GASZTRO

Olaszos menü - három fogással

Szerző:
Szabó Anna
Egy szép nyaralás emlékeként, vagy a tervezett külföldi kirándulásra gondolva készíts otthon a családnak olaszos vacsorát vagy ebédet levessel, tésztával, desszerttel. Meglátod, még az év végi készülődés kellős közepén is elővarázsolhatod a nyaralás hangulatát.

1. Kiadós zöldségleves olaszosan


Hozzávalók

- 10 dkg füstölt sonka,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál olaj,
- 2 db répa,
- 1 szelet zeller,
- 2 db kisebb burgonya,
- 10 dkg zöldbab,
- 1,5 liter víz
- 1 db zöldség leveskocka,
- 1 teáskanál bazsalikom,
- 2 evőkanál paradicsompüré,
- 15 dkg száraztészta,
- fél póréhagyma,
- só, bors, petrezselyem.

Elkészítés


Szeleteljük fel a sonkát, vágjuk apróra a hagymát és a fokhagymát. Az olajon pirítsuk aranyszínűre. A hámozott répát, zellert, burgonyát karikázzuk fel, a zöldbabot tisztítsuk meg, törjük két centiméteres darabokra. Öntsük fel a pirított hagymát vízzel, dobjuk hozzá a leveskockát. Fűszerezzük bazsalikommal, paradicsompürével. Forrás után szórjuk bele a zöldségeket.

Tíz perc elteltével adjuk hozzá a száraztésztát. Főzzük még tíz percig, míg a zöldség és a tészta puha lesz. Szórjuk bele a felkarikázott póréhagymát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk ízlés szerint. Forrón tálaljuk.


2. Egyszerű pizza


Hozzávalók

- 40 dkg liszt,
- 2 dkg élesztő,
- 5 evőkanál tej,
- só, víz,
- 3 evőkanál olívaolaj,
- 3 paradicsom,
- 3 evőkanál paradicsompüré,
- 15 dkg reszelt sajt,
- 15 dkg szalámi,
- olajbogyó,
- oregánó.

Elkészítés

Langyos tejben morzsoljuk el az élesztőt. A gyúródeszkára öntött lisztben készítsünk mélyedést. Öntsük bele a megfuttatott élesztőt, a három evőkanál olajat. Sózzuk meg, majd langyos vízzel gyúrjuk lágy tésztává. Készítsünk belőle cipót, meleg helyen kelesszük duplájára. Kerek formát olajozzunk ki, majd kézzel formáljuk laposra a megkelt tésztát. Béleljük ki vele a sütőformát, szélén vastagabb peremet hagyva. Kenjük meg paradicsompürével, szeleteljük rá a hámozott paradicsomot. Tetejére tegyük a felkarikázott olajbogyót. Hintsük meg kevés oregánóval és a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben fél órán át süssük. Frissen, szeletekre vágva kínáljuk.


3. Ízletes fagylalt


Hozzávalók

- személyenként egy kisméretű sárgadinnye,
- friss gyümölcs,
- 1 doboz mélyhűtött vaníliafagylalt.

Elkészítés


Mossuk meg alaposan a dinnyéket, és hűtsük le. Vágjuk le a tetejét, magozzuk ki. A gyümölcshúst kanállal kaparjuk ki, majd turmixoljuk össze a vaníliafagylalttal. Töltsük fel a kivájt dinnyéket, díszítsük tejszínhabbal, friss gyümölccsel. Hűtve tálaljuk.


Paradicsom minden mennyiségben


- Ha nincs otthon friss zöldség, mélyhűtöttből is főzhetjük a levest.
- Piríthatunk a leveshez vékony szelet kenyeret sajttal a tetején. Vagy: pirított kenyérkockával gazdagíthatjuk.
- Paradicsomból készíthetünk salátát, de töltve is kínálhatjuk. Előételként kínálhatjuk felkarikázva, olajjal, citromlével locsolva, bazsalikommal, sóval, zúzott fokhagymával fűszerezve, vékonyra szeletelt sajttal. Ecetes lével is leönthetjük, szeletelt lilahagymával díszítve.
- A kivájt nyers vagy pár percig grillezett paradicsomot tölthetjük főtt rizzsel elkevert olajos hallal, majonézzel kikevert, apróra vágott kemény tojással, főtt kukoricával, lágy sajttal és hagymával ízesített masszával.
- Italhoz, desszerthez, salátához süthetünk paradicsomchipset. Kerek, kemény paradicsomot karikázzunk fel. Fektessük alufóliával bélelt sütőrácsra vagy tepsibe. Szórjuk meg pirospaprikával. Két órán át süssük hármas vagy négyes fokozaton. Hagyjuk hűlni. Száraz helyen, zárt dobozban tároljuk.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL