GASZTRO

Büntetlenül bűnözni

Szerző:
Szabó Anna
Ne gondold, hogy le kell mondanod kedvenc fogásaidról azért, mert rád férne néhány kiló mínusz. Ha már megelégelted a zöldséget, gyümölcsöt, rizst, és másra sem vágysz, mint egy jó csokoládéfelfújtra, netán pudingra, olvasd el összeállításunkat!

1. Csokoládés barna sütemény


Hozzávalók

- 12 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 1 teáskanál sütőpor,
- 10 dkg kakaópor,
- 2 tojás,
- 30 dkg porcukor,
- 2 teáskanál vaníliaeszencia,
- 2 evőkanál növényi olaj,
- 14 dkg almapüré,
- 20 dkg zsírszegény natúr krémtúró.

Elkészítés


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Fújjunk be egy 30x20 cm-es lapos sütőformát olayspray-vel, és béleljük ki az alját sütőpapírral.

Szitáljuk át a sima- és a kukoricalisztet, a sütőport és a kakaóport egy nagy tálba. Egy másik nagy tálban alaposan dolgozzuk össze a tojásokat, a cukrot, a vaníliaeszenciát, az olajat, a krémtúrót és az almapürét. Terítsük szét a masszát az előzőleg sütőpapírral kibélelt, étolajjal befújt sütőformára, és kb. 30 percig süssük, illetve addig, amíg a sütemény közepébe úgy tudunk egy fogpiszkálót szúrni, majd kihúzni, hogy semmi sem tapad hozzá.

A sütemény közepe némileg meg fog ereszkedni, ahogy hűl. Hagyjuk a sütőlapon 5 percre, mielőtt egy rácsra helyeznénk, hogy kihűljön. Hintsük meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és tálaljuk.

Előkészítési idő: 15 perc
Teljes elkészítési idő: 30 perc
Mennyiség: 18 szelet

Tápérték adagonként:

Fehérje: 2,5 gramm
Zsír: 3,5 gramm
Szénhidrát: 2,5 gramm
Élelmi rost: 5 gramm
Koleszterin: 20 mg
Energia: 140 kcal.


2. Málnahab


Hozzávalók

- 3 teáskanál zselatin,
- 25 dkg zsírszegény vaníliás joghurt,
- 2 doboz (200 grammos) zsírszegény krémtúró,
- 4 tojás,
- 15 dkg málna (mélyhűtött is lehet).

Elkészítés


Szórjuk a zselatint egyenletes rétegben 1 evőkanál vízre egy kis tálba, majd hagyjuk, hogy szivacsossá váljék. Forraljunk fel egy kis lábos vizet, vegyük le a tűzről, majd helyezzük bele a zselatint tartalmazó kis tálat. Keverjük simára.

Egy nagy tálban keverjük össze a vanília joghurtot és a krémtúrót, majd adjuk hozzá a zselatint, és jól dolgozzuk össze.

Verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá. Forgassuk a habba a joghurt és krémtúró keverékét. A felét tegyük át egy másik tálba, és keverjük bele a pépesített málnát.

A málnakrémet osszuk szét 4 hosszú pohárba vagy desszertes tálkába. Öntsük a tetejére a vaníliás keveréket, amelyhez nem kevertünk málnát. Helyezzük a hűtőszekrénybe több órára, illetve amíg megszilárdul. Díszítsük a friss málnával és a mentalevelekkel.

Előkészítési idő: 30 perc
Teljes elkészítési idő: 5 perc
Mennyiség: 4 adag

Tápérték adagonként:

Fehérje: 9,5 gramm
Zsír: 2 gramm
Szénhidrát: 10 gramm
Élelmi rost: 2 gramm
Koleszterint: 4 mg
Energia: 85 kcal


3. Passiógyümölcs-lepény


Hozzávalók

- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 5 evőkanál porcukor,
- 2 evőkanál instant pudingpor,
- 3 dkg vaj,
- 6 evőkanál zsírszegény sűrített tej,
- 2 tojás,
- 4 evőkanál passiógyümölcsbél.

A töltelékhez:
- 15 dkg ricotta sajt,
- 1 teáskanál vaníliaeszencia.

Elkészítés

Melegítsünk elő a sütőt 200 fokra. Vékonyan fújjunk be étolayspray-val egy 22 cm-es átmérőjű, lapos kivehető aljú vajastésztakosár-formát. Szitáljuk át a lisztet, a porcukrot és a pudingport egy tálba, majd dolgozzuk bele a vajat, amíg morzsássá összeáll. Adjunk hozzá annyi sűrített tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Dolgozzuk össze belisztezett gyúródeszkán, amíg éppen, hogy lágy nem lesz. Formázzuk gombóccá, burkoljuk be műanyag fóliába, és 15 percre hűtsük be a hűtőszekrényben.

Nyújtsuk ki a tésztát belisztezett munkafelületen akkorára, hogy beleférjen a formába, majd 15 percre tegyük a hűtőbe. Takarjuk le sütőpapírral, és a tetejét töltsük fel rizzsel vagy szárazbabbal. 10 perc sütés után távolítsuk el a rizst, illetve a babot, valamint a sütőpapírt, és süssük további 5-8 percig, illetve amíg aranybarnára nem sül. Hagyjuk hűlni. Mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 160 fokra.

Verjük fel simára a ricotta sajtot a vaníliaeszenciával és a porcukorral. Adjuk hozzá a passiógyümölgybelet és a tejet, majd jól verjük fel. Helyezzük a formát a lepényalappal egy sütőtálcára, és öntsük bele a tölteléket. Süssük 40 percig, illetve amíg megszilárdul. Hagyjuk a formában kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Előkészítési idő: 25 + 30 perc hűtés
Teljes elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség: 8 adag

Tápérték adagonként:

Fehérje: 8 gramm
Zsír: 6,5 gramm
Szénhidrát: 25 gramm
Élelmi rost: 3 gramm
Koleszterint: 65 mg
Energia: 180 kcal.


4. Tiramisu


Hozzávalók

- 3 evőkanál pudingpor,
- 2,5 dl sovány tej,
- 2 evőkanál porcukor,
- 2 teáskanál vaníliaeszencia,
- 2 doboz (130 grammos) zsírszegény krémtúró,
- 2 tojás,
- 4 dl erős feketekávé,
- 2 evőkanál amaretto likőr,
- 25 dkg babapiskóta,
- 2 evőkanál kakaópor.

Elkészítés

Keverjük össze a pudingport 2 evőkanálnyi tejjel egy kis edényben, amíg el nem olvad. Adjuk hozzá a maradék tejet, a cukrot és a vaníliaeszenciát, majd közepes hőfokon addig kevergessük, amíg felforr és besűrűsödik. A tejsodó az átlagosnál legyen sűrűbb. Vegyük le a tűzről. Öntsük át egy tálba, fedjük le műanyag fóliával, és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.

Keverjük össze a tejsodót a krémtúróval egy tálban. Verjük 2 percen keresztül. Egy kis tálban verjük fel kézzel a tojásfehérjéket lágy habbá, majd forgassuk bele a tejsodós krémbe.

Öntsük a kávét egy tálba, és adjuk hozzá a likőrt. Gyorsan mártsuk bele a babapiskótákat egyenként, éppen csak annyira, hogy bevonja a kávé. Egy rétegben rakjuk le a babapiskótákat egy üvegtál aljára.

A krém felét kenjük el egyenletesen a babapiskótákon. Szórjuk meg a kakaópor felével, majd ismételjük meg a rétegeket a fennmaradt babapiskótákkal és a krémmel. Takarjuk le műanyag fóliával. Tegyük a hűtőszekrénybe egy éjszakára, illetve legalább 6 órára. A tetejét sötét kakaóporral meghintve tálaljuk.

Előkészítési idő: 15 perc + hűtés
Teljes elkészítési idő: 5 perc
Mennyiség: 6 adag

Tápérték adagonként:

Fehérje: 5 gramm
Zsír: 5,5 gramm
Szénhidrát: 26 gramm
Élelmi rost: 1 gramm
Koleszterint: 7,5 mg
Energia: 180 kcal.


5. Forró csokoládéfelfújt


Hozzávalók

- 17 dkg porcukor,
- 4,5 l sovány tej,
- 7 dkg liszt,
- 5 tojás,
- 5 dkg vaj,
- 3 dkg kakaópor.


Elkészítés



Kenjünk ki zsiradékkal egy felfújtkészítéshez alkalmas edényt. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A cukrot alacsony hőfokon oldjuk fel 2,5 dl tejben. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a tojást és a maradék tejet. Öntsük a forró cukros tejet a tálba, és jól keverjük össze kézi habverővel. Amikor sima, öntsük vissza a masszát az edénybe, és alacsony hőfokon keverjük, amíg felforr, és besűrűsödik.

Keverjük össze a tojássárgájákat és az olvasztott vajat kakaóval, majd öntsük az edénybe, és alaposan keverjük össze. Öntsük át az edényből egy tálba, takarjuk le a felszínét műanyag fóliával, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy nagy, tiszta tálban verjük fel a tojásfehérjéket lágy habbá, majd adjunk hozzá 1 evőkanál porcukrot. Verjük tovább, amíg jól összeelegyedik, és a tojásfehérjének a habja fényes nem lesz. A tojáshabból óvatosan forgassunk egy kanálnyit a csokoládés masszába, majd finoman forgassuk hozzá a maradék habot is egy fémkanállal. Töltsük a felfújtedénybe háromnegyedig, majd egy sütőlapra helyezve 25-30 percig süssük, illetve amíg felfújódik és megtapintva szilárdnak nem érezzük. Tálaláskor hintsük meg a tetejét porcukorral.

Előkészítési idő: 20 perc
Teljes elkészítési idő: 35 perc
Mennyiség: 8 adag

Tápérték adagonként:

Fehérje: 7,5 gramm
Zsír: 10 gramm
Szénhidrát: 35 gramm
Élelmi rost: 0,5 gramm
Koleszterint: 135 mg
Energia: 255 kcal.


6. Tejkaramella-puding


Hozzávalók

- 5 dkg sovány vajkrém,
- 10 dkg cukor,
- 1 tojás,
- 3 teáskanál reszelt narancshéj,
- 10 dkg liszt,
- 1 kávéskanál sütőpor,
- 17 dkg méz,
- 1 dl facsart narancslé.

Elkészítés


Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Vékonyan fújjunk be 4 darab tűzálló pudingformát olajspray-vel.

Keverjük könnyű, habos krémmé a vajkrémet a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a reszelt narancshéj felét és jól keverjük össze.

Szitáljuk össze a lisztet a sütőporral, majd forgassuk a krémbe, amíg meglehetősen sűrű nem lesz. Keverjünk össze 2 evőkanál mézet a maradék reszelt narancshéjjal, és forgassuk bele a krémbe. A kis pudingos formákba töltve 15-20 percig süssük a sütőben, illetve amíg tapintásra szilárdnak nem érezzük.

Időközben öntsük a narancslét és a maradék cukrot, valamint a mézet egy edénybe, és forraljuk fel magas hőfokon. Miután felforrt, főzzük 5 percet, illetve addig, amíg egy kissé be nem sűrűsödik. Szűrjük át, hogy az esetlegesen képződött habot eltávolítsuk. Borítsuk ki a pudingokat a formákból, és merjük rájuk a szószt. Zsírszegény tejszínhabbal vagy joghurttal tálaljuk.

Előkészítési idő: 15 perc
Teljes elkészítési idő: 20 perc
Mennyiség: 4 adag

Tápérték adagonként:

Fehérje: 5 gramm
Zsír: 10 gramm
Szénhidrát: 78 gramm
Élelmi rost: 1 gramm
Koleszterint: 61,5 mg
Energia: 410 kcal.

 

 

Alacsony zsírtartalmú ételek
Zsírszegényen, ízgazdagon
(Aréna2000 Kiadó)

Miért kellene az egészséges ételnek ízetlennek is lennie? A könyvben szereplő, zsírtartalmuk szerint osztályozott, gondosan összeválogatott receptek mindegyike zsírszegény, de nagyon is gazdag ízekben. Speciális konyhákban kétszer is tesztelték őket, hogy a lehető legjobb eredmény elérése minden esetben biztosítva legyen, minden alkalomhoz zsírszegény alternatívát kínálva az Olvasónak.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL