Párnámat rázom, Szent Andrást várom





András apostol Jézus tizenkét tanítványának volt az egyike, Simon Péter testvére. Életéről igen keveset tudunk, a hagyomány szerint a Volgáig terjedő keleti területeken hirdette az evangéliumot, ezért vált Oroszország védőszentjévé. A középkorban, főleg Oroszországban a különösen kedvelt szentek közé tartozott, innen terjedt el a tisztelete az egykori Magyarországon. Számos helységnév őrzi ezt, pl. Békésszentandrás, Garamszentandrás, Temesszentandrás, Andrásfalva és mások. Mikor térítőútjáról visszatért, megalapította a bizánci egyházat, és nem sokkal ezután vértanúságot szenvedett. Ferdén állított keresztre feszítették, ez az ún. andráskereszt.


Disznóölő Szent András


András napja többnyire már beleesik az adventbe, amikor megszűnnek a zajosabb mulatságok és megkezdődnek a disznótorok. Innen származik a tréfás Disznóölő Szent András elnevezés. Egyes vidékeken elterjedt az a szokás, hogy a disznótoros vacsora alatt álarcos, maskarás gyerekek, süldő legénykék az ablakok alatt kántáltak, tréfás rigmusokat mondtak, elbúcsúztatták a leölt disznót. A gazda ilyenkor behívta a kántálókat, és megvendégelte őket.


Ki lesz a párom?


Andrást a nép házasságszerző szentnek tartja, ami valószínűleg ahhoz az egyházi hagyományhoz kapcsolódik, hogy a pap az András napjához legközelebb eső első adventi vasárnapon olvasta fel híveinek az elmúlt egyházi év eseményeit, a házasságkötéseket, születéseket. De hozzájárul Szent András házasságsegítő szentként való tiszteletéhez a téli napfordulós pogány hiedelem továbbélése is, miszerint az ilyen hosszú éjszaka a szerelmi varázslások legalkalmasabb ideje.

Még ma is ismeretesek az olyan szokások, hogy a lányok este szilvás gombócot főznek, mindegyikbe beleraknak egy-egy férfinevet tartalmazó papírkát, és az első feljövő gombócba zárt név lesz a férjüké. Más szokás szerint lefekvéskor háromszor megfordítják a párnát és elmondják mondókájukat: „Párnámat rázom, szent Andrást várom, kutassa meg a jövendőbeli párom!” Éjjel aztán megálmodják, ki lesz a párjuk. Ismeretes az is, hogy a vánkos alá tükröt tesznek, és ha éjfélkor belenéznek, megpillantják jövendőbelijük arcát. Ezek azonban csak a legismertebb szerelmi babonák, melyeknek vidékenként még sokféle változata terjedt el. Nemcsak a nép ismerte őket, hanem a főrangúak is.

 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL