UTAZÁS

Párizs a fővárosok fővárosa

Szerző:
Szabó Anna
Párizs. A beszélő szó. E szó hallatán egyből eszünkbe jut a fények, a szerelem, a divat, a művészet, a konyhaművészet városa. Mindenki ismeri, mindenki kicsit magáénak érzi, anélkül, hogy valaha járt volna ott.


A város szimbólumait is millióan ismerik filmekből, dalokból, könyvekből. Az évszázadok során sok író tollát ihlette meg, számtalan festő vásznáról köszönt vissza örömünkre. Egy olyan úti cél, ahova életünk során mindenképpen szeretnénk eljutni.

Lehetetlen küldetés nyálcsorgatás nélkül végigsétálni a kirakatok előtt. A cukrászdák valóságos édes csodákat kínálnak az arra járóknak, a sajtüzletek kínálata egyedülálló, bár nem olcsó. Ennyi hangulatos és zsúfolt éttermet kevés város engedhet meg magának. A franciák számára az étkezés nagyon fontos, meghajolnak a konyhaművészet előtt. Mindegy, hogy melyik napszakban térünk be egy étterembe, biztosak lehetünk benne, hogy nem leszünk egyedül.

Egy dologban biztosan hasonlít Pesthez, sosem alszik. A hét minden napján a különböző klubok hajnalig várják a szórakozni vágyókat. A hagyományos sörözőktől a blúzkocsmáig szinte minden megtalálható. Vannak olyan utcák, ahol csak bárokat találunk, ilyen negyed a Bastille környéke. Mivel Nyugat-Európa országaiban már nem lehet zárt helyiségekben dohányozni, a kávézók teraszai késő estig az ország fiaival vannak telve.

A főbb látnivalókat akár térkép nélkül is megtalálhatjuk, hiszen annyira impozánsak, hogy lehetetlen mellettük elsétálni, hogy ne vennénk észre. Nappal és este egyaránt látni kell a várost, a fények önmagukért beszélnek, minden neves épület arany csillogásba öltözik éjjel. Napjainkban kultúra és divat terén talán a legtöbbet nyújtja a világnak és az odalátogatóknak. A divat melegágya, a vásárolni szeretők álma. Mintegy 15 vezető divatcég székhelye (Louis Vuitton, Dior, Chanel), szinte minden sarkon fellelhető egy Haute Couture üzlet. A mondás valóban igaz. Párizs megér egy misét!

 

Amit érdemes megnézni

 

Eiffel-torony

Gustave Eiffel tervezte, de nem Párizsnak, hanem Barcelonának, végül csak a franciáknak kellett, és milyen jól jártak vele. Fennállása óta, körülbelül 7 millió ember látogatott el a hatalmas vastoronyhoz. Magassága 324 m, ami garantálja a csodálatos kilátást.

Közlekedés: Egy szép Szajna-parti sétával, vagy metróval. ( 6-os metró Bir Hakeim, megálló majd onnan 8-as metróval a École Militare megállóig).
Belépő: az 1. és a 2. emeletre 4-7 Euro, a 3. emeletre 10 Euro.

 

Notre-Dame

A gótikus katedrális építését 1163-ban kezdték és majdnem 2 évszázadon keresztül tartott. A francia forradalom után újjá kellett építeni, bombázások okozta károk miatt. Itt található Franciaország 0. kilométerköve. Érdemes felmenni a tornyokba, hogy közelről is szemrevételezhessük a vízköpő szörnyeket.

Közlekedés: Egy szép Szajna-parti sétával, vagy metróval ( 4-es metró Cité megálló, vagy 1-es metró St. Michel megálló).
Belépő: Ingyenes, a tornyokba viszont csak belépővel lehet feljutni, ára 7,5 Euro, 18-24 év között 4,8 Euro.

 

Champs-Elysées

Párizs legnagyobb és legnívósabb sugárútja. Lusux üzletek tarkítják az út mindkét oldalát. Mindig hatalmas a nyüzsgés, éjszaka érdemes visszanézni az itt található bárokba. A sugárutat a Diadalív zárja.

 

Montmarte és a Sacré-Coeur

A Montmarte nem más, mint Párizs Gellért hegye, és egyben legmagasabb pontja. A város művész negyede. Többek között itt élt és alkotott Monet, Van Gogh, Picasso. Pigalle környékén található Toulouse-Lautrec törzshelye a Moulin Rouge, amit számtalan sexshop vesz körül.

Csodálatos és hangulatos utcákon át juthatunk fel a Sacré-Coeur-höz. Csodálatos és hatalmas bazilika, ami a francia-porosz háborúban elesett francia katonák emlékére épült.

Közlekedés: 2 metróval a Pigalle megállóig, vagy a 12-es metróval az Abesses megállóig.

 

 

 

Múzeumok

Orsay Múzeum

Főleg 1848-1914 közötti remekművek találhatók itt, mint Monet, Manet, Renoir, Cézanne, vagy Van Gogh munkái. A lenyűgöző épület valaha vasútállomás volt, ami lebontásra ítéltetett, ám mégsem történt meg.
Közlekedés: Egy szép Szajna-parti sétával, vagy metróval ( 12-es metróval az Assamblée Nationale megállóig.
Belépő: 9,5 Euro, 18-30 közöttiek kivételével negyed 5 után, illetve csütörtökön 18 óra után csak 7 Euro.

 

Louvre

Az egyik legnagyobb és leglátogatottabb múzeumok egyike, több mint 360 ezer műkincset rejt. Többek között itt található Da Vinci sejtelmes mosolyú Mona Lisája.

A múzeumot kibővítették föld alatt, ezért a látványos üvegpiramis bejáratkánt funkcionál.


Közlekedés: Egy szép Szajna-parti sétával, vagy metróval (1-es metró Louvre Rivoli, vagy Palais Royal).

Belépő: 9 Euro, szerdán és 18 óra után 6 Euro.

 

 

 

 

Utazás

Repülővel kicsivel több mint 2 óra. Fapados járatok naponta kétszer is indulnak Ferihegy 1-ről a Beauvais-ra, ahonnan transzferrel jutunk be a központba 13 Euróért. Ferihegy 2-ről pedig a Charles de Gaulle-ra. Onnan a RER B-vel juthatunk be a központba, ami 8,4 Euróba kerül.

 

Étteremajánló

A bevásárló utcák kivételével mindenhol éttermek és kávézók szegélyezik az utcákat. Bármelyik étterembe betérve fogyaszthatunk napi menüt, ami általában olyan 17-20 Euro között van, de választhatunk bármi mást az étlapról. Arra, azonban készüljünk fel, hogy 90 %-ban francia nyelven találjuk meg az ételeket.

Érdemes felkeresni a Sacré-Coeur szomszédságában álló La Bonne Franquette éttermet, vagy a Notre Dame közelében lévő Le Dome-ot, nem az olcsó áraikról ismertek, de nem szabad anélkül elhagyni Párizst, hogy ne kóstoltuk volna meg a sült kacsacombot vörösboros mártásban. Számos hangulatos kávézó várja a fekete leves szerelmeseit, de jó, ha tudjuk, hogy egy tejeskávé 4-6 Euro között van. Ha igazi jó, kissé erős francia kávéra vágyunk, akkor térjünk be a Victor Hugo kávézóba a Victor Hugo téren.

  

Szállás

Párizs legolcsóbb szállodáit a HotelsCombined - a legolcsóbb szállodák Párizsban oldalon találjuk. Az olcsó nem egyenlő a silánnyal, igazán szép, kellemes kis szállodákra akadhatunk ezen az oldalon.

 

Közlekedés

Párizsban 14 metróvonal van, amivel a város minden pontjára el lehet jutni. Busszal is érdemes közlekedni, hiszen így is szemügyre tudjuk venni a várost, a Szajna partján végighaladva a busszal számos nevezetességet megpillanthatunk.

Jegyárak: 10 db-os gyűjtőjegy 11 Euro. Turistáknak ajánlatos a Paris Visite bérletet venni, amely 1, 2, 3, és 5 napra érvényes. Mindhárom zónára kiterjedő jegyet érdemes megvenni, így minden nevezetességhez eljutunk és minden tömegközlekedési eszközre érvényes.

A főbb nevezetességeket végigjárhatod 1-3. zónába érvényes Paris Visite bérlettel, melynek ára: 1 napra 8,50 Euró, 2 napra 14, 3 napra 19, 5 napra pedig 27,50 Euró.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL