ÁLLATI CUKISÁGOK

8 egészségügyi előny, amit csak a macskatartók tudhatnak magukénak

Szerző:
Szabó Anna
Jó hír az összes macskatulajdonos számára! A macskák nem csupán hű társai az embernek, hanem az egészségre is rendkívül pozitív hatással vannak, és ez bizony tudományosan is alá van támasztva. Íme, egy lista a macskatartás egészségügyi előnyeiről:
1. Megszűnnek a szívproblémák


Egyes tanulmányok szerint a macskatulajdonosok esetében sokkal kevésbé valószínű a szívroham bekövetkezése, és akinek szívbetegsége van, sokkal kisebb az esélye, hogy valaha is halált okoz mindez, ha macskát tart.


2. Csökken az agyvérzés kockázata


Úgy tűnik, hogy a macskatartás előnyös a teljes szív- és érrendszer egészségügyi állapotának szempontjából. A macskatulajdonosok esetében ugyanis alacsonyabb az agyvérzés kockázata és a koleszterinszint is alacsonyabb, ami igencsak fontos a szív és a vénák szempontjából.


3. A vérnyomás csökken


A vérnyomást néha „csöndes gyilkosnak" is nevezik, mivel nem mutatkoznak különösebb tünetek, emellett sokféle különböző egészségügyi probléma okozója is lehet, ideértve a vesebetegséget, a szívbetegséget és a látás romlását. Úgy tűnik, a macskatulajdonosok esetében alacsonyabb a vizsgált személyek vérnyomása, mint azoknál, akik nem tartanak macskát.


4. Csökken az allergia kialakulása


Noha sokan éppen az ellenkezőjét gondolják, ám a legújabb kutatások kimutatták, hogy azok a gyermekek, akik macskákkal nőttek fel, esetükben alacsonyabb az allergia (nem csupán az állat szőrére történő allergia, hanem általánosan), és az asztma kialakulásának kockázata.


5. A macska simogatása csökkenti a stresszt


A macska simogatása igencsak jót tesz stressz ellen, kevésbé fogsz idegeskedni. Amikor megsimítod a macskát, a testedben felszabadul az úgynevezett „boldogsághormon", ami miatt nyugodtabban érzed magad. Mindez előnyös az egészségi állapotodra, ugyanis a folyamatos stressz és szorongás súlyosbíthatja az esetlegesen már meglévő egészségügyi problémákat, vagy újabbak alakulhatnak ki.


6. A macska elősegíti a nyugodtabb alvást


Sokan, akik a cicájukkal alszanak, arról számoltak be, hogy könnyebben elaludtak és mélyebben pihentek éjjelente.


7. A macskatartás előnyös a mentális egészségre


Létezik egy tanulmány, ami kimutatta, hogy a macskatartás bizony segít az autista gyermekeknek abban, hogy kevésbé legyenek feszültek és jobban érezzék magukat. Közismert tény ugyanis, hogy a macskák jelenléte enyhíti a depressziót.


8. A macska dorombolása elősegíti a gyorsabb gyógyulást


A macska dorombolása 25-50 Hz közötti tartományban van, ami segít a fájdalmak enyhítésében, és segíti például a törött csontok gyorsabb gyógyulását.


Az egészségre gyakorolt pozitív hatások mellett a macskák nagyszerű társak, kevésbé leszel magányos és képes lehetsz megbirkózni egy szeretett személy elvesztésével. Egy tanulmány szerint még a szerelem is könnyebben rád talál (bizony, tényleg). Ha tehát még nem vagy cicatulajdonos, talán itt az ideje, hogy elhozz egy házi kedvencet a közeli menhelyről és legyen egy szőrös kis állatkád. Mit gondolsz?

 

zodiákus macska kisállat
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL