A Hay-féle diéta alapja a szénhidrát és fehérjetartalmú ételek elkülönítése. A módszert az amerikai dr. William Howard Hay dolgozta ki, aki állítja, hogy e két tápanyag egyidejű fogyasztása nem szerencsés, mert az emésztés során túlsavasodás léphet fel a szervezetben.
Hay ajánlása szerint a fehérjetartalmú ételeket, mint hús, tojás, tejtermék, ebédkor tanácsos fogyasztani, míg a szénhidrátokat, mint tészták, gabonafélék, zöldségek, inkább vacsorára.
Fontos, hogy az étrend 80%-a lúgosító ételekből álljon, és csak 20%-a legyen savasító hatású.
Hay az ételeket három kategóriába sorolja:
1. Fehérjedús ételek
Húsok, halak, tej és savanyú gyümölcsök
2. Szénhidrátdús ételek
Gabonafélék, burgonya, cukor, és minden cukortartalmú élelmiszer.
3. Semleges ételek
Zöldségek.
A semleges ételekkel együtt fogyaszthatók a másik két csoport tagjai, akár egy étkezésen belül is.
A szétválasztáson túl figyelj arra is, hogy az étrended 80%-a lúgosító ételekből álljon.Ha a sejten kívüli folyadékok, elsősorban a vér savassá válik, vezető tünetté válik az állandó fáradtság, illetve könnyebben elkaphatod a náthát és más betegségeket. Ha a savasság még jobban erősödik, különféle fájdalmakat, például erős fejfájást, mellkasi fájdalmat vagy gyomorfájást észlelhetsz magadon. A szervezetnek semlegesítenie kell a bekerült savas elemeket, és ehhez lúgos, más szóval bázikus tartalékait kell felhasználnia - főleg kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket és nátriumot -, amiket a csontokból, a fogakból, a porcokból és az izmokból von ki.
Savképző ételek: az összes húsféle, halak, állati zsír, vaj, margarin, finomított olaj, diófélék, hüvelyesek, sajt, tojás, fehérlisztből készült ételek, fehér cukor, ecet, édességek.
Lúgképző ételek: gyümölcsök, gyümölcslevek, zöld levelek, zöldséglevek, egyes gyógyteák, gyökérfélék, nyers zöldségek, burgonya, csicsóka, uborka, tök, hagyma, fokhagyma, fűszernövények, búzakorpa, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, gesztenye, datolya, füge, szójatermékek.
Érvek és ellenérvek
A Hay-féle diétát sokan támadják, hiszen a két legfontosabb tápanyagot választja szét. Már az anyatejben is megtalálható mindkettő. A táplálkozástudományi kutatások szerint a bélrendszerünk úgy alakult ki, hogy a szénhidrátok és fehérjék feldolgozása szinkronban történjen. A diétázók körében pedig az váltott ki ellenérzést, hogy nagy figyelmet követel tőlük az ételek besorolása. Nagy hátránya a diétának, hogy a kenyerek, magvak háttérbe szorulnak benne, pedig ezek az élelmiszerek gazdagok B-vitaminban. Előnyére szolgál viszont, hogy sok zöldséget ír elő, melyek a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek.
OLVASS TOVÁBB!
Ledobnál pár kilót nyárra? Már most érdemes elkezdeni dolgozni a bikini body-n!
A bikini body elérése sokak számára álom – és igen sokak számára az is marad. A feladat ugyanis nem egyszerű: tiszta célokat, követk...
FOGYÓKÚRA9 hormon, aminek egyensúlyban kell lennie az eredményes testsúlycsökkenéshez
A plusz kilók könnyen jönnek, ám megszabadulni tőlük már közel sem ilyen könnyű, és az egészséges testsúly fenntartása sem a legeg...
FOGYÓKÚRA8 tipp, mellyel könnyedén leszokhatsz a cukorról
Sokszor már a reggelinél több csúszik le belőle a napi egészséges limitnél, pedig a szervezetednek egyáltalán nincs szüksége fehér c...
7 káros esti rutin, mely hozzájárul az éjjeli súlygyarapodáshoz
A túlsúly nem csupán esztétikailag lehet zavaró, hanem számos egészségügyi problémát is okozhat. A hirtelen felszedett plusz kilók a ...
FOGYÓKÚRA4 összetevő, ami segít a lapos has elérésében
Sajnos nincs semmiféle mágikus pirula, ami segítene abban, hogy heti 5 kilót tudj fogyni anélkül, hogy veszélyeztetnéd az egészségedet....
FOGYÓKÚRAMegszabadulhatsz a súlyfeleslegtől, ha behatárolod, hol halmozódott fel és milyen okból
Az elhízás manapság népbetegséggé vált. Ennek az oka a helytelen táplálkozás, az ülőmunka, számos endokrin betegség és egyéb tén...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK