ÁLLATI CUKISÁGOK

12 jele annak, hogy a házi kedvenced állatorvosért kiált - Jobb időben észrevenni a bajt!

Szerző:
Szabó Anna
Sajnos az állatok nem tudják szavakkal kifejezni, ha valami bajuk van. Ezért egy jó gazdinak ismernie kell azokat a jelzéseket, amelyek arra utalnak, hogy az állat valamilyen betegségben szenved. Most összegyűjtöttük azokat a viselkedési formákat, melyek azt jelzik, hogy a kedvenced nincs jól, és érdemes állatorvoshoz fordulni.

Étvágytalanság


Ha az állat több mint egy napig nem nyúl az ételhez, akkor bizony el kell vinned az állatorvoshoz. Ha emellett más tüneteket is észlelsz, mint például fáradtság, hányás vagy az ivás megtagadása, akkor semmiképp se késlekedj. Az étvágytalanság ugyanis különböző állapotokat jelezhet: fertőzés, daganat száj- vagy gyomorbetegségek, esetlegesen paraziták jelenléte. Minderre az orvos tud választ adni.


Extrém szomjúság


Ne felejtsd el, hogy a száraz állateledelt fogyasztó macska és kutya többet iszik, mint akik másféle, folyadékdúsabb étrendet folytatnak. Figyelj viszont arra, hogy mennyit iszik a házi állatod. A vízhiány ugyanis kiszáradáshoz vezethet, emellett cukor- vagy vesebetegséget is jelezhet.

Az átlagos vízfogyasztás ivóvízből kutyák esetén kb. 20-70 ml/kg testtömeg naponta, macskák esetében pedig 60-120 ml, ebbe beleértendő az ételekben lévő nedvességtartalom is.


A kedvenced elbújik


Minden állat más és más, de amikor azt látod, hogy a kedvenced sokat bújik el és húzódik félre, az rossz jel. Valószínűleg rossz az állat közérzete, különösen, ha enni sem hajlandó, és emésztési problémákat vagy más egyéb tüneteket is észlelsz. Egy másik lehetséges ok a túlzott stressz. Ám, ha a macska a magasban próbál elrejtőzni, akkor talán bolhákról van szó.


Hirtelen agresszió


A korábban kiegyensúlyozott kis barátod hirtelen agresszívvá válik? Mielőtt fegyelmezni kezdenéd, derítsd ki az okát. Az egyik ok lehet az, hogy valamilyen fájdalma van, különösen, ha érintésre lesz kifejezetten agresszív. Lehet szó fogproblémákról, ízületi gyulladásról, sérülésekről és fertőzésekről – ez csupán néhány olyan körülmény, amely kihatással lehet az állat hangulatára és fájdalmat okozhat.


Gyakori vizelés


Ha a macska vagy kutya túl gyakran ürít, vagy a vizelet színe megváltozik, ne hagyd figyelmen kívül. Különösen akkor, ha a kedvenced gyakran mutat vizelési ingerre utaló jeleket. Ne feledd, hogy a fiatal ebek és az idősebb kutyák gyakrabban vizelnek. Azonban súlyos egészségügyi probléma is állhat a háttérben, például vizelet inkontinencia, cukorbetegség, húgyúti fertőzések vagy vesebetegségek.


A kedvenced túl sokat nyalogatja magát


Ha a macska túlzottan nyalogatja magát, az egészségügyi problémákat is jelezhet. Az egyik oka ennek a tevékenységnek, hogy az adott terület viszket vagy fáj, netán bolháról vagy allergiáról lehet szó. Az is lehetséges, hogy a macska stressz vagy szorongás miatt nyalogatja magát túlzottan. Ha a kutya a lábát nyalja a körmöknél, vagy a farkát illetve a csípő közötti területet nyalogatja, ez valamilyen allergia jele lehet. Amennyiben a kutya szokatlan tárgyakat nyalogat (padlót vagy falat), vagy gyakran nyalja a száját, akkor valamilyen gyomor- vagy bélrendszeri megbetegedésről lehet szó.


Valami gond van az állat szemével


A vörös vagy váladékozó szem, vagy a harmadik szemhéj túlzott megjelenése mind-mind baktérium vagy vírusok okozta fertőzésekre utal. Például a macska szeméből történő váladékozás egyértelműen vírus jelenlétére utal, míg a sárga vagy zöldes színű váladék pedig fertőzésre. A vörös szem sérülést is jelezhet, vagy allergiás az állat, esetleg szaruhártya betegségről vagy súlyos szisztémás betegségről van szó.


A kisállat a szokásosnál hosszabb ideig alszik


A macskák naponta akár 13-16 órát is képesek aludni, vagy még annál is többet, főleg, ha unatkoznak. Ennek ellenére az elhúzódó alvásnak más okai is lehetnek, stressz, peritonitis, leukózis, Lyme-kór vagy a macskák esetében immunhiányos vírusos betegség. Mindenképpen vidd el az állatot orvoshoz. A kutyák túlzott mennyiségű alvása pajzsmirigy problémákat, cukorbetegséget, fertőzéseket vagy stresszt jelez.


Megváltozik az állat szőrének állapota


A beteg macskának nincs ereje ahhoz, hogy tisztán tartsa saját magát. Ennek egyik oka lehet például az ízületi gyulladás. Ha a kedvenced túlzottan vedlik, az is komoly figyelmeztető jel. Az állat bőrbetegségektől, alultápláltságtól, vitaminhiánytól, allergiától szenved, vagy daganatos betegsége van.


Légzési problémák


Ha az állat különösebb tünetek megléte nélkül nehézlégzésben szenved, azonnal vidd el állatorvoshoz! Az ilyen állapot veszélyes lehet, mivel folyadék gyűlik fel a mellkasi részben, ami szívbetegséghez vezethet.


Az íny színének megváltozása


A macskák és kutyák fogínye általában rózsaszín, kivéve a fekete bőrű állatokat. Ha az íny színe megváltozott, vidd el a kedvencedet állatorvoshoz. A halvány íny azt jelzi, hogy nem jut elegendő vér az ínyhez, de lehet szó magas lázról, vírusos fertőzésről, mérgező anyagokról vagy fogászati problémákról. A kék vagy lila az oxigén hiányát jelzik, a sárga szín pedig májproblémákra utal.


Az állat folyamatosan a falat bámulja


Természetesen olyasvalamit is érzékelhetnek, amit az ember nem. Ám sokszor sajnos az ok sokkal komolyabb. Felléphet kognitív diszfunkciós szindróma, görcsök vagy szédülés, fejsérülés vagy daganatok következtében, encephalitis, mérgezés, agyvérzés, stb.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL