GASZTRO

Sajt, sajt, sajt és sajt

Szerző:
Szabó Anna
Történelemkutatók állítása szerint a sajtot, vagy hozzá hasonlót, már jóval régebben ettek az emberek, mint gondolnánk. Az ősi csemege ma reneszánszát éli. Alig található olyan tészta- vagy húsétel, ami nem bolondítható meg egy kis jóízű sajttal. Nézzünk néhányat…

Ezer változatban

A sajt ízesítheti a levest, fűszerezheti a mártást, beboríthatja a pizzát, tölthető süteménybe, zöldségbe, díszíthető vele a hidegtál. A franciák étkezés után vörösborral, gyümölccsel tálalják a vékonyra vágott szeleteket. Kerülhet a szendvics tetejére reggel vagy este, ízletes meleg szendvicsen, rakott ételeken. Reszelve finom a parmezán, az ementáli.

Ömlesztett sajtok valók a meleg szendvicsre, bundázva, forró olajban sütve húspótlóként is finom. A keményre száradt sajtvégeket, maradékokat felhasználhatjuk ledarálva, tejföllel, vajjal kikeverve petrezselyemmel, fokhagymával ízesítve. Kínálhatjuk sültekhez, pirított kenyérhez, zöldségekhez.


1. Camembert sajtleves


Hozzávalók

- 20 dkg érett camembert,
- 4 dl zöldségleves,
- 1 evőkanál vaj,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 gerezd fokhagyma,
- apróra vágott petrezselyemzöld,
- só, bors,
- 3,5 dl fehérbor,
- pirított zsemlekockák.


Elkészítés

A lisztből, vajból és a szétnyomott fokhagymából készítsünk laza rántást és öntsük fel a zöldséglevessel. Kockázzuk fel az érett camembert sajtot, keverjük bele a levesbe, és addig kevergessük, míg egész sűrű nem lesz. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel és borssal ízesítsük, majd adjuk hozzá a fehérbort és egy kicsit forraljuk össze. Ha szeretjük, pirított zsemlekockával, vagy olvasztott sajtos kenyérszeletekkel tálalhatjuk.


2. Zöldséges tészta sajtszósszal


Hozzávalók

- 30 dkg száraztészta,
- 25 dkg vegyes zöldség – ízlés szerint
- 1 szelet zeller,
- 1 hagyma,
- 1 dl tej,
- 10 dkg sajt,
- petrezselyem, snidling,
- 4 evőkanál olaj,
- 2 dkg vaj,
- só, bors.

Elkészítés


1. A tisztított zellert és hagymát daraboljuk fel, majd négy evőkanál olajon pirítsuk át. A felengedett vegyes zöldséget szórjuk rá, majd kevés vízzel felengedve pároljuk puhára. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg petrezselyemmel.

2. A tésztát enyhén sózott vízben főzzük ki. Ha szükséges, öblítsük le hideg vízzel, szűrőn csepegtessük le. Egy serpenyőben olvasszunk fel két dkg vajat. Szórjuk bele a kockákra vágott sajtot és a maradék petrezselymet. Eresszük fel tejjel. Négy percig főzzük időnként megkeverve. Öntsük a sajtos mártáshoz a tésztát és a párolt zöldséget. Frissen tálaljuk metélőhagymával, reszelt sajttal a tetején.


Tipp


- Legalább két liter vízben főzzük ki a tésztát, így nem lesz ragacsos. Csak tíz percig forraljuk, majd takarékon, lefedve főzzük puhára.

- Vegyes zöldség helyett párolhatjuk a tésztához sütőtök apróra vágott húsát, néhány cukkini karikát vagy morzsolt kukoricát


 

3. Töltött hús


Hozzávalók

- 4 szelet borjúhús vagy négy szelet kicsontozott csirkemell,
- 4 szelet ementáli sajt,
- 4 szelet sonka,
- só, frissen őrölt bors, liszt,
- 2 tojás, zsemlemorzsa, olaj és vaj a sütéshez,
- fél citrom.

Elkészítés


1. Éles késsel vágjunk zsebet a csirkehúsba vagy a borjúszeletbe. Sózzuk, borsozzuk a belsejét, majd helyezzünk bele egy vékony szelet sonkát és sajtot. Nyomkodjuk jól össze, forgassuk át lisztben, mártsuk a szeleteket felvert tojásba és zsemlemorzsába.

2. Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és a vajat. Süssük a szeletek mindkét oldalát aranyszínűre. Tálalásig tartsuk forró sütőben, szalvétával bélelt tűzálló tálban. Tálalhatjuk kifacsart citromlével ízesítve, zöldséggel vagy gombamártással, gyümölccsel, sült burgonyával, párolt rizzsel.

Tipp


Bő olajban süssük a töltött húst, először fedő alatt, majd fedő nélkül, hogy ropogós legyen a bundája. Nem foszlik le sütés közben a tojásos zsemlemorzsa, ha előtte leitatjuk a nedvességet a nyers húsról.


 

4. Büdös mártogatós


Hozzávalók

- 1 Pálpusztai sajt,
- 10 dkg trappista sajt,
- 5 dkg vaj,
- 1 dl sör,
- 2 gerezd zúzott fokhagyma,
- 2 evőkanál tejföl,
- 1 mokkás kanál mustár,
- só, bors ízlés szerint.

Elkészítés

A kétféle sajtot reszeljük le, majd keverjük el a puha vajjal és az összes többi hozzávalóval. Helyezzük a hűtőbe, és hagyjuk érni, hűlni. Bármilyen zöldséggel, pirított kenyérrel ízletes mártogatós finomság.


5. Sajtos vitaminsaláta


Hozzávalók

- 5 dkg Anikó sajt,
- 5 dkg trappista sajt
- 5 dkg ementáli sajt
- 1 zöldpaprika,
- 1 paradicsom,
- 1 fej saláta,
- 1 alma,
- 5 dkg idénygyümölcs,
- 2,5 dl natúr joghurt.

Elkészítés


A tisztított főtt zellert, a hámozott ecetes uborkát és a megmosott salátaleveleket daraboljuk fel. Adjuk hozzá a felkockázott sajtot, almát, paradicsomot, zöldpaprikát, az idénygyümölcsöket, és lazán keverjük össze a vízzel kicsit felhígított joghurttal. Legalább 2 órára helyezzük a hűtőszekrénybe, hogy lehűlhessen és összeérhessenek az ízek.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL