Advent - édes várakozás

 

 

A régi időkben éjféli harangszó hirdette kezdetét, egyszersmind az egyházi év megnyitását is. Advent alatt az emberek egykor szigorú böjtöt tartottak, falun eljártak a hajnali misére, a rotátéra, amit szép középkori kifejezéssel angyali vagy aranyos misének is neveztek, és Szűz Mária tiszteletére szenteltek.


Az adventi koszorú


A várakozás örömét, a karácsonyra készülés hangulatát emeli, ha lakásunkat már jó előre feldíszítjük az ünnepre. Az adventi koszorú hagyománya az ősi időkbe nyúlik vissza, kapcsolatban van a téli napforduló szokásaival, egyszersmind viszonylag új is, a 19. századból eredeztethető. Első nyomait a néprajzkutatók északon, a Keleti-tenger partvidékén és szigetvilágában találták meg, ahol réges-régóta december elején a falusiak fűzfavesszőből koszorút fontak, amelyet örökzölddel csavartak körül. Ez a szokás azután Európa más vidékein is meghonosodott. A gyűrű, a kör, a karika és a koszorú mágikus jelek, az örökkévalóság, a tökéletesség kifejezői. Ezért hitték azt őseink, hogy védekező varázslatra alkalmas tárgyak.

A valódi adventi koszorú készítése a 19. században jött divatba. Johann Wichern hamburgi lelkész 1860-ban otthonának halljában a mennyezetre hatalmas fenyőkoszorút erősített, melyen 24 gyertya volt, minden adventi napra egy. Hívei hamarosan elterjesztették ezt a szokást, de az idők során, az egyszerűség kedvéért, az emberek csak négy gyertyát helyeztek el a koszorúra. A legelső adventi vasárnap egy gyertyát gyújtottak meg, a másodikon kettőt és így tovább. A gyertyákat vörös és aranyszalagokkal díszítették, az élet és a fény jelképeivel.


Később nemcsak a mennyezetről lógatták le, hanem a bejárati ajtóra, az asztalra, a tálalóra, a komódra is elhelyezték, nem gondolva arra, hogy mikor otthonaikat díszítik, valójában ősi varázslat hagyományait folytatják.

Az adventi koszorút vásárolhatjuk üzletekben is, de sokkal kedvesebbé válik számunkra, ha magunk díszítjük fel, így tehát csak egyszerű fenyőkoszorút vegyünk. A legszebb talán akkor lesz, ha követjük a hagyományt: piros gyertyákat állítsunk a gyertyatartókba és piros selyemszalagot csavarjunk a fenyőágak közé, és ezt keménypapírból, és segítségével vörös- ezüst- és aranyszínű kartonból készítsünk kisebb nagyobb csillagokat, szíveket úgy, hogy kettőt-kettőt ragasszunk össze. A díszítéshez használhatunk még tarkára festett fafigurákat, aranyozott diókat, süteményeket, karácsonyfadíszeket. Ha az adventi koszorút az asztalra szánjuk, almával, mandarinnal, tobozokkal, makkal, szárított mákgubókkal, szárított – vagy szalmavirágokkal tegyük ünnepélyesebbé.


Adventi ablakok


Az ablaknak az adventi előkészületekben nagy szerepe van. A kellemes otthoni melegben rajta keresztül kényelmes nézni a természet változását, a zúzmarát, a havat (ha van), az ereszen egyre növekvő jégcsapokat. Így nemcsak az időjárást, de az idő múlását is szinte napról napra követhetjük, és még kisgyermekeinkkel is megértethetjük. Az ablak a külső vény forrása szobánkban, de egy kicsit megvilágított színpadnak is tekinthetjük, amelynek feldíszítése hozzátartozik az ünnephez. Íme, néhány ötlet a dekorációhoz:

1. Párkánycsodák.

Tegyünk az ablakpárkányra egy kosarat vagy egy virágládát, állítsunk bele kisebb és nagyobb fenyőgallyakat. Különböző hosszúságú hurkapálcikákra húzzunk arany, ezüst és piros üveggömböket, karácsonyfadíszeket, és tűzzük azokat a gallyak közé. Közéjük helyezhetünk különböző színű girlandokat is. Akkor is szép, ha az egészet egy színből készítjük, például aranyból. Ha nem olyan nagy a párkány, hogy elférjen egy virágláda, akkor sincs gond. A pici ablakok is gyönyörűen díszíthetőek. Tegyünk a párkányra fenyőágat, gyertyát, szaloncukrot, mézeskalács házikót. Nagyon hangulatos, ha műhóval is befújjuk akár a díszeket, akár a fenyőágakat.


2. Lamettafüggöny

Ma már készen is lehet kapni csodálatos lamettákat, amit a függönytartóhoz erősítve leengedhetünk az ablakon, és két oldalt kicsit félrecsatolunk. De sokkal izgalmasabb, ha saját kezűleg készítjük ezt is. Ráadásul be lehet fogni a gyerekeket is, igazi családi elfoglaltság. Alufóliát vágjunk a függöny hosszúságának megfelelő vékony csíkokra, öltsük az ablakszigeteléshez használatos szivacs ragasztószalagokra, és azokat erősítsük mindkét ablakszárny felső keretéhez. Hagyhatjuk, hogy lazán ráomoljon a függönyre, de két oldalt félre is csíptethetjük. Minél sűrűbbre sikerül, annál szebb lesz. Nappali és lámpafényben egyaránt ünnepi csillogást kölcsönöz a szobának. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha damilszálra színes üveggyöngyöket fűzünk fel. A gyöngyök közé apró fenyőágakat is tűzhetünk.

3. Ablakdísz

Vegyünk műfenyőágakat, fonjuk össze őket, és helyezzük el szépen az ablak köré. Díszítsük karácsonyfadísszel, égőfüzérrel, tobozzal, szaloncukorral, stb. Mindegy, hogy belül, vagy kívül helyezzük el a díszítést. Belül ugyanis a szobát teszi meghitté és hangulatossá, kívül viszont csodálatos látványt nyújt az esti hóesésben.


4. Adventi naptár

Nem csak boltban vásárolt, kartonból készült adventi naptárakkal lehet örömet szerezni a gyerekeknek, és adventi karácsonyt teremteni. Mi magunk is varrhatunk vászonból, vagy bármilyen maradékanyagból, amit otthon találunk. Szabjunk ki egy nagy téglalapot, széleit szegjük be, és varrjunk rá pici zsebeket. Ha van időnk, még be is számozhatjuk, de díszíthetjük bármilyen karácsonyi szimbólummal: hóemberrel, télapóval, fenyőággal, szaloncukorral, díszekkel, stb. Akasszuk a falra, vagy bárhova, ahol emelheti az adventi hangulatot. A gyerekeknek pedig nincs más dolguk, mint minden nap kivenni a zsebekből a meglepetéseket.

 


 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL