.

Egészséges és kiegyensúlyozott étrend

A stressz és a folytonos aggódás miatt sokszor túl keveset, vagy éppen ellenkezőleg túl sok egészségtelen ételt fogyasztasz. Tartsd szem előtt az egészséged, amikor bevásárolsz. A koffeinfogyasztás stimulálja az idegrendszert, ez pedig fokozhatja a szorongást.

Legyél tisztában a problémákkal

Engedd meg magadnak azt, hogy napi 15 percet foglalkozol a problémáiddal, koncentrálj rájuk és gondold át, mit tehetsz vagy mitől félsz. Ezután engedd el mindezt. Van lehetőség ma már feszültség levezető játékok beszerzésére is. Mindig emlékeztesd magad arra, hogy ne rágódj egész nap az ilyen jellegű dolgokon.

Tanulj meg ellazulni

A relaxációs technikák kiválóak a stressz leküzdésére – kedvező élettani állapotokat eredményeznek, átjár a melegség és mentálisan is éber leszel. Emellett növekszik az önuralom, és higgadt maradsz feszült helyzetekben is. Amikor ellazulsz, akkor az agy vérellátása megnövekszik, és az agyhullámok a béta hullámokról átváltanak az alfa-nyugalmi állapotba. Aki rendszeresen meditál, képes ezekkel a relaxációs technikákkal ellensúlyozni a stressz kellemetlen hatásait. Ilyen technika például a hasi mélylégzés, a meditáció, andalító zene hallgatása és az olyan tevékenységek, mint a jóga vagy a tai chi.

Vegyél részt aktívan a közösségi életben

A magány és a társadalmi elszigetelődés krónikussá válása megnehezíti a stressz hatékony leküzdését. Azok, akik boldog házasságban élnek, netán sok barátjuk van, nem csupán magasabb életkort érnek meg a várható élettartamukhoz képest, de még a különféle betegségek is elkerülik őket sok esetben.

Keress fel egy komoly szakembert

A pszichológiai vizsgálatok és azok kiértékelése sokat segíthet a megfelelő stratégia kialakításában, így képes leszel leküzdeni a folytonos aggódást. A terapeuta segít világossá tenni, hogy milyen típusú gondolatok és hiedelmek azok, amelyek szorongást váltanak ki belőled. Ezután a szakember segítségével a stressz már csökkenthető lesz. A pszichológus ugyanis útmutatást ad mindehhez. Ám a terápia csupán akkor lesz igazán sikeres, ha te is akarod a javulást. Szükség esetén akár gyógyszeres kezelés is lehetséges, ilyenek a szorongást csökkentő antidepresszánsok.

 

 

 

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL