KÖZÉRZET

Az érzelmi táplálkozás láthatatlan oka - Még a legelszántabb egészséges étkezéseket is elronthatja

Szerző:
Szabó Anna
Sokunk szeretne egészségesebb életmódot folytatni, mégis előfordul, hogy az este kellős közepén a hűtőszekrény előtt találod magad, valami finomság után kutatva. Sokan úgy fogyasztanak naponta cukorral teli ételeket, hogy nem is feltétlen veszik észre. Ez egy gyakori szokás, és sajnos a döntés kulcsa nem mindig van a mi kezünkben. 

Vajon mi történik pontosan?

Mi is zajlik le ilyenkor pontosan? Hiányzik belőlünk az akaraterő? Esetleg lustaságról lenne szó?Nem, pontosan ennek az ellenkezőjéről van szó! Ha valaki komolyan foglalkozik azzal, hogy egészségesebb életmódot folytasson, szóba se jöhet a lustaság és az akaraterő hiánya. Ha nem erről van szó, akkor valami másban kell keresni a probléma gyökerét.

Tehát mi lehet a valós ok?


Nem arról van szó, hogy az emberek ne lennének tisztában azzal, hogy mennyi cukor van egyes ételekben, vagy a feldolgozott élelmiszerekben. Egyszerűen képtelenek leállni, mert valami az útjukban áll. Sokszor nem tudjuk, hogy pontosan mi is az akadályozó tényező, vagy azt, hogy miért nem tudjuk elengedni a függőséget okozó ételeket, vagy a már berögzült szokásokat. Pedig az ok nem más, mint hogy nem vagyunk képesek azonnal átállni.

Gyakran a probléma forrása az érzelmi stressz, ami a közvetlen tudatunkból fakad. Kutatások alapján bizonyított, hogy ez az első számú oka a rögeszmés vagy addiktív étkezési viselkedéseknek.  Az érzelmi stressz olyan, mint a víz, amiben úszunk. Olyan természetes számunkra, hogy általában észre sem vesszük, hogy jelen van, egészen addig, amíg meg nem jelennek a krónikus betegségek, amiket már nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Stresszes vagy? Honnan tudod?


A már jelenlevő stressz okozók, illetve a múltból eredő még megoldatlan problémák felhalmozódhatnak, és addig növelhetik a szorongást, amíg már szinte hozzá is szokunk. Az egyetlen módja, hogy észrevegyük ezeket a tényezőket, ha figyeljük a tüneteket.

Néhány gyakori tünet, amit a megoldatlan érzelmi stressz okozhat:

  • Valamilyen étel szükséges ahhoz, hogy megnyugodj
  • Hirtelen megmagyarázhatatlan súlygyarapodás, különösen hasi tájékon
  • Extrém fáradtság, vagy csak fáradtság úgy általában
  • Memóriazavar
  • Alvászavar
  • Irritáltság, hangulatingadozás
  • Nehéz alkalmazkodóképesség bármilyen kihíváshoz
  • Krónikus egészségügyi kihívások: sokan vitatják, hogy mindenféle egészséggel kapcsolatos kihívás egy érzelmi stressz, vagyis az egész problémát kiváltó ok.


A gyógyulás útja

Jó hírünk van: a stressz felismerésével és megoldásával képes vagy túltenni magad rajta, egyenesbe tudsz jönni. Újra jól érezheted magad, és helyreállíthatod a belső békédet. A gyógyuláshoz vezető út olyan technikákból áll, melyek segítenek oldani a feszültséget. A kedvenc eszközünk, az "Érzelmi Szabadság Technika" - röviden EFT. Ennek a használta a leghatékonyabb, és leggyorsabb. A gyógyulási folyamat megtörténhet néhány hét, vagy akár több hónap alatt is.

Így alkalmazd az "EFT" technikát érzelmi étkezés esetén

Amikor úgy érzed, hogy legszívesebben megennél egy tábla csokit, vagy egy doboz jégkrémet, állj meg egy pillanatra. Érintsd meg a mutatóujjaddal a másik kezed ellentétes oldalát. Ennek a kéztartásnak "karate-csapás” a neve. Érintés közben egyszerűen ismételd el az alábbi, vagy ehhez hasonló mondatokat háromszor:

 


- "Tele vagyok szeretettel, mélyen szeretem és elfogadom magam."
- "Megengedem magamnak, hogy néha fáradt és túlterhelt legyek, szeretem és elfogadom magam."
- "Mély lélegzetvételekkel táplálom az elmémet, és a testemet. – „Megszabadítom magam a mai napi feszültségektől."

További tippek, melyekkel megszűntethetők az érzelmi étkezések

  • Adj magadnak annyi időt amennyi csak szükséges. Néhány probléma megoldása több időbe telik, de megéri.
  • Gyakorolj mindennap, hogy levezesd a stresszt, ha szükséges. Néhány mély lélegzetvétel a nap folyamán csodákra képes.
  • Tanulj meg nemet mondani anélkül, hogy bűntudatod lenne.
  • Zárd ki a negatív embereket az életedből, vagy tartsd meg a távolságot, amikor csak lehetséges.
  • Szerezz támogatást akár csoportoktól, egyesületektől, családtól vagy barátoktól.
  • Becsülj meg mindent, amid van. Végső soron bocsáss meg mindenkinek, beleértve magadnak is.
  • Néha nem árt egy kicsit megszabadulni a modern világ készülékeitől egy pihentető alvás érdekében.
  • Vedd le a válladról a felesleges terhet, különösen akkor, ha feszültséggel jár. Hajlamosak vagyunk néha elhalmozni magunkat a tennivalóinkkal és azt hisszük, hogy mindet képesek vagyunk megcsinálni. Döntsd el magadban, mi az, amit le tudsz venni a listáról és mi az, amit valóban meg kell csinálni. Talán arról van szó, hogy túl sok feladatot vállalsz magadra. A kevesebb néha több, a produktivitás megnő, ha kevesebb dologgal foglalkozol, de nagyobb odafigyeléssel. Állíts fontossági sorrendet és koncentrálj a fontosabb teendőkre.
  • Szeresd önmagad. A szeretet csupán egy szó. Valójában a szeretet együttérzés, úgyhogy légy magadhoz könyörületes, függetlenül attól, hogy mi bukkan fel, vagy mit érzel.
  • Talán a legfontosabb, hallgass a szívedre. A boldogság a gyógyulás, a stressz pedig a méreg. 
közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL