FÉSZEK

Falra fel! - Tapétadivat napjainkban

Szerző:
Szabó Anna
A nyolcvanas évek pálma- vagy éppen fenyőfás-naplementés gigaposztereit felejtsd el! A tapéta mára új értelmet nyert, nyoma sincs a lakótelepi fílingnek, a határtalan díszítésnek viszont annál inkább.

 

Tudtad?

Éppúgy mint a festékek esetén a tapéták is tobzódnak a stílusokban, és típusokban. Apropó stílus: Tudtad, hogy van úgynevezett alaptapéta, melynek célja, hogy stabil alapot teremtsen a dekortapétáknak. És, ha már itt tartunk vannak úgynevezett segédtapéták is, mint a vynil és a fűrészporos tapéta. A vynil ellenállóbb, mivel védőanyaggal vonták be, így jobban bírja mint a fűrészporos. Ez utóbbinak pedig az a nagy előnye, hogy a védelem mellett bármikor újra festhető.

Ma már itthon is túlcsordulnak a nagyobb lakberendezési boltok polcai tapétákból, sőt külön erre szakosodott üzletet is találhatsz kicsi utánajárással.

Érdemes hát elindulni felkutatni a kincseket, hiszen igazán egyedivé teheted így lakhelyedet. Nem is beszélve a színterápiáról, ami mint tudjuk tartósan befolyásolja életkedvedet, teljesítményedet minden területen.

 

Praktikus és könnyen variálható

A kínálat tehát egyre nő, ennek köszönhetően nem kell az egész lakást vagy egyszerűen minél nagyobb tereket egy színnel bevonni. Határt csak a fantáziád szabhat a megoldásoknak!   

 

Vidámmá és funkcióbaráttá teszi a lakást, ha a különböző részeket rendeltetésük alapján más-más mintára, színre dekorálod. Sőt ma már az is egyre inkább hódít, ha egy helyiségben megosztod a fala(ka)t. Jelentheti, ez akár azt, hogy egy adott elválasztó falat külön színnel vonsz be, vagy egy falon más-más mintát használsz. Például a hálószoba fejtámlája mögötti részt a padlótól a plafonig vond be bordóval, a többi részre pedig érdemes kipróbálni krémszínű alapon az alaphoz harmonizáló bordó indás tapétát. Vagyis az irányelv legyen a trükkös harmónia. Ugyanígy jól mutat egy türkizkék fal a dolgozószobában az íróasztallal szemben, körben pedig a kék különböző árnyalataiban pompázó csíkos csoda.

  

 

 

 

A falakon is hódít a retro

És, ha már a csíkokat említjük, nem feledkezhetünk meg a legnagyobb divatirányzatról, a retroról. Ne essék félreértés, nem buzdítunk senkit a faliposzterek használatára – bár ma már ezekből is van néhány igazán ízléses darab –, de a geometriai formákéra annál inkább.  

 

Az elegancia jegyében

Hasonlóan népszerűek az egyszínű tapétán megjelenő árnyalatban harmonizáló csillogó minták. Például grafitszürke alapon ezüstkarikák, csokoládéban az aranyindák…


Képek forrása: lakberinfo.hu, innoshop.hu

 

Új irányzat: matrica

De a tervezők már gondoltak azokra is, akik ragaszkodnak az egyszerű világos falakhoz, mégis szeretnének valami kis díszítő elemet vinni szobáikba. Új divatirányzat tehát az egyszerű és nagyszerű falimatrica. Szingliknek és technikából bukásra állóknak szinte kötelező kipróbálni. A kínálat még elég sovány, mégis találunk a vidám szivecskés és a geometriai formákig pár igazán említésre méltót.

 

 

 

Kis történelem

A tapéta eredetét tekintve a fal szigetelését valamint dekoratív célokat szolgálva jelent meg a lakóterekben. Először vászonra, majd papíralapra készült. Fénykora a XVIII. sz. végére illetve a XIX. sz. elejére tehető. Elsősorban díszítési célokat szolgált. Mintázata és színe az adott kor stílusának megfelelően az előkelő divatot követte.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL