2017. július 21. - Dániel, Daniella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. július 21. - Dániel, Daniella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Te sem tudsz róla semmit? - Amelia Earhart rejtélyes eltűnése

Wadolowska Balogh Orsolya

Világkörüli útra indult, majd rejtélyes körülmények között eltűnt. Hogy szívódhatott fel így az első női repülőgép pilóta, Amelia Earhart? Bár néhány éve előkerültek repülőgép maradványai, ám ez nem mondható el százszázalékosan földi porairól is. A tudósokat természetesen azóta sem hagyja nyugodni a kérdés, és még mindig kitartóan kutakodnak válaszok után, amik azóta sincsenek. Vajon a Bermuda-háromszög nyelte el, ahogy egyesek feltételezik?

 

A repülőbolond úttörőnő

Amelia Earhart a női repülés amerikai úttörője. Az a fajta epülőbolond volt, amelyik megszállottan rajongott a gépekért és a repülés élményéért. Céltudatos és vakmerőnek nőnek jellemezték kortársai. Minden szabad percét a levegőben töltötte. Volt ő angoltanár, szociális munkás, de hétvégente pilótanővé vedlett.

1917-ben, ahogy befejezte a középiskolát, a kanadai Vöröskereszthez szegődött, ugyanis hajtotta a vágy, hogy kivegye a részét az első világháborúból és segítsen a harcoló katonáknak. Számos sebesültet látott el ápolónőként, köztük rengeteg vadászpilótát. Bizonyára ennek hatására lobbant láng a szívében a repülés iránt.

Majd 1920-ban el is jutott odáig, hogy repülhessen, legalábbis utasként és minden bizonnyal halálosan élvezte is. Nyomban be is iratkozott egy pilótaiskolába.  Villámgyorsan megszerezte a pilótaigazolványát, majd teherautó vezetésével kotort össze annyi pénzt, hogy megvehesse magának élete első repülőgépét, egy Lockheed Vega monoplánt. Már az első repülései alkalmával rekordokat állított fel 4300 méter elérésével.

1928. Június 17-e pedig meghozta neki a hírnevet. Először repülte át nőként az Atlanti Óceánt, bár még csak utasként volt jelen a hosszú út alkalmával. Mikor visszatértek, mindenki csak róla tudott beszélni, ő meg egyenesen imádott interjúkat adni. Úgyhogy rövidesen ki is használta, hogy celeb lett és 1929-ben több olyan szervezet létrehozásában is részt vett, melyek azt a célt szolgálták, hogy több nő ismerkedhessen meg testközelből a repüléssel. Munkásságának hála egyre több női pilóta jelentkezett a légierőhöz és szolgált vadászgép pilótaként. De sajnos neve nem kimondottan ennek köszönhetően maradt fenn.

A celeb pilótanő utolsó útja

Edward Elliott, a Purdue University elnökének rendkívül tetszett, hogy Amelia rekordokat döntöget, ezért létre hozott egy alapítványt repüléstechnikai kutatások céljára és vett Améliának egy új gépet, egy korszerű Lockheed Electra-t. Ekkor pattant ki Amelia fejéből a világkörüli út:  „Ha ezt megcsinálom, abbahagyom a hosszú távú repüléssel való kísérletezést”.

Ő és navigátora, Fred Noonan 1937. június 1-jén indultak el Miami-ból és délkeleti irányba tartottak. Megjárták Brazíliát, Szenegált, az Arab-félszigetet, Indiát, Indoznéziát és Új-Guineát is, ahol 1937. június 28-án landoltak. A következő a listájukon a Howland-sziget lett volna, ami a Csendes Óceán közepén volt. Július elsején indultak el, annak fényében, hogy már a felszálláskor is technikai nehézségeik adódtak. Aztán másodikán Amelia időjárás jelentést kért a rádión, mert kíváncsi volt arra, milyen a sziget környékén az idő. Váltott is pár rádióüzenetet a szigettel, és az egyikben alacsony üzemanyagszintről tett említést. A legutolsó üzenet 8:45 perckor jött meg, de a repülőgép sosem szállt le a szigeten.

Kezdődik a teóriagyártás

Eltűnését követően futótűzként terjedtek el a különböző teóriák és összeesküvés elméletek. A haditengerészet keresést indított, több millió dollárt költöttek a felkutatási akcióba, de végül 1939. január 5-én Amelia Earhartot hivatalosan is halottá nyilvánították. A hivatalos álláspont szerint a repülőgép navigációs hiba következtében elkerülte a szigetet, közben kifogyott az üzemanyaga, és ezért az óceánba zuhant vagy a Nikumaroro szigeten kötöttek ki, ahol étlen-szomjan rövid időn belül meghaltak. Ezt látszik igazolni az, hogy 1940-ben az említett szigeten a közel a Howland-szigethez közel találtak egy női csontvázat. Sokan reménykedtek abban, hogy Amelia teste került meg, aki az említett navigációs hiba miatt lyukadtak ki at 500 km-re lévő lakatlan szigetre. Először úgy voltak vele, hogy tutira nem Amelia, mert túlságosan európai vonásai vannak a csontoknak, de 1998-ban ismét elővették eredeti aktákat, amelyek tartalmazták a csontvázzal kapcsolatos mérések eredményeit is. Igazából csak az alkar mutatott jelentősebb eltérést, hogy túl hosszúnak ítélték egy átlagos 19. században született nőéhez képest. Jeff Glickman képfeldolgozó szakember viszont mondhatni bizonyította egy kép alapján, hogy Ameliának pont hogy hosszú volt az alkarja! Ám ez még nem tekinthető teljes értékű bizonyítéknak.

Olyan elmélet is létezik, amely szerint japán fogságba került. Ez onnan ered, hogy sok japán szemtanú esküszik arra, hogy látták őt és a navigátorát egy japán fogolytáborban.

De ne feledkezzünk meg arról az elméletről sem, hogy a Bermuda háromszög nyelte el vagy más olyan hirtelen megjelenő anomália, amely magába szippantotta és egy másik térbe és időbe repítette. Igen, ezek lennének a sci-fis verziók. Aztán lehet, hogy tényleg a dinók között kötött ki… vagy még mikor a repülést ördögi dolognak hitték.

Jó pár éve már, de minden kétséget kizáróan az az ő gépéből kerültek roncsdarabok elő. A Nikumaroro szigeten 1991-ben megtalált alumíniumdarab Earhart Lockheed gépéből származik, amit még a nyolcnapos miami tartózkodása során szerelték fel a gép egyik ablaka helyére.  Erről még illusztráció is készült a Miami Herald című napilap 1937. június 1-jén írt tudósításáról. Ez csak 2016-ban vált egészen bizonyossá.

Mivel a sztorinak még mindig nincs vége a kutatók most a 2017-re tervezett 12. expedícióra gyűjtenek jelenleg. 

 

Ha pedig valaki tud róla valamit, ne legyen rest szólni!

Szeretnél elsőként értesülni a legújabb angyal- és csillagüzenetekről, számmisztikai elemzésekről, ezoterikus írásokról, önismereti tesztekről, jóslatokról, misztikus előrejelzésekről? Iratkozz fel a hírlevélre itt >>

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Tudd meg, mik a torokcsakra "eldugulásának" jelei és azt, hogy mit tehetsz ellene

Tudd meg, mik a torokcsakra "eldugulásának" jelei és azt, hogy mit tehetsz ellene

Az eltömődött torokcsakra jelentősen befolyásolja a hatékony kommunikációt, ugyanis felerősítheti az attól való félelmedet, hogy mások kigúnyolnak vagy ítélkeznek feletted. Ezenkívül még abban is megnyilvánulhat, hogy nem tudod sem kifejezni önmagad, sem pedig felismerni a saját igazadat a világban. Ám amikor ez a csakra nyitott, képes vagy nyíltan kifejezni magad minden helyzetben. 

Tovább »
6 jel, amiből az derül ki, hogy a babona negatív hatással lehet az életedre

6 jel, amiből az derül ki, hogy a babona negatív hatással lehet az életedre

Szeretjük azt hinni, hogy reggel, ha szánt szándékkal jobb lábbal kelünk, jól indul a napunk és hogy egyáltalán pozitív hatással lehetünk az életünkre azzal, ha kiaknázzuk az összes létező szerencsével kapcsolatos babonát. De mi van akkor, ha a babonaismeret már inkább az agyadra megy és csak gátol a fejlődésben és abban, és negatív hatással van az életedre?

Tovább »
Milyen állatot pillantottál meg legelőször a képen? - Megmutatja a rejtett személyiségjegyeidet

Milyen állatot pillantottál meg legelőször a képen? - Megmutatja a rejtett személyiségjegyeidet

Egy londoni kutatócsoport kifejlesztett egy tesztet, ami egy absztrakt képhez kapcsolódik. Attól függően, hogy milyen állatot pillantasz meg először, feltárulhatnak olyan fontos személyiségjegyek, melyek egyébként előtted is rejtve vannak. Sőt, az is kiderül, hogy olyan döntő pillanatokban, amikor nagy nyomás alatt vagy, hogyan viselkedsz.

Tovább »

Kalkulátor

Általános női bántalmak

Sajnos egy nő gyakran ki van téve különféle „női problémáknak”. Elkeseredni azonban nem kell, mert van megoldás.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Vargyai Györgyi

Spirituális személyiségfejlesztő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Vargyai Györgyi

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép