REJTÉLY-MISZTIKA

Képek a túlvilágról

Szerző:
Szabó Anna
Létezik az, hogy egy művész zsenialitása meghal a testével együtt? Esetleg tovább él, és élő médiumok keze nyomán köszön vissza ránk? Valós lenne, hogy egy élő ember kezét egy régen élt művész szelleme tartja hatalmában.

Pablo Picasso, három hónappal halála után állítólag néhány színes tollrajzot produkált a brit pszichikuson Matthew Manningon keresztül. A pszichikus művészet számos kérdést vet fel a hasonló jelenségek kutatóiban. A festészet, a költészet és a zene, amelyről sokan hiszik, hogy a művész síron túli életének bizonyítéka, pusztán a médium rejtett képességének felszínre törése volna? Vagy tényleg arról van szó, amit sokan állítanak? Vagyis a világ nagy zenészei, írói, festői így, kiválasztott médiumok útján bizonygatják halál utáni létüket?



Mozog a ceruza, készül a műalkotás

Manning, akin keresztül Picasso „festett”, könyvében elmesélte azt a módszert, amellyel kapcsolatba képes lépni az elhunyt művészekkel. Állítólag nem tesz mást, mint nyugodtan ül egy papírral és egy ceruzával a kezében, és a művészre gondol. „Kiürítem az agyamat, amennyire csak bírom és ebben az állapotban arra a személyre gondolok, akivel kapcsolatba próbálok lépni – minden energiámat e személy felé küldöm, aki aztán a kezemmel ír vagy rajzol.” A ceruza nem sokkal később mozogni kezd, és szép lassan telerajzolja a papírt egy tökéletesnek tűnő művészi alkotással. Az eredmény majdnem mindig a meghívott művész stílusában készül, egy-két darabon még szignó is van.



A pszichikus nem tud rajzolni

Manningnak tehát már egész kollekciója van túlvilági festményekből. Közöttük vannak olyan képek, amelyek felismerhetően Arthur Rackham, Paul Klee, Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer, Pablo Picasso és Isaac Oliver stílusában készültek. Az új kép általában hihetetlen sebességgel készül, nincsenek ilyenkor vázlatok, sem hibák. Bár életükben a legtöbb művésznek napokra volt szüksége egy mű elkészítéséhez, ebben az esetben 2-3 óra alatt készen van egy kép. Manningról még fontos tudni, hogy egyébként semmiféle kézügyességgel nem rendelkezik, rajzolni tehát nem tud, nemhogy festeni.


Létezik egy másik pszichikus is, aki rengeteg remekművel rendelkezik, ám rajzolni, festeni ő sem tud. Luiz Gasparetto képes transzba esni, és 21 képet megfesteni rövid idő alatt, ráadásul a festmények mind tökéletes másolatai Renoir, Cézanne, és Picassó műveinek. Mindezt képes akár sötétben is produkálni, két kézzel, sőt még a lábujjaival is. Gasparetto foglalkozása szerint pszichológus, ezért bizonyos objektivitással szemléli a dolgot. Bár sokakat ismer, akik pszichikus úton írnak vagy festenek, mégis állítja: „Senkit nem láttam még, aki sötétben, két kézzel tud rajzolni – több különböző stílusban.” Állítja, hogy látja, érzi az összes nagy művészt, aki kapcsolatba lép vele, sőt sokszor még beszél is hozzájuk.



Mi hát az igazság?

A pszichikus művészet különös jelenségét magyarázandó, kutatók és szkeptikusok egyaránt előálltak az elnyomott alkotóképesség, sőt a másodlagos személyiség elméleteivel. Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, hogyan és miért történik, de a nagyszámú paranormális jelenség közül ez az egy, ami senkit sem rémít meg, és gyakran csodaszép dolgokat eredményez.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL