LELKIPATIKA

A végzetedet éled, vagy a sorsodat írod?- Íme, a különbség a Sors és a Végzet között

Szerző:
Szabó Anna
A sors és a végzet két olyan szó, amelyet gyakran felcserélnek az emberek. Gyakran halljuk, hogy azt mondják „Találkozott a végzetével” vagy „Ez a sorsa…” De elgondolkodtál már azon, hogy milyen konkrét különbségek vannak a két szó között? Ha szeretnéd felfedezni, hogy te milyen úton jársz, akkor most jól figyelj, és a cikk végére világossá válik előtted a válasz. 

Mi az a sors?

Az angol sors szó (fate) a latin Fatum szóból ered, aminek eredeti jelentése: az, ami elmondottatott. Ezért évszázadokon keresztül úgy gondoltunk a sorsa, mint valami olyasmire, ami már előre eldöntetett. A sors azon az elgondoláson alapul, hogy létezik egy természetes rend az Univerzumban, amit nem lehet megváltoztatni, akármennyire is szeretnénk. Az ősi görögök és rómaiak abban hittek, hogy három istennő, Clotho, Lachesis és Atropos (vagy más néven a „Három Sors”) szerepet játszik az emberek sorsa feletti döntéshozatalban.

Összeségében elmondható, hogy a sorssal kapcsolatban elég negatívan gondolkodunk. Például azok az emberek, akik szerencsétlenségeket tapasztalnak, gyakran úgy hiszik, hogy a sors áldozatai. Az olyan pesszimista mondások, mint a „megpecsételte a sorsát”, vagy „a sorsod rosszabb, mint maga a halál” mind azt sugallják, hogy a sors valami nemkívánatos, sőt negatív dolog.

Spirituális szempontból a sors akkor kopogtat be hozzánk, ha nem figyelünk az „élethivatásunkra”, és nem dolgozunk azon, hogy kapcsolatban legyünk a lelkünkkel és az Igaz Természettel. Ha a sorsra bízzuk magunkat, akkor tulajdonképpen átadjuk az életünk felett való irányítást más embereknek és külső körülményeknek. Ha nem dolgozunk azon, hogy tudatosan változzunk és fejlődjünk, akkor bekövetkezik a sorsunk.

Mi a végzet?

A végzetet sokkal pozitívabb fényben látjuk, mint a sorsot. Az angol destiny szó a latin Destinare szóból ered, aminek jelentése: az, ami határozottan megalapozott. Bár ez olyan eseményekre is utalhat, ami előre elrendeltetett, de alapvetően a végzet valami olyasmi, amit aktívan formálhatunk és alakíthatunk. A sorssal ellentétben a végzetben ott rejlik a választás lehetősége. Az olyan tulajdonságok, mint a bátorság, az együttérzés, az akaraterő és a türelem mind segíthetnek abban, hogy megváltoztasd a végzetedet.

Spirituális szempontból a végzet intim kapcsolatban van az életutunkkal. Amikor döntést hozunk arról, hogy felelősséget vállalunk az életünkért, akkor aktívan formáljuk a végzetünket ahelyett, hogy a sorsra bíznánk magunkat. Betölteni a végzetünket azt jelenti, hogy tudatosan fejlesztjük a kapcsolatot a legbensőbb énünkkel és érzelmi, mentális és spirituális szinten is a fejlődés a célunk.

Mi a különbség tehát a sors és a végzet között?

A sors az, amelyen nem tudsz változtatni. A végzet az, amely elrendeltetett. A sors akkor következik be, amikor nem vállalsz felelősséget az életedért, a végzet pedig akkor, ha elköteleződsz a fejlődés, a tanulás és a változás mellett. Amikor valakinek „az a végzete, hogy nagy dolgokat vigyen véghez”, akkor azt csakis aktív és tudatos döntések sorozata által valósíthatja meg. A sorsod pedig akkor pecsételődik meg, amikor hagyod, hogy más emberek és külső körülmények irányítsák az életedet.

A mi kezünkben van az irányítás?

A sors és a végzet úgy is értelmezhető, mint egy érme két oldala: mindkettő előre elrendeltetett. Azonban fontos emlékezni arra, hogy végtelen lehetőségeket tartogat az élet minden ember számára. A végzetünk beteljesedése azt jelenti, hogy tudatosan irányítjuk életünket egy adott irányba. Bár szubjektíven ez olyan (az egónk számára), mintha mi irányítanánk, objektíven azonban nem létezik kontroll vagy választási lehetőség, mivel az „én” és a „te” fogalma sem létezik (csak az elménkben).

Tehát erre a kérdésre egy paradoxon a válasz: van is, meg nincs is irányításunk az életünk felett. Ennek ellenére fontos emlékezni arra, hogy a létezés olyan szinjén működünk, ahol van énészlelésünk (ego), tehát létfontosságú, hogy proaktívan dolgozzunk az életünkön és vállaljunk felelősséget a végzetünkért.

Hogy teljesítsd be a végzetedet?

Egészen addig, amíg tudatosan keresed a tanulást, a fejlődést és a spirituális növekedést, a végzeted beteljesedésén dolgozol. Azonban ha el akarod érni a benned rejlő legmagasabb szintű potenciált, a következő tippek segíthetnek ebben:

  • Alakíts ki mély önismeretet. Rengeteg ingyen forrás van, ami segítségedre lehet ebben, és ami segíthet jobban megismerni önmagad.
  • Találd ki, hogy miben rejlik a szenvedélyed. Mi az, ami lángra lobbantja a lelkedet? Mi az, ami izgatottá tesz, és amit lelkesen csinálsz? Mi az, amit csodálsz, és amit élvezel csinálni? Olyan dolgokat válassz, amiben kiteljesedhetsz.
  • Vedd körül magad olyan emberekkel, akik támogatnak és inspirálnak. A kritikusok és a bíráskodó emberek gyakran kételyeket ébresztenek bennünk. Sokszor komolyan vesszük az ilyen emberek tanácsait arra vonatkozóan, hogy „hogyan éljük az életünket”, aminek következtében rossz életutat választunk. Ismerd fel azokat, akik negatív hatással vannak rád, és távolítsd el őket, vagy csökkentsd a velük töltött idő mennyiségét. Keresd a jólelkű, inspiráló és empatikus barátokat.
  • Adj engedélyt magadnak kimozdulni a komfortzónából. Gyakran akkor következnek be a legnagyobb változások az életünkben, amikor bátor döntéseket hozunk. Néha a végzet beteljesítése azzal jár, hogy kényelmetlenségeket tapasztalunk, vagy félelmetes lépéseket teszünk. Bármiről is legyen szó, mindig hallgass a megérzéseidre, de használd a logikát is, amikor szükség van rá.
  • Ismerd fel a korlátozó hiedelmeket. Amikor hiszünk a gondolatainknak, akkor dühöt, bizonytalanságot, szomorúságot, szégyenyt és szorongást tapasztalunk. A legnagyobb akadály, amit az emberek tapasztalnak a végzetük során, azok az alaphiedelmek. Az alaphiedelmek olyan gondolatok, amelyeket születésünktől kezdve belénk neveltek és azóta is cipeljük őket magunkkal. Az ilyen alaphiedelmek lehetnek pl.: „Nem érdemlem meg”, „Buta vagyok”, „Rossz ember vagyok”, és a „Nem érdemlem meg a boldogságot”.

  • Kérj másoktól segítséget. Nem kell egyedül megtenned ezt az utat. Ha szükséged van némi iránymutatásra, akkor kérj segítséget egy szerettedtől, tanácsadótól vagy spirituális tanítótól. Azok az emberek, akik megtették már ezt az utat, nagyon bölcs tanácsokkal segíthetnek, amelyek nagy hasznodra válhatnak. Ha szükségem van segítségre, akkor szeretek elmondani egy rövid imát. Az imának nem kell feltétlenül vallálosnak lennie – imádozhatsz az Élethet, az Univerzumhoz, a Szellemhez, a Titokhoz, vagy bármi máshoz, amiben hiszel.
  • Írj egy listát az erősségeidről. Ez egy egyszerű gyakorlat, ami segíthet az energiáidat egy hasznosabb és hatékonyabb mederbe terelni.
  • Ne feledd, hogy az időnkénti hanyatlás normális. Nem létezik olyan, hogy bukás, csak lehetőség a tanulásra. Ha valami nem úgy sikerül, ahogyan szeretted volna, akkor vegyél egy mély lélegzetet és lásd meg, hogy az élet néha azt akarja, hogy egy bizonyos irányba menjünk, és ezért mindent meg is tesz majd.
  • Tűzz ki célokat. A célok pontosan meghatározott mérföldkövek, amelyek segíthetnek rendszerezetté tenni az életet és fontossági sorrendet felállítani azokból a dolgokból, amelyek fontosak számodra.
  • Légy jó önmagadhoz. Minél több szeretettel és megértéssel fordulsz önmagadhoz, annál természetesebben haladsz majd a végzeted felé. Légy tudatában a negatív és kritikus gondolatoknak, és engedd, hogy úgy elillanjanak, hogy nem kötődsz hozzájuk.
  • Légy önmagad. Soha nem volt még olyan ember ezen a földön, amilyen te vagy. Ahelyett, hogy másokat utánoznál, fedezd fel, hogy számodra mi a természetes. Túl sok olyan ember van, aki másokat utánoz. Légy önmagad. Fedezd fel a saját stílusod. Élvezd a nyugalmat, amit azáltal nyerhetsz el, hogy nem kell másnak mutatnod magad, mint aki valójában vagy.
  • Tedd fel magadnak a kérdést: „Mi az, amit mindennél jobban akarok ebben az életben?” Ezután pedig minden energiád tereld ennek a célnak az elérésére. Szabadságot, lelki békét és szeretetet akarsz? Miután mindent elértél az életben, úgyis ezekhez az alapszükségletekhez térsz majd vissza. De ne feledd azt sem, hogy a boldogság kergetése sokszor szenvedést szül. A boldogságot sosem a múltban vagy a jövőben találod meg: az mindig a mostban keresendő. Tehát, hogy pontosítsuk kicsit a kérdést, inkább azt kérdezd magadtól, hogy mit tehetsz most, ami által jobban élvezheted a jelen pillanatot?

Segített ez a cikk abban, hogy felfedezd a sors és a végzet közötti különbséget? Remélem, hogy a tippek inspiráltak ahhoz, hogy aktívan formáld az életutadat ahelyett, hogy a sorsra bíznád magad. Neked mi a véleményed a sorsról és a végzetről?

Szeretnél elsőként értesülni a legújabb cikkekről, angyal- és csillagüzenetekről, számmisztikai elemzésekről, ezoterikus írásokról, önismereti tesztekről, jóslatokról, misztikus előrejelzésekről? Iratkozz fel a hírlevélre itt >>

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL