2018. január 24. - Timón
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. január 24. - Timón
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Lehet, hogy a kutyád stresszes és szorong? - Így vedd észre

Ha kutyatulajdonos vagy, akkor biztosan egyetértesz azzal, hogy a kedvenced nem fél kimutatni az örömét. Ám az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is eltérő személyiségük van, amely szerepet játszik abban, hogyan küzdenek meg a stresszel.

Vannak agresszívebb fajták, akik erőteljesebben fejezik ki, hogy stresszesek, a félénkebb típusúaknál pedig sokszor mutatkozik leromlás a fizikai állapotukban. Olvasd el, honnan tudhatod, hogy a kutyád stresszel-e, és hogyan tudsz segíteni.


Folyamatos ásítás


Gyakran előfordul, hogy a kutyák ásítanak, különösen fáradtság esetén. Van azonban olyan típusú ásítás is, amely stressz esetén jelentkezik, főleg ha más viselkedési formákkal és jelekkel párosul, mint például a lefelé csapott fülek vagy visszahúzódó magatartás.


Elhúzódás


Számos típusa létezik. A kutya elhúzódhat az emberektől, de akár más kutyák elől is. Vannak módszerek, amelyekkel a kutyák kifejezhetik azt, hogy szoronganak, ilyen például a szemkontaktus kerülése és az elhúzódás. Fontos szem előtt tartani, hogy ha a kutya megpróbál elhúzódni, akkor egyértelműen agresszívabb is lehet, emiatt érdemes tiszteletben tartani az ilyen állapotot.

Száj- és orrnyalás


A kutyák egészen biztosan arra születtek, hogy mindig mindent megnyaljanak, ám gondolnád-e, hogy mindez lehet a stressz jele is? Ha a kutyád folyamatosan nyalja az orrát és a száját, amely mással is párosul, mint például elhúzódás, túlzott ugatás vagy tüsszögés, akkor bizony a kutya stresszes.

Lihegés


Gyakran előfordul, hogy a kutya liheg, amikor a hűvösbe ér, miután túl sokat futkározott vagy épp nagy a forróság. Ha azonban a kedvenced minden különösebb ok nélkül lihegni kezd, és más viselkedési formákkal is társul, akkor a kutya stresszes állapotban van. Légy óvatos, ha a kutya abbahagyja a lihegést és összezárja a száját. A fokozott stressz miatt ilyenkor akár haraphat is.


Hátracsapott fülek


Minden kutya különböző, hiszen rengeteg fajta van. Vannak lelógó vagy alacsonyan lévő fülek, netán hegyesen merednek felfelé. Ám a kutyák többsége hátrafelé csapja a füléit, amik lelapulnak stressz esetén. Mindez egyértelmű jele annak, hogy baj van.


Túlzott vedlés


Majdnem minden kutyafajta hajlamos vedleni. Ha azonban a kutya stresszes, akkor bizony a szokásosnál több szőrt hullajt el. Akkor is megfigyelhető az állatorvos rendelőjében, amikor a kutyát vizsgálják és a szőr a kezében marad, vagy a padlóra hull.


Túl sokat szimatol


Amikor a kutya nem figyel rád, és nem hajtja végre az utasításaid, emellett folyamatosan szaglászik, bizony az a helyzet, hogy a kedvenced stresszes. Általában minden helyzetben megfigyelhető mindez, akár a parkban, akár bármilyen más szituációban. Ilyenkor érdemes odafigyelned ezekre a jelekre.


Balesetek


Egyedül hagytad a kutyát a lakásban, hogy őrizze a házat, és mire hazaérsz, hatalmas rendetlenség van? Ez az egyik legbiztosabb jele annak, hogy a kutya stresszel. Egyes kutyafajták ugyanis nem bírják az egyedüllétet. Annak ellenére, hogy jó gazdi vagy, mindez még bekövetkezhet. Érdemes a kutyát elvinni kutyakiképzőhöz, aki segít abban, hogy a kutya az egyedüllétet jobban elviselje.


Állandó ugatás


A legtöbb kutya ugatással és vonyítással próbálja felhívni a figyelmet. Azonban, ha a kutya folyamatosan ugat, akár bent a lakásban, akár a szabadban kint, ez kétségkívül a szorongás jele. Ismerd meg a kutyád ugatását, és próbáld meg kideríteni a szorongás okát. Történhet ez akkor, amikor egyedül hagyod, vagy amikor idegenek érkeznek hozzád.

Betegség


Vannak olyan kutyák, akik fizikai tüneteket produkálnak stressz esetén. Hasmenés, hányás, étvágytalanság vagy bőrallergia mind-mind lehet a stressz jele. Az egyik legkomolyabb tünet együttes ez, ha a kutya szorong és stresszes, ha más egyéb oka nincs.


Hogyan segíthetsz a kutyádnak a stressz leküzdésében?


Most hogy már felismered, ha a kutya stresszes, az alábbi lépéseket érdemes megtenned, amelyek segítenek leküzdeni a stresszes állapotot:


• Ügyelj a rutinra: hasonlóan a gyermekekhez, a kutya számára is fontos a napi rutin kialakítása. Ilyen esetekben ugyanis kevésbé válik stresszessé.
• Kerüld a stresszes szituációkat: ismerd fel ezeket és kerüld, ha egy mód van minderre. A kutya ugyanis kényelmetlenül érzi magát, és nem szereti a zsúfolt helyeket.
• Rendszeres séta: a kutyáknak szükségük van megfelelő mennyiségű mozgásra, amely jelentősen enyhíti a stresszt. Győződj meg arról, hogy a kutya számára mindez szórakoztató és élvezetes.
• Mutasd ki a szereteted: sok módja van annak, hogy kifejezd a szereteted a kutya irányába. Igyekezz több időt együtt tölteni szőrös kis barátoddal, így a kutya sokkal kevésbé stresszel és jól érzi magát.
• Vezess be szabályokat: mindig győződj meg arról, hogy a kutyád betartja-e az összes utasításodat. Azok a kutyák, akik tudják, mit vársz el tőlük, sokkal kevésbé szenvednek stressztől.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

6 jel, hogy tetszel a pasinak - Így állapíthatod meg a testbeszédéből

6 jel, hogy tetszel a pasinak - Így állapíthatod meg a testbeszédéből

Még csak néhányszor találkoztatok, esetleg először? Nem vagy biztos a szándékában? Figyelj rá kicsit jobban, hiszen minden egyes mozzanata beszél! Fontos gesztusok, amik elárulják, hogy mit gondol rólad, így ő sem tud mellébeszélni – lássuk, mik is ezek!

Tovább »
Mit rontottál el a tavalyi évben? - Tanulj belőlük a Nap Angyalának segítségével!

Mit rontottál el a tavalyi évben? - Tanulj belőlük a Nap Angyalának segítségével!

Vajon mit ronthattál el a tavalyi évben, ami miatt nem úgy sikerültek a dolgok, mint szeretted volna? Amiért esetleg nem érted el a vágyadat, nem jött össze, amit szerettél volna, nem volt elég sikeres a kapcsolatod? A tavalyi év uralkodó bolygója a Nap volt, amit pedig Mihály arkangyal ural, így ő maga fogja elárulni, hogy miben hibázhattál a múlt évben, hogy tanulhass belőlük és idén már akár egy tökéletes évet zárhass!

Tovább »
Napi Tarot - Szerda

Napi Tarot - Szerda

Talán mély spirituális beavatás vagy eggyé válás következik be. Ébredj rá, hogy minden emberben megvan a női/férfi elemek egyensúlya, és most eljött az idő a számodra, hogy ezeket a belső elemeket egyensúlyba hozd.

Tovább »

Kalkulátor

Zsírégető kisokos

Edd magad karcsúra! Nem is hinnéd, milyen sok táplálékfajta létezik, amelyet bármilyen mennyiségben fogyaszthatsz, és mégis zsírt égetsz, fogysz vele. Kisokosunk segítségével kikalkulálhatod, mi a legjobb a számodra.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Ariella

Spirituális tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Ariella

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép