KÖZÉRZET

Az örök egészség forrása(?!)

Szerző:
Szabó Anna
Robbanásszerűen fejlődött az elmúlt években az őssejt kutatás. Bemutatjuk miért is olyan fontos a szervezetünk, mit tud, és mivel segíthetjük a tudomány mai állása szerint szaporodását.

 

Ki ne vágyna hosszú és tartalmas, betegségek nélküli életre? Ugye a válasz egyértelmű?! És, ha a gyermekeinkről vagy közeli hozzátartozóinkról van szó? Nos, akkor még inkább… És mivel a biológiai korod függ egészségi állapotodtól, az őssejt-terápia igazi segítség lehet! Hisz (már) a tudomány mai állása szerint bárki szervezete regenerálható ezzel a fantasztikus anyaggal. Az őssejtek napjainkban több mint nyolcvan akut vagy krónikus betegség gyógyításában segítenek.

 

Testünk „Joly Jokere”

Az őssejtek tulajdonképpen úgynevezett anyasejtek, belőlük fejlődnek ki az emberi test sejtjei, éppen ezért nevezi a szakirodalom sok helyen Joly Jokernek. Ebből következik, hogy minden szövetünkben jelen vannak, azzal a feladattal, hogy helyre hozzák az esetleges hibákat. Mindemellett különböző funkciót ellátó sejtté vagy szövetté képes átalakulni. Ezért mondják rá gyakorta, hogy szervezetünkben életbevágóan fontos egészségmegőrző szerepet töltenek be.

A kutatások jelenlegi állása szerint az őssejteknek három lehetséges forrása van: embrió, köldökzsinór vér és a perifériás vér. Floridai kutatók a köldökzsinór vérből nyert őssejtekkel idegrendszeri betegségeket (Alzheimer- és Parkinson-kórt) kezeltek, ugyanis ezek a sejtek megfelelő környezetben idegsejtekké alakulhatnak. Az amerikai Argonne Nemzeti Laboratóriumban igazi áttörést értek el az értékes és ritka őssejtek tenyésztésében.

 

Mivel jelenleg az embrionális őssejtek tűnnek ígéretesebbeknek, így ezeket igyekeznek tenyészteni. Számos kutató szerint viszont a felnőtt őssejtek kutatására — “megfiatalítására” — kell koncentrálni, mert ezeknek két nagy előnye van: egyrészt begyűjtésük nem ütközik etikai szabályokba, másrészt elkerülhetők a kilökődési problémák is. Az intézet szakemberei felnőtt szervezet vérében lévő fehérvérsejtekből (monocitákból) fejlesztettek ki őssejteket, majd ezekből ideg-, máj- és immunsejteket.

 

Gyógyító bankok

Arra még várnunk kell, hogy úgy mint a patikák esetében tíz kilométeres körzetben találjunk készen vett őssejtet vagy azt szaporító anyagot, de az ilyen jövőképnek mutatkoznak napjainkban is bíztató előjelei. Az első őssejtbank nem is olyan régen, 2003-ban nyílt meg az Egyesült Államokban.

Igaz, azóta már több működik hazánkban is, de a felnőttkori megbetegedések gyógyításához még sokaknak kell a világ másik felére (adott esetben Kínába vagy Amerikába) utaznia. Mindenesetre reménykedésre adhatnak okot a magyarországi kutatások is: már kaphatunk őssejtszaporító kapszulát, bár még a szakmai elismerés várhat magára.

Ha mindezek ellenére biztosra akarsz menni, és inkább „bankolnád” születendő gyermeked őssejtjeit, akkor jó, ha tisztában vagy az sejtbank szolgáltatások részleteivel. Elsőként biztosan elküldenek néhány szűrővizsgálatra (HIV, Hepatitis B és C, szifilisz…). Az orvosok azt javasolják, hogy ezeket a terhesség 30-32. hetében kell elvégezni. És ha sikerül részt venned egy ilyen programban, számíthatsz rá, hogy megkérik az árát, a jelenlegi tarifák 150-350 ezer forint körül mozognak. És, ha még nyújtanak is kölcsönt rá, akkor is meggondolandó annyi kiadás mellett, amivel a gyerekáldás jár.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL