2018. június 22. - Paulina
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. június 22. - Paulina
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Lehet, hogy a kutyád stresszes és szorong? - Így vedd észre

Ha kutyatulajdonos vagy, akkor biztosan egyetértesz azzal, hogy a kedvenced nem fél kimutatni az örömét. Ám az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is eltérő személyiségük van, amely szerepet játszik abban, hogyan küzdenek meg a stresszel.

Vannak agresszívebb fajták, akik erőteljesebben fejezik ki, hogy stresszesek, a félénkebb típusúaknál pedig sokszor mutatkozik leromlás a fizikai állapotukban. Olvasd el, honnan tudhatod, hogy a kutyád stresszel-e, és hogyan tudsz segíteni.


Folyamatos ásítás


Gyakran előfordul, hogy a kutyák ásítanak, különösen fáradtság esetén. Van azonban olyan típusú ásítás is, amely stressz esetén jelentkezik, főleg ha más viselkedési formákkal és jelekkel párosul, mint például a lefelé csapott fülek vagy visszahúzódó magatartás.


Elhúzódás


Számos típusa létezik. A kutya elhúzódhat az emberektől, de akár más kutyák elől is. Vannak módszerek, amelyekkel a kutyák kifejezhetik azt, hogy szoronganak, ilyen például a szemkontaktus kerülése és az elhúzódás. Fontos szem előtt tartani, hogy ha a kutya megpróbál elhúzódni, akkor egyértelműen agresszívabb is lehet, emiatt érdemes tiszteletben tartani az ilyen állapotot.

Száj- és orrnyalás


A kutyák egészen biztosan arra születtek, hogy mindig mindent megnyaljanak, ám gondolnád-e, hogy mindez lehet a stressz jele is? Ha a kutyád folyamatosan nyalja az orrát és a száját, amely mással is párosul, mint például elhúzódás, túlzott ugatás vagy tüsszögés, akkor bizony a kutya stresszes.

Lihegés


Gyakran előfordul, hogy a kutya liheg, amikor a hűvösbe ér, miután túl sokat futkározott vagy épp nagy a forróság. Ha azonban a kedvenced minden különösebb ok nélkül lihegni kezd, és más viselkedési formákkal is társul, akkor a kutya stresszes állapotban van. Légy óvatos, ha a kutya abbahagyja a lihegést és összezárja a száját. A fokozott stressz miatt ilyenkor akár haraphat is.


Hátracsapott fülek


Minden kutya különböző, hiszen rengeteg fajta van. Vannak lelógó vagy alacsonyan lévő fülek, netán hegyesen merednek felfelé. Ám a kutyák többsége hátrafelé csapja a füléit, amik lelapulnak stressz esetén. Mindez egyértelmű jele annak, hogy baj van.


Túlzott vedlés


Majdnem minden kutyafajta hajlamos vedleni. Ha azonban a kutya stresszes, akkor bizony a szokásosnál több szőrt hullajt el. Akkor is megfigyelhető az állatorvos rendelőjében, amikor a kutyát vizsgálják és a szőr a kezében marad, vagy a padlóra hull.


Túl sokat szimatol


Amikor a kutya nem figyel rád, és nem hajtja végre az utasításaid, emellett folyamatosan szaglászik, bizony az a helyzet, hogy a kedvenced stresszes. Általában minden helyzetben megfigyelhető mindez, akár a parkban, akár bármilyen más szituációban. Ilyenkor érdemes odafigyelned ezekre a jelekre.


Balesetek


Egyedül hagytad a kutyát a lakásban, hogy őrizze a házat, és mire hazaérsz, hatalmas rendetlenség van? Ez az egyik legbiztosabb jele annak, hogy a kutya stresszel. Egyes kutyafajták ugyanis nem bírják az egyedüllétet. Annak ellenére, hogy jó gazdi vagy, mindez még bekövetkezhet. Érdemes a kutyát elvinni kutyakiképzőhöz, aki segít abban, hogy a kutya az egyedüllétet jobban elviselje.


Állandó ugatás


A legtöbb kutya ugatással és vonyítással próbálja felhívni a figyelmet. Azonban, ha a kutya folyamatosan ugat, akár bent a lakásban, akár a szabadban kint, ez kétségkívül a szorongás jele. Ismerd meg a kutyád ugatását, és próbáld meg kideríteni a szorongás okát. Történhet ez akkor, amikor egyedül hagyod, vagy amikor idegenek érkeznek hozzád.

Betegség


Vannak olyan kutyák, akik fizikai tüneteket produkálnak stressz esetén. Hasmenés, hányás, étvágytalanság vagy bőrallergia mind-mind lehet a stressz jele. Az egyik legkomolyabb tünet együttes ez, ha a kutya szorong és stresszes, ha más egyéb oka nincs.


Hogyan segíthetsz a kutyádnak a stressz leküzdésében?


Most hogy már felismered, ha a kutya stresszes, az alábbi lépéseket érdemes megtenned, amelyek segítenek leküzdeni a stresszes állapotot:


• Ügyelj a rutinra: hasonlóan a gyermekekhez, a kutya számára is fontos a napi rutin kialakítása. Ilyen esetekben ugyanis kevésbé válik stresszessé.
• Kerüld a stresszes szituációkat: ismerd fel ezeket és kerüld, ha egy mód van minderre. A kutya ugyanis kényelmetlenül érzi magát, és nem szereti a zsúfolt helyeket.
• Rendszeres séta: a kutyáknak szükségük van megfelelő mennyiségű mozgásra, amely jelentősen enyhíti a stresszt. Győződj meg arról, hogy a kutya számára mindez szórakoztató és élvezetes.
• Mutasd ki a szereteted: sok módja van annak, hogy kifejezd a szereteted a kutya irányába. Igyekezz több időt együtt tölteni szőrös kis barátoddal, így a kutya sokkal kevésbé stresszel és jól érzi magát.
• Vezess be szabályokat: mindig győződj meg arról, hogy a kutyád betartja-e az összes utasításodat. Azok a kutyák, akik tudják, mit vársz el tőlük, sokkal kevésbé szenvednek stressztől.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

A leghíresebb szellemfotós a világon - Máig rejtély, hogyan készítette képeit!

A leghíresebb szellemfotós a világon - Máig rejtély, hogyan készítette képeit!

Mr. Mumler nem egyebet kínált, mint egy képet a szeretett, elhunyt rokonnal. Olyan híres emberek fordultak meg nála, mint amilyen Mary Todd Lincoln, Abraham Lincoln özvegye. Elképesztően hiteles fotókat készített és még kortársai sem voltak képesek mondani, hogyan csinálta őket annak ellenére, hogy alapos vizsgálat alá vetették az eszközeit. A mai napig rejtélyt képez, hogy mi volt pontosan a technikája.

Tovább »
Megszökött 8 nyúl a gazdától! - Segíts neki megtalálni őket!

Megszökött 8 nyúl a gazdától! - Segíts neki megtalálni őket!

Ez a nap a sem éppen a gazdáé! Valaki nyitva felejtette a nyuszik karámját, akiknek nem kellett kétszer mondani, hogy szökjenek meg! Mire a férfi észrevette, mi történt, a nyusziknak már hűlt helyük volt és most fejvesztve rohangál körbe-körbe az udvaron, hogy megtalálja őket. Ugyanis a nyuszik rafinált módon elbújtak! Légy olyan jó, hogyha időd engedi, segíts egy kicsit a gazdának és találd meg neki a nyulait!

Tovább »
Hogyan éled meg a szerelmet, és milyen vagy a kapcsolataidban? - Válassz egy ösvényt, és kiderül!

Hogyan éled meg a szerelmet, és milyen vagy a kapcsolataidban? - Válassz egy ösvényt, és kiderül!

Minden ember eltérően éli meg a dolgokat és mindenki eltérő személyiséggel rendelkezik. Természetesen a szerelemben is mindenki másképp viselkedik. Néhányan egészen romantikusak, míg mások kissé zárkózottabbak, megint mások éppen a kettő között helyezkednek el. Te vajon melyik típusba esel? Az alábbi teszt segít megérteni önmagad! Próbáld ki most!

Tovább »

Kalkulátor

Parfümök, illatok aromaterápiával

Engedd be a természetet otthonodba, és készíts néhány illatos parfümöt az aromaterápia segítségével. Válaszd ki, mely illathoz vonzódsz a legjobban, és máris láss neki!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Katharine Wood

Horary asztrológus

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Katharine Wood

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép