2018. február 19. - Zsuzsanna
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. február 19. - Zsuzsanna
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

A füledben fellépő váratlan csengés kicsit bosszantó mégis egy hihetetlen dolog tünete lehet

A mindennapok rutinjában egyszer csak hirtelen csengeni kezd a füled. Valószínűleg kicsit lazítani próbálsz, hogy megszűnjön, vagy megpróbálsz néhány olyan trükköt, mint a masszírozás vagy a fül húzogatása, abban reménykedve, hogy véget ér. Ám elgondolkodtál már azon, hogy valójában miért is cseng a füled? És miért szűnik meg egyetlen pillanat alatt?

Egy kis tudományos gyorstalpaló, mielőtt megtudnád a választ. Először is, hogyan hallasz? Így könnyebb lesz megérteni a csengés okait. A fül különleges, és arra van kitalálva, hogy a levegő rezgéseit olyan elektromos jelekké alakítsa át, amelyet az agy azután képes hangokká alakítani.

Vannak olyan sejtek, amelyek ténylegesen a vibrációkonverziókat végzik. A levegő rezgései belépnek a fülbe, és ezután a belső fülben nyomásingadozást okoz. A belső fül folyadékkal van tele, amely segít a rezgések továbbításában. A vibráció a baziláris membránon keresztül történik, amelyet a belső szőrsejtek érzékelnek. Ezek a belső szőrsejtek ezt a hangot az agy felé közvetítik.

Mivel a belső szőrsejteken keresztül áthaladó rezgések olykor nehézséggel járnak, így a külső szőrsejteknek is van feladatuk. Ezeknek a sejteknek nem kell egy halom vibrációt küldeni az agyba, mivel túlterhelődnének. Maguk is vibrációt produkálnak, és az észlelt rezgéseknek megfelelően kitágulnak és összehúzódnak. Tehát alapvetően a külső szőrsejtek segítenek a hallás érzékenységének javulásában.

Most pedig visszatérve a csengésre, vajon mi okozhatja?

A külső szőrsejtek nagyon fontos munkát végeznek. Segítenek a lágyabb hangokat felerősíteni. Ez időről-időre megtörténik a nap folyamán, és te ennek tudatában sem vagy. Ám mivel az emberi szervezet biológiája nem tökéletes, időnként előfordulhat, hogy egy vagy több külső szőrsejt amplifikációs szintje kudarcba fullad, és ennek eredményeként az egész rendszer spontán rezgésbe kezd.

Ennek az a következménye, hogy a csengést hallani fogod te is, amit tudományosan „hirtelen fellépő csengő tinnitusnak” neveznek. Ám mivel a szervezet nagyon hatékonyan működik, így vannak olyan mechanizmusok, amelyek rövid időn belül segítenek megoldani az ilyen jellegű problémákat. Vannak ugyanis olyan idegek, amelyeknek az a feladata, hogy ezt a helyzetet megszüntessék, és általában 30 másodperc elegendő, hogy ez be is következzen.

A hang hamar elkezd elhalványulni, ahogy az idegek működnek, és észreveheti ezt a folyamatot, ha figyeli a hallás érzékenységének enyhe csökkenését. Például a háttérzaj csendesebb lesz. Ezt követi a teltség érzése a fülben. Az egész folyamat egy percen belül befejeződik.

A hang hamar elhalkul, ahogy az idegek működésbe lendülnek, és te is észlelheted ezt a folyamatot, ha figyelsz tudatosan, érzékelheted, hogy a hallás érzékenysége enyhén csökken. Például a háttérzajok is elhalkulnak. Ezt követi a teltségérzés a fülben. Ám ez az egész folyamat kb. egy percen belül véget is ér.

Van valami, amit azonban érdemes tudnod!

Ha olyan fülcsengést tapasztalsz, amely nem szűnik meg, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz, mert akkor valami komolyabb probléma állhat a háttérben.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

A kávé 8 egészségügyi előnye - Tudd meg, miért éri meg kávézni

A kávé 8 egészségügyi előnye - Tudd meg, miért éri meg kávézni

Ha a kávé szerelmese vagy, akkor jó hír, hogy nem csupán felébredni segít reggelente, de számos egészségügyi előnye is van. Emellett sok betegség is megelőzhető a fogyasztásával. Az alábbiakból megtudhatod, hogy a kávéfogyasztásnak milyen pozitív hatásai és egészségügyi előnyei vannak!

Tovább »
Felismered az állatokat a nyomaik alapján? - Lássuk, mekkora állati nyomozó vagy!

Felismered az állatokat a nyomaik alapján? - Lássuk, mekkora állati nyomozó vagy!

Azt vallod, hogy igazi állatbolond vagy? Akkor gyere és törj Ace Ventura babérjaira, mutasd meg mekkora állatmániás vagy és hogy ott rejlik-e benned Sherlock Holmes is a remek megfigyelő képességeivel! Vajon képes vagy minden állat lábnyomát felismerni?

Tovább »
Melyik napra esett a születésed? - Árulkodik személyiséged kardinális pontjairól

Melyik napra esett a születésed? - Árulkodik személyiséged kardinális pontjairól

A személyiségjegyeinkre sok minden hatással van, ezek közül az egyik az, hogy amikor megszülettünk, éppen milyen nap volt. Valóban meg vannak benned e tulajdonságok? Esetleg a párod születésének napja hogyan befolyásolhatja a leendő kapcsolatotokat? Keresd ki, melyik napon születtél, majd olvasd el a jellemzést magadról, és a jelenlegi vagy jövőbeni párodról!

Tovább »

Kalkulátor

Válaszd ki a szerencsekövedet!

A sok kő között valahol ott van a Tiéd is. Nem kell mást tenned, mint kiválasztani a listából, és elolvasni, mi az üzenete. Hagyd, hogy a megérzéseid vezessék a kezedet!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Töltszéki Judit

Kozmetikus

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Töltszéki Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép