SZÉPSÉG

Szőrtelenítési körkép

Szerző:
Szabó Anna
Ápoltságunk fokmérője a szőrtelenítés: mára alapelvárás lett a pihétlenített, sima láb. Télen sem elfogadott a jeticsizma, a szedetlen szemöldök és a bajuszka pedig mindig is a kérlelhetetlenül a nem oda való kategóriába tartozott.


Az, hogy mennyire szőrösödünk – illetve milyen vastag és színű lesz – természetesen egyéni adottság kérdése. Ez már a serdülő kor körül kialakul, ami a későbbiekben csak a szervezet helytelen működésének köszönhetően változhat. Ha fokozott szőrnövekedés jelentkezik nálad, akkor fordulj orvoshoz, mert az egyértelműen a központi idegrendszer megbetegedésének, a mellékvesekéreg vagy a petefészek túlzott férfi nemi hormon túltermelésének a jele. De milyen lehetőségeid vannak, ha szeretnél megfelelni az elvárásnak?

 

 

Borotválás

Olcsó, kíméletes, gyors. A baj csak az vele, hogy nem húzza ki, csak tőből levágja a szőrszálakat, ezért már akár másnap borostás lehet az előző nap sima felület. Emellett pedig borotváláskor jelentkezik a leginkább az alánövés, ami könnyen okozhat szőrtüszőgyulladást is.

Két típusa van a száraz és a nedves. Míg a száraz könnyen égető és viszkető érzést okozhat, és még tovább is szárítja a bőrt, a nedves borotválás mélyebbre hatol és tünteti el a nem kívánt szőrszálakat. Nedves borotválkozásnál mindenképpen használj habot vagy szappant, ami felpuhítja a szőrt és egyúttal a bőrödet is. Utána pedig ne feledkezz meg a hidratálásról és bőrnyugtatásról se!

 

Gyanta

A gyantának a legalább annyi híve van mint a borotvának. Nem csoda, mivel gyökerestül távolítja el a szőrszálakat, ezáltal még tartósabb lesz a sima végeredmény. Végeredményben hatása akár másfél hónapig is eltarthat – és tegyük hozzá a városi legenda szerint hosszú távon ritkul és kopik a szőrzet.

Természetesen ennek is több variációja van már: meleg és hideg gyanta, illetve a cukorpaszta. Otthoni használatra inkább a hideggyantát ajánljuk, de bátrabbak természetesen kipróbálhatják a másik két verziót is. Ám ezek már szakértelmet valamint nem utolsósorban némi rutint igényelnek, mivel balesetveszélyesek, például a meleg gyantával könnyen megégetheted magad. A hideg és meleg gyantákat mindig a szőrnövekedéssel megegyező irányba vidd fel, majd simíts rá papír- vagy textilcsíkot és az ellenkező irányban egy határozott mozdulattal rántsd le.

A cukorpasztát kifejezetten érzékeny bőrűeknek ajánljuk, mivel nincsen benne semmi kemikália: csak víz, cukor és citrom. Ezt azonban már a szőrnövekedés irányával ellentétesen kenik fel és csak azután tépik le, miután jó alaposan benyomkodták a pólusokba. Előnye még hogy könnyen lemosható és nem kell megvárni, míg legalább 4mm-esek lesznek a szálak.

 

Epiláló készülék

Hatása legalább annyira tartós mint a gyantázásé, mivel szintén gyökerestől tépi ki a szálakat méghozzá egyesével. Ez utóbbi lesz a fő oka előnyének és hátrányának is. Hiszen mivel alaposabb munkát végezhetsz vele, sokkal tartósabb a végeredmény, ám az egyesével kihúzkodás fájdalommal is jár.

Arra kell figyelni közben, hogy száraz lábon alkalmazd, nyugtasd meg a bőröd után hidratáló krémmel, és rendszeresen tisztítsd ki a gépet használat után. A felesleges szőrtüsző gyulladást illetve benövéseket elkerülheted, ha epilálás után egy-két héttel rendszeresen radírozod bőrödet utána pedig gondoskodsz a megfelelő hidratálásról is.

 

Elektromos epilálás

Kizárólag bátor és magas fájdalomküszöbbel megáldott nőtársainknak ajánljuk ezt az eljárást: a szőrtüsző nyílásán keresztül vezetnek be elektródát, amin keresztül enyhe áramütéssel elpusztítják a szőrhagymákat. Fájdalmas, és ráadásul az igazi eredményhez 3-4-szer meg kell ismételni a kezelést. Ennél az eljárásnál végképp meg kell gondolnod azt is, kinek a kezeire bízod rá magad, hiszen könnyen szerezhetsz hegesedést…

 

Lézeres epilálás

Napjaink legmodernebb eljárása. És bár költséges, de talán a leghatékonyabb is. A lézerfényt a sötét szőrszál elnyeli és levezeti a gyökeréig egyúttal elpusztítva azt, a teljes szőrtelenítéshez legalább 3 kezelést javasolnak a szakemberek 6-8 hetente megismételve. A fehér bőrrel és világos szőrzettel „megáldottaknál” akár 80-90%-os is lehet az eredmény. Ám világos, őszes szőrszálak mivel nem nyelik el a lézerfényt, ezért szinte eredménytelen esetükben a módszer.

 

Krém, hab, zselé

A borotváláshoz hasonlóan fájdalommentes és gyors eljárás, az árak viszont márkánként változnak. De a legkevésbé sem bőrbarát módszer. Működési elve ugyanis azon alapul, hogy a bőr felszíne alá nagyjából 1 milliméter mélységig behatolnak, majd ott feloldják a szőrszálat – törvényszerűen roncsolva ezzel a bőrt is. Ha a használatukra vetemednél, mindig csináld meg előtte az allergia tesztet (a könyököd vagy a térded kifejezetten alkalmas terület erre).

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL