2017. október 17. - Hedvig
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. október 17. - Hedvig
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Az érzelmi táplálkozás láthatatlan oka - Még a legelszántabb egészséges étkezéseket is elronthatja

Sokunk szeretne egészségesebb életmódot folytatni, mégis előfordul, hogy az este kellős közepén a hűtőszekrény előtt találod magad, valami finomság után kutatva. Sokan úgy fogyasztanak naponta cukorral teli ételeket, hogy nem is feltétlen veszik észre. Ez egy gyakori szokás, és sajnos a döntés kulcsa nem mindig van a mi kezünkben. 

Vajon mi történik pontosan?

Mi is zajlik le ilyenkor pontosan? Hiányzik belőlünk az akaraterő? Esetleg lustaságról lenne szó?Nem, pontosan ennek az ellenkezőjéről van szó! Ha valaki komolyan foglalkozik azzal, hogy egészségesebb életmódot folytasson, szóba se jöhet a lustaság és az akaraterő hiánya. Ha nem erről van szó, akkor valami másban kell keresni a probléma gyökerét.

Tehát mi lehet a valós ok?


Nem arról van szó, hogy az emberek ne lennének tisztában azzal, hogy mennyi cukor van egyes ételekben, vagy a feldolgozott élelmiszerekben. Egyszerűen képtelenek leállni, mert valami az útjukban áll. Sokszor nem tudjuk, hogy pontosan mi is az akadályozó tényező, vagy azt, hogy miért nem tudjuk elengedni a függőséget okozó ételeket, vagy a már berögzült szokásokat. Pedig az ok nem más, mint hogy nem vagyunk képesek azonnal átállni.

Gyakran a probléma forrása az érzelmi stressz, ami a közvetlen tudatunkból fakad. Kutatások alapján bizonyított, hogy ez az első számú oka a rögeszmés vagy addiktív étkezési viselkedéseknek.  Az érzelmi stressz olyan, mint a víz, amiben úszunk. Olyan természetes számunkra, hogy általában észre sem vesszük, hogy jelen van, egészen addig, amíg meg nem jelennek a krónikus betegségek, amiket már nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Stresszes vagy? Honnan tudod?


A már jelenlevő stressz okozók, illetve a múltból eredő még megoldatlan problémák felhalmozódhatnak, és addig növelhetik a szorongást, amíg már szinte hozzá is szokunk. Az egyetlen módja, hogy észrevegyük ezeket a tényezőket, ha figyeljük a tüneteket.

Néhány gyakori tünet, amit a megoldatlan érzelmi stressz okozhat:

 • Valamilyen étel szükséges ahhoz, hogy megnyugodj
 • Hirtelen megmagyarázhatatlan súlygyarapodás, különösen hasi tájékon
 • Extrém fáradtság, vagy csak fáradtság úgy általában
 • Memóriazavar
 • Alvászavar
 • Irritáltság, hangulatingadozás
 • Nehéz alkalmazkodóképesség bármilyen kihíváshoz
 • Krónikus egészségügyi kihívások: sokan vitatják, hogy mindenféle egészséggel kapcsolatos kihívás egy érzelmi stressz, vagyis az egész problémát kiváltó ok.


A gyógyulás útja

Jó hírünk van: a stressz felismerésével és megoldásával képes vagy túltenni magad rajta, egyenesbe tudsz jönni. Újra jól érezheted magad, és helyreállíthatod a belső békédet. A gyógyuláshoz vezető út olyan technikákból áll, melyek segítenek oldani a feszültséget. A kedvenc eszközünk, az "Érzelmi Szabadság Technika" - röviden EFT. Ennek a használta a leghatékonyabb, és leggyorsabb. A gyógyulási folyamat megtörténhet néhány hét, vagy akár több hónap alatt is.

Így alkalmazd az "EFT" technikát érzelmi étkezés esetén

Amikor úgy érzed, hogy legszívesebben megennél egy tábla csokit, vagy egy doboz jégkrémet, állj meg egy pillanatra. Érintsd meg a mutatóujjaddal a másik kezed ellentétes oldalát. Ennek a kéztartásnak "karate-csapás” a neve. Érintés közben egyszerűen ismételd el az alábbi, vagy ehhez hasonló mondatokat háromszor:

 


- "Tele vagyok szeretettel, mélyen szeretem és elfogadom magam."
- "Megengedem magamnak, hogy néha fáradt és túlterhelt legyek, szeretem és elfogadom magam."
- "Mély lélegzetvételekkel táplálom az elmémet, és a testemet. – „Megszabadítom magam a mai napi feszültségektől."

További tippek, melyekkel megszűntethetők az érzelmi étkezések

 • Adj magadnak annyi időt amennyi csak szükséges. Néhány probléma megoldása több időbe telik, de megéri.
 • Gyakorolj mindennap, hogy levezesd a stresszt, ha szükséges. Néhány mély lélegzetvétel a nap folyamán csodákra képes.
 • Tanulj meg nemet mondani anélkül, hogy bűntudatod lenne.
 • Zárd ki a negatív embereket az életedből, vagy tartsd meg a távolságot, amikor csak lehetséges.
 • Szerezz támogatást akár csoportoktól, egyesületektől, családtól vagy barátoktól.
 • Becsülj meg mindent, amid van. Végső soron bocsáss meg mindenkinek, beleértve magadnak is.
 • Néha nem árt egy kicsit megszabadulni a modern világ készülékeitől egy pihentető alvás érdekében.
 • Vedd le a válladról a felesleges terhet, különösen akkor, ha feszültséggel jár. Hajlamosak vagyunk néha elhalmozni magunkat a tennivalóinkkal és azt hisszük, hogy mindet képesek vagyunk megcsinálni. Döntsd el magadban, mi az, amit le tudsz venni a listáról és mi az, amit valóban meg kell csinálni. Talán arról van szó, hogy túl sok feladatot vállalsz magadra. A kevesebb néha több, a produktivitás megnő, ha kevesebb dologgal foglalkozol, de nagyobb odafigyeléssel. Állíts fontossági sorrendet és koncentrálj a fontosabb teendőkre.
 • Szeresd önmagad. A szeretet csupán egy szó. Valójában a szeretet együttérzés, úgyhogy légy magadhoz könyörületes, függetlenül attól, hogy mi bukkan fel, vagy mit érzel.
 • Talán a legfontosabb, hallgass a szívedre. A boldogság a gyógyulás, a stressz pedig a méreg. 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

9 probléma, melyet helytelen alvási szokások okoznak

9 probléma, melyet helytelen alvási szokások okoznak

Életed 1/3-át alvással töltöd. A minőségi éjjeli alvás és az egészségügyi állapotod nagyban függ az alvás alatti testtartástól, és attól, mit teszel közvetlen elalvás előtt. Most a szakemberek tanácsait gyűjtöttük össze, amellyel megszüntetheted az alvás okozta egészségügyi problémáidat.

Tovább »
Egy tojás rejtőzik a virágok között - Vajon megtalálod?

Egy tojás rejtőzik a virágok között - Vajon megtalálod?

Ez ám a kihívás! Hogy a színes, pompás virágok között megleled a tojást! Vajon sikerülni fog? Elég jó a szemed hozzá? Fuss neki bátran, és ha gondolod, mérd az időd is! Azért légy türelmes magadhoz, ez nem egy könnyű feladvány… és a többi sem, amit még ott találsz!

Tovább »
Híd-teszt - Merre visz az életutad?

Híd-teszt - Merre visz az életutad?

A hidak egyaránt biztosítják az élet változásain való könnyebb „átkelést”, illetve biztonságos menedéket nyújtanak a megfáradt utazónak. Ezért használta fel őket alapul az a londoni pszichológuscsoport, akik ezt a személyiségtesztet összeállították, ugyanis általa pontosan kiderül, hova vezet a te hidad, vagyis az életutad? Kíváncsi vagy rá? Akkor ideje tesztelni magad!

Tovább »

Kalkulátor

Hajszín kalkulátor

A kalkulátor segítségével megtudod, milyen hajszín illik az arcodhoz. Válaszd ki, melyik típusba tartozol, mi pedig segítünk kiválasztani a megfelelő hajszínt!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Erdősné Zsóka

Szoptatási tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Erdősné Zsóka

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép