KÖZÉRZET

A jelen pillanat technikája - Csökkenti a szorongást és a stresszhormonokat

Szerző:
Szabó Anna
Ugye veled is előfordult már, hogy problémáid akadtak a figyelemmel, mert folyamatosan elterelődtek a gondolataid, vagy küszködtél már álmatlansággal, súlygyarapodással, vagy erőtlennek érezted magad? Nos, ha hiszed, ha nem, ezekre a tünetekre van magyarázat, és tehetünk ellenük.

 

Szinte majdnem biztos, hogy a legtöbb tünet okozója a stressz, és csökkenteni tudjuk a stressz mennyiségét, akkor sokkal boldogabbak leszünk, jobbak lesznek a társas kapcsolataink, és kevesebb egészségügyi problémánk lesz.

Az teljesen rendben van, ha félsz valamitől


Képzeld el az ük (ük, ük) nagymamádat kb. 20 ezer évvel ezelőtt. Másodpercek alatt ébredt fel az álmából, amikor egy ág megreccsent a közeli erdőből. Aztán fülelt egy kicsit, majd megnyugodott, hogy biztosan a szél okozta a hangot, és szépen visszaaludt. Egy másik esetben azonban annyira megijedt és bepánikolt, hogy felébresztette a törzs többi tagját, és figyelmeztette őket a lehetséges veszélyre. Nos, jó, ha tudod, hogy azok, akik az ilyen esetekben a pánikot választják, azoknak ugyan sokkal több stresszhormon gyűlik fel a szervezetükben, de sokkal nagyobb az esélyük a túlélésre, mint azoknak, akik a másik utat választották volna.

Fontos, hogy megértsd: a legtöbb félelmedet csak az elméd kreálja. Ez teljesen rendben van. Abban a pillanatban, amikor az agyad nincs éppen elfoglalva, rögtön elkezd teóriákat gyártani arról, hogy mikor és milyen veszély vár rád a közelben. Ilyenkor stressz termelődik a testedben, még akkor is, ha tisztában vagy azzal, hogy ezek a félelmek nem feltétlenül valóságosak.

A leggyakoribb félelmeink általában a következők:

Soha nem lesz rendes munkám.

Ki fognak nevetni.

Nem akarok gyereket vállalni.

Borzalmasan áll a hajam.

Rettenetesen hülyén hangzott az, amit most kimondtam.

A jelen pillanat elve


Minél többet foglalkozol a jelen pillanattal, annál kevesebb dolog fog felidegesíteni. Ugyanis az elméd egyre kevésbé tud majd elvonatkoztatni a jelentől, és csak azzal fog törődni. Bizonyára milliószor hallottad már azt, hogy a meditáció segít. Pedig van egy remek módszer, ami a legtöbb embernek valóban segít. Talán te is eléred a céljaidat ezzel a technikával.

A jó hír az, hogy nem kerül nagy erőfeszítésedbe az egész, hiszen semmi sem megnyugtatóbb, mint perceken keresztül csendben feküdni, és nem csinálni semmit. Valójában ez rendkívül hatékony, ha meg akarsz szabadulni a feszültségtől, a stressztől. Sokkal több energiát gyűjtesz, jobban tudsz a céljaidra koncentrálni, kevesebbet fog fájni a fejed, kevesebb stressz okozta tünettel találkozol, és jobban alszol majd.

Egy végtelenül egyszerű technika


Talán elsőre furcsán hangzik, de mindössze 5 percet kell ezzel foglalkoznod reggelente, és hatalmas változásokat érhetsz el vele. Tehát lássuk, mit is kell tenned:


1. Állítsd be a telefonod időzítőjét 5 percre.
2. Feküdj a hátadra.
3. A szemeiddel nézz ki egy pontot a plafonon.
4. Számold a légzésedet.
5. Ha elfelejted hol jártál, kezd elölről a számolást.

Amikor lejár az idő, végeztél. Ennyi az egész.

Tényleg működik!


Ha hiszed, ha nem, sok esetben segítség lehet ez a technika a feszültség levezetésében. Javulhat a memóriád és az alvásod minősége is. És, hogy miért működik? Azért, mert az agyat a jelenlét pillanatában tartja, hiszen figyelnie kell a lélegzetre, és egy adott pontra kell koncentrálnia. Hidd el, napi 5 percet mindenképpen megér, hogy ne legyen benned annyi feszültség, és ha a szemedet mindvégig nyitva tartod, és tényleg az adott pontra koncentrálsz, akkor még a figyelmed sem terelődik el.

Végezd ezt a gyakorlatot 2 héten keresztül mindennap, és kövesd nyomon a változásokat. Meglepően fogod tapasztalni, hogy kevesebb feszültséggel kell szembe nézned, és még az is megeshet, hogy megszűnnek a nem létező félelmeid.

 

közérzet egészség stressz
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL