GYERMEK

Hol aludjon a gyermek? - Ha túl sokáig alszik a szülőkkel, az bizony nem túl előnyös

Szerző:
Szabó Anna
A történet ismerős. Megszületik a baba, és bizony nem könnyű az új állapotot megszokni. Kétségkívül időbe telik, míg minden a helyére kerül - szoptatás, az új alvási rutin, hasfájás, pelenkacsere, és sok olyan új dolog, amelyek rutinná válása nem megy egyik napról a másikra. Ebben az időszakban és még ez után is, gyakori, hogy a gyermek a szülőkkel alszik az ágyban, vagy mellettük egy bölcsőben.

Mindez megkönnyíti a szoptatást az éjszaka folyamán, könnyebb kicserélni a pelenkát, és hamarabb észreveszed, ha a kisbaba nyöszörög. Arról nem beszélve, hogy csecsemők és a kisebb gyermekek miatt mindig van miért aggodalmaskodni. A legapróbb dolgok miatt is szorongsz, legyen az egy mélyebb lélegzetvétel, vagy ha nem hallod szuszogni, mind-mind kiválthatja a szülők aggodalmát, akik természetesen meg akarnak bizonyosodni arról, hogy a baba jól van és minden rendben.


Gyakorivá válik, hogy amint a gyermek fejlődik és növöget, még mindig a szülők hálószobájában alszik, és ahogy telik az idő, úgy válik mindez bevett szokássá, amit maga a szülő nem is érzékel. Mígnem elérkezik az a pillanat, amikor a szülőkben tudatosul, hogy a gyermek még mindig közöttük fekszik. A gyermek felébred az éjjel kellős közepén, rémálmoktól gyötörve sír és természetesen a szüleivel szeretni maradni. Csöndesen átjön, és bemászik az ágyba. Nem beszélve arról, hogy némelyik gyermek bizony igen korán ráérez az érzelmi zsarolásra.


Az az átmeneti időszak, amikor arra szoktatod a gyermeket, hogy egyedül aludjon, és ne a szülők közelében, gyakran igen nehéz, mind a gyermek, mind a szülő számára. Noha ugyanabban a szobában aludni mindenki számára kellemes lehet, ám a szülők párkapcsolata megsínyli mindezt, emellett a gyermek egészséges fejlődését is visszavetheti.


Nincs konkrét időpont arra nézve, sem pedig életkor, amikor ennek az átmeneti időszaknak el kell jönnie, ám a lehető legrövidebb időn belül érdemes ezen változtatni, még mielőtt egyéb negatív következményei lennének a dolognak. Ideális esetben az átmeneti időszaknak kellemes légkörben kell lezajlania, hiszen a szülőknek vonzóvá kell tenniük a gyermek ágyát és saját kis birodalmát. A szülőknek időről-időre mondogatniuk kell a gyermeknek, hogy milyen jó is külön aludni és a saját kis ágyában való alvásra kell biztatniuk őt.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL