GASZTRO

Variációk Tiramisura

Szerző:
Szabó Anna
Ez az igazi olasz finomság szinte mindenkit képes elkápráztatni krémes puhaságával, és magával, a kinézetével. De nem muszáj ahhoz cukrászdába menni, hogy megkóstolhassuk. Receptek tárháza áll rendelkezésünkre a finomabbnál finomabb variációk elkészítéséhez. Elhoztunk neked néhányat.

1. Tiramisu bomba


Hozzávalók (8-10 személyre)

- 2 teáskanál instant kávé
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csésze forró víz
- 1/4 csésze kávélikőr
- 25 dkg babapiskóta
- a díszítéshez csoki reszelék.

Töltelék:
- 1 teáskanál zselatin
- 1 evőkanál víz
- 3 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg tejcsokoládé.

Elkészítés


{HUSVET2009}
Az elkésztéshez szükség lesz egy kerek üvegtálra. Keverjük össze a kávét, a porcukrot, és a forró vizet egy közepes edényben. Addig keverjük, amíg a cukor elolvad. Adjuk hozzá a likőrt és hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl a kávé, készítsük el a tölteléket. Szórjuk a zselatint egy hőálló bögrébe, majd engedjük fel vízzel, tegyük a bögrét egy tepsibe vagy lábosba és addig kevergessük, amíg a zselatin csomómentesen elolvad.

A porcukrot és a tejszínt tegyük egy tálba, és egy mixer segítségével verjük habbá. Adjuk hozzá a mascarponét és a zselatint, és keverjük teljesen homogénné, közben szórjuk bele a tejcsokoládét.

Mártsuk a piskótákat a kávés keverékbe, majd béleljük ki vele a tálat, ezután töltsük meg a krémmel. Ha valahol kilóg a piskóta, vágjunk le belőle. A krémet teljesen borítsuk be a piskótával, majd takarjuk le és hagyjuk állni a hűtőben egy estén át.

Miután alaposan lehűlt, vegyük ki a tálból. Kenjük be olvasztott csokoládéval. Díszítésnek használjunk nagyobb csokoládédarabokat.


2. Részeges tiramisu


Hozzávalók

- 50 dkg mascarpone sajt,
- 2 cl konyak,
- 3 adag dupla kávé,
- 1 doboz babapiskóta,
- 1 evőkanál tojáslikőr,
- 2 cl Amaretto mandulalikőr,
- muskotályos fehérbor,
- 2,5 dl habtejszín,
- 5 tojás,
- 25 dkg cukor.

Elkészítés


A tojássárgáját vízgőz felett kikeverjük a cukorral, a borral, a konyakkal és a tojáslikőrrel. Vigyázzunk, nehogy túlságosan forró legyen a víz, mert a tojás könnyen megfőhet! Amikor elkészült, az edényt hideg vízbe tesszük, mert a massza melegen nem keverhető össze a mascarponéval.

A fehérjét és a tejszínt külön-külön kemény habbá verjük és lehűtjük. A tojássárgás krémet és a mascarponét óvatosan összekeverjük, majd a felvert tojásfehérjét is beledolgozzuk a masszába. A krém színe világossárga lesz, állaga pedig krémesen lágy. Végül a felvert tejszínhabot szintén hozzáadjuk, és körkörös mozdulatokkal összeforgatjuk.

A kávét keverjük össze az Amarettóval, és a babapiskótákat gyorsan forgassuk bele, hogy minden oldalon érje a kávé, de ne ázzon el. A tiramisukrémet a forma aljára tesszük, és egyenletesen elterítjük. A következő réteg a kávés Amarettóba áztatott babapiskóta, majd ismét krém és piskóta, végül krém. Fóliával letakarva a hűtőbe helyezzük, tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral.


3. Tiramisu bogyós gyümölccsel


Ezt a népszerű olaszdesszertet üdébbé teszi a bogyós gyümölcs. Könnyebben szeletelhetjük, ha a tésztát előző este készítjük el és préseljük le. A bogyós öntetet külön szolgáljuk fel.

Hozzávalók

A piskótához:
- 6 tojás,
- 1 csésze kristálycukor,
- 1 kávéskanál vaníliaaroma,
- 1 kávéskanál reszelt citromhéj,
- 1 csésze liszt,
- 6 evőkanál olvasztott vaj.

A vaníliakrémhez:
- 5 tojás,
- 1/3 csésze kristálycukor,
- ½ kg szobahőmérsékletű mascarpone,
- 2 evőkanál rum,
- 1 kávéskanál vaníliaaroma.

A bogyós töltelékhez:
- 4 csésze málna vagy eper (lehet fagyasztott is),
- ¼ csésze rum,
- 2 evőkanál kristálycukor.

Az öntethez:
- 1 csésze málna vagy eper (lehet fagyasztott is),
- ¼ csésze kristálycukor,
- 1 kávéskanál vaníliaaroma.

Elkészítés


A piskótához a szokásos módon melegítsük elő a sütőt 18 fokra. Vajazzunk ki egy 23 cm átmérőjű tortaformát, és béleljük ki az alját sütőpapírral.
A tojásokat, a cukrot vízgőz felett addig verjük, míg tapintással melegnek nem érezzük. Vegyük le a vízről, és magas fordulatszámra kapcsolt robotgéppel verjük nagyon sűrűre és világos színűre, míg a tálból kiemelt habverőről lecsorgó massza „szalagot” nem formál a tetején. Adjuk hozzá a vaníliát és a citromhéjat, és fakanállal óvatosan forgassuk bele az átszitált liszt felét, az olvasztott vajat, majd a liszt másik felét. Öntsük az előkészített formába és rázogatással terítsük szét egyenletesen. A sütőben középre helyezett rácson süssük, míg a közepébe szúrt hústű tiszta marad – kb. 30 perc. Borítsuk tortarácsra, hogy hűljön. Ha kihűlt, vágjuk 3 rétegre.

A vaníliakrémhez forró víz felett, verjük néhány percig a tojássárgáját a cukor felével, míg tapintásra melegnek nem érezzük. Vegyük le a forró vízről, és magas fordulatszámra kapcsolt robotgéppel verjük sűrűre, habosra, világos színűre – kb. 7-8 perc.

Villával nyomkodjuk simára a krémsajtot, majd forgassuk a cukros tojásba, és adjuk hozzá a cukrot, és így verjük tovább, de ne túl keményre, majd forgassuk a krémsajtos keverékbe.

A bogyós töltelékhez keverjük össze a gyümölcsöt a rummal és a cukorral, és hagyjuk állni kb. 10 percig.

Rakjunk egy tortalapot egy 23 cm átmérőjű tortaformába, és egyenletesen terítsük szét rajta a gyümölcsök felét. Kanalazzuk a tetejére a vaníliakrém felét, rakjuk rá a középső tésztaréteget, erre a gyümölcsöt, és a tetejébe a maradék krémet kenjük. Legfelülre a harmadik tésztaréteg kerüljön. Csomagoljuk a tortaformát alufóliába, és éjszakára helyezzük a hűtőbe.

A málna- vagy eperöntethez turmix vagy robotgéppel pépesítsük a gyümölcsöt a cukorral meg a vaníliával, szűrjük ki belőle a magokat, és tálalásig tegyük a hűtőbe.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük le a tortaforma oldalát, és állítsuk a tortát egy szép tálra. Szórjuk meg porcukorral, díszítsük egész gyümölcsszemekkel, és az öntettel tálaljuk.


4. Diós tiramisu


Hozzávalók (6 személyre)

- 12 dkg dióbél,
- 3,5 dl sovány tejszín,
- 2 tojás,
- 1 dl banyul (vagy más édes francia vörösbor)
- 1 dl nagyon erős feketekávé,
- 2 zselatinlap,
- 1 evőkanál víz,
- 1 doboz babapiskóta,
- 50 dkg kristálycukor,
- 2,5 dkg kakaópor,
- só.

Elkészítés


A tejszínt kb. 15 percre a fagyasztóba helyezzük. Közben durvára törjük a diót a mixerben, szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét, és összekeverjük a banyult a kávéval.

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd lassan felmelegítve felolvasztjuk egy evőkanál vízzel. Hagyjuk kihűlni.

A babapiskóták felét egy pillanatra belemártjuk a kávéba, majd lerakjuk egy magas falú tálba. Most kivesszük a fagyasztóból és kemény habbá verjük a tejszínt, majd óvatosan hozzákeverjük a zselatint. A tejszín kétharmadát elkeverjük a tojássárgájával, a dióval és a kristálycukorral, a maradékot pedig a kakaóval.

Egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, és óvatosan a diós krémbe keverjük. A keverék felét elsimítjuk a babapiskótán. A maradék babapiskótát is beáztatjuk a kávéba, lerakjuk, rá ismét diókrém kerül. A kakaókrémet habzsákba tesszük, és bevonjuk vele a tiramisu tetejét. Lefedve 12 órára betesszük a hűtőszekrénybe.


5. Hamis tiramisu


Hozzávalók

- 25 dkg babapiskóta,
- 25 dkg natúr vajkrém,
- 3 tojás,
- 3 evőkanál cukor,
- 2 dl erős feketekávé,
- 4 cl rum,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 evőkanálnyi kakaópor.

Elkészítés


A kávéhoz hozzáadjuk a rumot, és hagyjuk kihűlni. A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A fehérjékből kemény habot verünk. A vajkrémhez hozzákeverjük előbb a tojássárgáját, majd lazán a fehérjékből készült habot is. Egy üvegtál alján helyezzük el a babapiskóta felét, locsoljuk meg kávéval, kenjük rá a krém felét. Ezután jöhet a maradék babapiskóta, és a tetejére pedig a megmaradt krém. A tetejét szórjuk meg kakaóporral, és legalább 3 órára helyezzük a hűtőbe.


6. Tiramisu vaníliapudinggal


Hozzávalók

- 2 dl kakaóital,
- rumaroma ízlés szerint,
- 1 csomag vaníliás puding,
- 3 dl tej,
- 3 evőkanál cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg babapiskóta
- 3 evőkanál kakaópor.

Elkészítés

A kakaóitalt összekeverjük a rumaromával, a pudingot megfőzzük, majd kevergetve kihűtjük. Hozzáadjuk a mascarponét és a citrom reszelt héját, és alaposan összekeverjük. Egy üvegtál aljára letesszük a babapiskóta egyik felét, meglocsoljuk a rumos kakaóitallal, és rákenjük a krém egyik felét. Ráfektetjük a következő adag babapiskótát. Ezt a réteget is meglocsoljuk a kakaóitallal, és a maradék krémmel beborítjuk. Tetejét kakaóporral szórjuk meg, és tálalásig a hűtőbe helyezzük.


7. Kókuszos tiramisu


Hozzávalók

- 3 tojás,
- 25 dkg mascarpone,
- 10 dkg porcukor,
- 3 evőkanál rum,
- 2 lime,
- 5 dkg kristálycukor,
- 1 csomag kókuszreszelék,
- 1-2 doboz babapiskóta.

Elkészítés


Először habosra keverjük a mascarponét a tojássárgájával és a porcukorral, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és a lime kifacsart levét. A tojásfehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk, és fakanállal, laza mozdulatokkal összekeverjük a kókuszos krémmel.

A sziruphoz összekeverjük a kristálycukrot, a lime levét és a rumot annyi forró vízzel, hogy kellő sűrűségű legyen. Ezután következik a rétegezés. Egy mély üvegtálba lefektetünk egy sor szirupba áztatott babapiskótát, majd rákenjük a kókuszos krém egy részét. Aztán folytatjuk megint egy sor babapiskótával, és krémmel. Egészen addig, amíg az összes hozzávaló el nem fogy. A tetejére kókusz- és csokoládéreszeléket szórunk.


+ 1 ráadás: Saját készítésű mascarpone


1 liter tejszínt kb. 80 fokra melegítünk vízfürdőn. Amikor elég meleg, levesszük a tűzről, hozzáadunk 1 g borkősavat és megállás nélkül keverjük, amíg teljesen be nem sűrűsödik. Egy szűrőt kibélelünk kifőzött, kicsavart lenvászonnal, beleöntjük a tejszínt és szobahőmérsékleten 12 órát állni hagyjuk. (A lenvászon helyett használhatunk gézt is.) Adagonként zárható műanyag dobozkába helyezzük, és 10 órán át érleljük a hűtőben, és csak utána használjuk fel.



Felhasznált irodalom:

Több száz ízes házi recept (Geopen Könyvkiadó)
Williams-Sonoma: Ünnepi étkek (Geopen Könyvkiadó)
Larousse: Az egészséges és ínyenc konyha (Geopen Könyvkiadó)

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL