2018. április 27. - Zita, Mariann
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. április 27. - Zita, Mariann
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Gyerekszáj - 11 válasz a gyermekek olyan kérdéseire, melyekkel az őrületbe kergetnek

A gyerekek más szemmel nézik a világot. Semmi sem kerüli el a figyelmüket – kíváncsiságuk határtalan! Folyamatosan kérdéseket tesznek fel, és kérik a felnőtteket, hogy azonnal adjanak ezekre választ. Ám gyakran ez nem is olyan egyszerű, és bizony fejtörést okoz. Megmutatjuk a leggyakoribb kérdéseket, és a helyes válaszokat, melyek segítenek abban, hogy csillapítsd a gyermek tudásszomját!

1. Miért forr a víz?


Amikor a víz felmelegszik, a molekulái elkezdenek egymásnak ütközni. Amint ez a mozgás fokozódik, a molekulák közti távolság egyre nagyobb és nagyobb lesz. Végül elérkezik az a pillanat, amikor a molekulák közti kötés erőteljesen meggyengül. A molekulák emiatt szerteszét repülnek és vízpára keletkezik. Ezt a folyamatot nevezik „párolgásnak".


2. Mi tartja a repülőgépet a levegőben?


Mi tartja a 162 tonnás Boeing 747-et a levegőben? A titka mindennek az „emelés". Emelkedés akkor következik be, ha a levegő a repülőgép szárnyán egyszerre halad át és belekap. Mivel a levegő gyorsabban mozdul el a szárny fölött, így kisebb nyomás keletkezik. Ugyanakkor a szárny alatti sűrű levegő pedig felfelé tolja a gépet. Minél nagyobb a sebesség, amivel a gép halad, annál erősebb az emelkedés.


3. Miért fehér a hó?


Ha külön-külön nézed, a hópelyhek mindegyike színtelen és átlátszó. No de akkor miért lesz fehér a hótakaró? A válasz erre az, hogy amikor a hópelyhek nagy tömegben vannak, akkor hajlamosak megtörni és visszatükrözni a napfényt. A visszavert fény fehér színű, hiszen a Nap is fehér (noha a légkörön áthaladó napfényt sárgának látod).


4. Miért nem lehet az emberi haj természetesen kék?


Az emberi haj olyan pigmenteket tartalmaz, amelyek fekete, barna, szőke vagy vörös színt kölcsönöznek a hajnak. A hajadban apró légbuborékok is vannak. A pigmentek kombinációja és a hajban található légbuborékok száma határozza meg a színt. A hajban lévő pigmentek nem képesek kék vagy zöld színűre festeni a hajat, ebben a kombinációban.


5. Miért lebegnek az űrhajósok a világűrben?


Ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, az űrhajósokra a Nemzetközi Űrállomáson bizony igenis hat a gravitáció. A Föld gravitációja a Föld körüli pályán haladó minden dologra kihat. Ami a súlytalanságot illeti, azért van jelen, mert az állomás és annak lakói a Föld felszínén 7,9 km/s alá esnek. Az állomás azonban nagyon magasan helyezkedik el, ezért már nem hat rá olyan mértékben a gravitáció, és a Föld körül kering. Az ilyen kabinban lévő személy ideiglenesen súlytalanságot tapasztalna. A pályán tartózkodó űrhajósok pontosan ugyanezt élik át, csak mindezt folyamatosan.


6. Miért kék az ég?


Ahogy a Nap sugarai belépnek a Föld légkörébe, szétszóródnak és megtörnek. Kezdetben fehér, aztán a napfény a szivárvány hét színére oszlik. Mivel a kék jobban szétszóródik, mint más színek, ezért látod az égboltot kéknek. Az ég azonban sosem egyszínű kék, mivel más színek is jelen vannak a palettán.


7. Miért alakul ki a köd?


A köd milliárdnyi apró vízcseppből vagy jégkristályból áll, amelyek a földfelszín felett helyezkednek el a levegőben. Akkor alakul ki, amikor a levegő lehűl, a talaj pedig fel van melegedve, vagy éppen fordítva. Mindkét esetben a vízpára vagy jégrészecskék vastag, burkolatszerű felhőréteget képeznek a föld felszíne felett.


8. Miért nem gyullad meg a víz?


A víz olyan kémiai reakció eredményeképpen alakul ki, ahol a hidrogén az oxigénnel egyesül, miközben hő keletkezik. Mivel már a fölösleges hő eltávozott, így a víz természetes körülmények között nem képes meggyulladni.


9. Miért jár az óramutató pont abba az irányba?


Mielőtt feltalálták volna a mechanikus órákat, az emberek napórát használtak. A napóra először az északi féltekén jelent meg, ahol a Nap mozgása árnyékot vet az órára és balról jobbra halad. A történelem során a mechanikus órák esetében ugyanezt a beállítást tartották meg, mint ami korábban a napórára volt jellemző.


10. Miért létezik kerék?


A kerek alak tökéletes arra, hogy a lapos felszínen gördülni lehessen. Mivel a kerék peremének minden pontja egyenlő távolságra helyezkedik el a tengelytől, a tengely így ugyanolyan magasságban marad a talaj felett, így a jármű nem mozdul fel és le, amikor az úton halad. Ha az út felszíne nem teljesen sima, sokkal kényelmesebb kerekeken gurulni, semmint négyszögletes formán.


11. Miért visel az ember fehérneműt?


A kényelem és a komfortérzet mellett a fehérnemű viselése megvédi az intim területeket a fertőzésektől és baktériumoktól. A történelem során a higiénia miatt alakult ki a fehérnemű viselése. Nagyon drágák voltak, és igen kevés alkalommal volt lehetőség cserére. Ma is a higiénia a legfőbb ok, amiért fehérneműt viselsz.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

A 9 leggyakoribb baki, amit a szoknya viselése közben elkövethetsz

A 9 leggyakoribb baki, amit a szoknya viselése közben elkövethetsz

A szoknya elengedhetetlen darab egy nő gardróbjában. Legyen szó bármilyen eseményről, családi összejövetelről, vagy munkahelyi találkozóról, mindig kiváló viselet. Fontos azonban, hogy megfelelő darabot válassz, ám ez nem is mindig olyan egyszerű. Több dolgot is érdemes figyelembe venni, ilyen például a magasságod, az alkatod vagy éppen azokat a ruhadarabokat, amelyekkel a szoknyát kombinálod.

Tovább »
Napi Tarot - Péntek

Napi Tarot - Péntek

A Tarot mai üzenete: A Nap a világ működésébe való elégedett belenyugvást üzeni.

Tovább »
A pénteki nap angyalüzenete

A pénteki nap angyalüzenete

Raziel arkangyal - Kész vagy! Megvan a forrásod illetve a képességed, hogy elérd azokat. Az élet varázslatos.

Tovább »

Kalkulátor

Válaszd ki a szerencsekövedet!

A sok kő között valahol ott van a Tiéd is. Nem kell mást tenned, mint kiválasztani a listából, és elolvasni, mi az üzenete. Hagyd, hogy a megérzéseid vezessék a kezedet!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Töltszéki Judit

Kozmetikus

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Töltszéki Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép