KÖZÉRZET

Antioxidánsok, a fiatalság forrásai

Szerző:
Szabó Anna
Ahogy a vas rozsdásodik, és a vaj megavasodik, úgy „romlik meg” az emberi szervezet is az idők folyamán az oxidáció hatására. Ahogy gyűjtőnevük is árulkodik, az antioxidánsok arra hivatottak, hogy bizonyos vegyületeket megvédjenek az oxigénnel szemben.

 

Antioxidánsoknak azokat az élelmiszerekben előforduló anyagokat nevezik, amelyekkel a szervezet a szabad gyököket semlegesíti. Ezek a molekulák a normál anyagcsere során képződnek, és károsíthatják a sejteket, szöveteket, ha valamilyen betegség, öregedés, méreganyagok, esetleg a túlzott napozás miatt mennyiségük megnő a szervezetben.



A szabad gyökök káros hatása

A szabad gyökök igen gyorsan reagálnak környezetükre. Kémiai reakcióba lépnek a közelükben lévő molekulákkal, amelyeknek nyomán azok szerkezete megváltozik – oxidálódnak –, ami befolyásolhatja a működésüket.
• Ha a szabad gyökök egy sejtmagban károsítják a szervezet örökítőanyagát, a DNS-t, ez elősegítheti a rákos megbetegedések kialakulását.
• A vérben lévő koleszterin oxidációja miatt beépül a verőérfalba, és zsíros lerakódást eredményez. Ez érelmeszesedéshez, szívbetegséghez, trombózishoz vagy szélütéshez vezethet.
• A szabad gyökök szürke hályogot, immunzavart, ízületi gyulladást és korai öregedést idézhetnek elő. Pontos kóroki szerepüket továbbra is intenzíven kutatják.

 

Az antioxidánsok szerepe

Az emberi szervezet maga is termel antioxidáns anyagokat és enzimeket, amelyek semlegesítik a szabad gyökök hatását. A vitaminok, az ásványi anyagok és a növényi eredetű élelmiszerekben lévő vegyületek értékes raktárkészletet biztosítanak, ezért az egészség fenntartása érdekében az étrendet fontos kiegészíteni ilyen tápanyagokkal.

• Megfelelő összetételű multivitamin- vagy különböző ásványi anyagokat tartalmazó készítmény elegendő antioxidánst juttat a szervezetbe, de a kielégítő táplálkozáshoz ezenkívül tovább C- és E-vitamint kell szedni.
• Az antioxidáns fitovegyületek fogyaszthatók táplálékkiegészítőként.
A kutatások eredményei a zöldtea-kivonat, a szőlőmagkivonat és a flavonoidkészítmények, mint például a rutin, csökkentik a rákos megbetegedések és a szívbetegség kockázatát.
• Bizonyos fitovegyületek meghatározott szövetek egészségét biztosítják. A feketeáfonya-kivonat nagy mennyiségű antociánt (flavonoidot) tartalmaz, ami a szem ideghártyájának hasznos.
• A gingkókivonatban lévő antioxidánsok javítják az agy vérellátását és mérséklik a kialakult emlékezetzavart.


VITAMINOK 

Antioxidáns hatás
Mely ételek tartalmazzák
Ajánlott napi adag*

A-vitamin mint a retinol vagy a karotoinoidok

A karotoindokban – ezek egy részét a szervezet A-vitaminná alakítja át – gazdag étrend csökkenti bizonyos rákbetegségek kifejlődésének kockázatát. A vizsgálatok alapján két karotionoid, a lutein és zeaxantin védhet a kor előrehaladtával kifejlődő és a látást károsító sárgafolt-elfajulással szemben, ami az időskori vakság gyakori oka.

Retinol: állati eredetű élelmiszerek, mint például a máj, olajos hal, tojás, tej, sajt, vaj.
Karotinoidok: élénk színű növényi eredetű élelmianyagok, mint például a sárgarépa, brokkoli, sötétzöld színű levélzöldségek, piros húsú paprika, tök, mangó, sárgadinnye és aszalt sárgabarack.

Férfiaknak: 700 nemzetközi egység,
Nőknek:
600 nemzetközi egység

C-vitamin

Védi a szervezetet a szabad gyökökkel szemben, és regenerálja az E-vitamin szerkezetét, miután az a szabad gyökökkel kémiai reakcióba lépett.

Citrusfélék (citrom- és narancsfélék), kivi, bogyós gyümölcsök, mint például a fekete ribiszke és az eper, burgonya, zöld és piros húsú paprika, paradicsom, babcsíra és zöld színű levélzöldség.

40 mg (80 mg dohányosok számára)

E-vitamin

Segít megakadályozni a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját a sejtmembránban. Minél több többszörösen telítetlen zsírsavat fogyaszt valaki, annál több E-vitaminra van szüksége, hogy az előbbieket megvédje az oxidációtól.

Növényi olajak, mint például a napraforgó- és dióolajak, margarin, mandula, mogyoró, napraforgómag, tonhal, lazac, avokádó.

Nincs napi ajánlott mennyiség, a biztonságos 10 mg bevitele – a felvett többszörösen telítetlen zsírsavaktól függően.

 

ÁSVÁNYOK

Antioxidáns hatás
Mely ételek tartalmazzák?
Ajánlott napi adag*

Cink

Antioxidáns enzimekben található.

Kagyló (főleg osztriga), sovány hús, szárnyashús, tojás és tejtermékek, tökmag, napraforgómag, dió- és mogyorófélék, mandula, mindenféle egész gabonaszemet tartalmazó termék.

Férfiaknak: 9,5 mg;
Nőknek:
7 mg.

Mangán-oxid

Megtalálható azokban az antioxidáns enzimekben, amelyek védenek a szabad gyökök ellen.

Dió- és mogyorófélék, mandula, barna rizs, teljes kiőrlésű listből készült kenyér, hüvelyes zöldségek, növényi eredetű élelmiszerekben a mangánoxid-tartalom a talaj mangántartalmától függ, amelyben a növényeket termesztették.

Nincs ajánlott napi mennyiség. Biztonságos napi adag:
1,4 mg.

Réz

Sok antioxidáns enzimben megtalálható, melyek lebontják a szabad gyököket; az egészséges csontnövekedéshez és a kötőszövet kialakulásához szükséges; elősegíti a bélben a vas felszívódását.

Kagylók és rákfélék, máj, dió- és mogyorófélék, mandula, gomba és egész gabonaszemet tartalmazó termékek.

1,2 mg

Szelén

Abban az antioxidáns enzimben található meg, amely védi a DNS-t a szabad gyökök okozta károsodástól.

Dió, hús és állati belsőségek, a tenger gyümölcsei, avokádó; a gabonaszemek és a napraforgómag szintén tartalmaznak szelént, de ennek mennyisége a talaj széntartalmától függ, amelyben a növényeket termesztették.

Férfiaknak
75 nemzetközi egység, nőknek 60.

*Bizonyos esetekben az ajánlott napi adag az egészség fenntartását biztosító mennyiséget jelöli, máskor viszont az ajánlott optimális mennyiség magasabb. Még ennél is nagyobb adag ajálott betegség esetén, vagy ha az étrend nem kielégítő.

 

A különleges Q-10 koenzim

A csodaszerként is kikiáltott Q-10 konenzimről azt állítják, növeli az ellenálló képességet, segít a fogyásban, küzd a rák ellen, lassítja az öregedést… De mindez bizonyára túlzás, ám hatása valóban ígéretes. Hogy miért is? Mert a Q-10 elsődlegesen ott van jelen, ahol a szervezetünk az elfogyasztott ételekből energiát nyer. Az enzimekhez kapcsolódó molekula (innen ered a koenzim elnevezés) felgyorsítja a metabolizmust, biztosítja az emésztéshez szükséges energiát, gyorsítja a seb hegedését, védi az izmok egészségét, és részt vesz számos egyéb folyamatban is.

Az enzimnek lényeges szerepe van az energiatermelésben, így nem csoda, hogy a test minden sejtjében jelen van. Különösen a szív energiaigényes sejtjeiben fordul elő nagy mennyiségben: a Q-10 koenzim segítségével ver több mint százezerszer naponta. Ráadásul a Q-10 éppúgy antioxidáns, mint a C- vagy az E-vitamin.


 

Forrás: Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok. Reader's Digest, 2001.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL