KÖZÉRZET

Hogyan használd az illóolajokat, hogy segítsd az alvást és csökkentsd a stresszt? - Íme, a válasz!

Szerző:
Szabó Anna
Az illóolajok áthatolnak a bőrön, és különböző módokon dolgoznak a szervezet fiziológiáján. Ez azt jelenti, hogy ha helyileg alkalmazod, akkor hatással lehetsz a bőröd biokémiájára. Ugyanakkor sokat segít az is, ha belélegzed őket.

Kutatások alapján az a legmegfelelőbb, ha helyileg alkalmazzuk az illóolajokat, ugyanis így a leghatásosabbak. A levendulaolaj például csodaszer lehet azoknak, akik alvási nehézségekkel küzdenek, ugyanis bejut a véráramba azáltal, ha 5 percig masszírozzuk a bőrünk felületén. A nyugtató hatást már 1-2 csepp is bőven kifejti, mivel illékony anyagok és párolgás közben belélegezzük. Az illóolajok tehát az alvás megmentői, hiszen nincsen semmiféle mellékhatásuk – az altatókkal ellentétben -, ugyanakkor rendkívül pozitív hatással vannak az alvás elősegítésére.  

Illóolajok használata alváshoz


Tartsd észben, hogy mindenki máshogy működik. Az, ami másnak működik, nem biztos, hogy nálad is fog. Hallgass a megérzéseidre és a tested által adott jelekre. Lényegében minden olyan olaj, ami nyugtatja a testet, segít csillapítani a stresszt. Ugyanazzal a módszerrel történik ez, mint a meditáció, vagy a thai-chi, fontos a mozgás, és a kiegyensúlyozott étrend. Ha találsz valamit, ami működik, akkor ragaszkodj hozzá.

Adagolás


A legegyszerűbb, ha néhány cseppet adagolsz egy párologtatóba lefekvés előtt. Néhány keverék, amit érdemes kipróbálni:

  • 2 csepp ylang ylang, 1 csepp bergamot, 1 csepp levendula, 1 csepp édes majoránna, 1 csepp kamilla, 1 csepp macskagyökér
  • 2 csepp levendula, 1 csepp zsálya, 1 csepp ylang ylang, 1 csepp vanília
  • 2 csepp geránium, 1 csepp majoránna, 1 csepp pacsuli, 1 csepp narancs
  • 2csepp kamilla, 1 csepp rózsa, 1 csepp palmarosa

Helyi alkalmazás

A másik egyszerű módja a kezelésnek, hogy bizonyos pontokra cseppentesz az illóolajból. Ilyen pont lehet a sarok, a fül mögötti rész, vagy a tarkó.

Párásító spray


Otthon is elkészíthető. Tegyél 20 csepp illóolajat egy üres palackba, öntsd fel vízzel, majd rázd fel alaposan. Permetezd be vele a párnádat alvás előtt, és sokkal pihentetőbb lesz az alvás.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL