KÖZÉRZET

15 jel, mely arra utal, hogy túl magas a vércukorszinted

Szerző:
Szabó Anna
A vércukorszint a vérben lévő glükóz mennyisége. A glükóz egy cukorfajta, amely a tested legfőbb energiaforrása. A magas vércukorszint, azaz a hiperglikémia azt jelenti, hogy a szervezet valamiért nem tudja lebontani megfelelően a glükózt. Ez az állapot hosszú idő alatt alakul ki, veszélye, hogy akár véglegesen is károsodhatnak a szervek.

 

Állandóan éhesnek érzed magad? Hízol, holott csökkented a kalória-bevitelt? Gyakran vannak gyomorproblémáid? Ha ezekre a kérdésekre a válaszod, igen, akkor valószínűleg a magas vércukorszint tünetei jelentkeztek nálad. Fontos azonban tudni, hogy még az egyébként egészséges emberek esetében is megemelkedhet olykor a vércukorszint, ha túl sok édességet, üdítőt vagy süteményt fogyasztanak. Ám, ha a vércukorszint tartósan magas marad, akkor ez sajnos cukorbetegséghez vagy más egészségügyi problémákhoz vezethet.

Annak érdekében, hogy időben cselekedj, ismerned kell a magas vércukorszintre utaló tüneteket őket. Ellenőrizd ilyen formában is a vércukorszintedet, hogy figyeled magad.

Mik okozzák a magas vércukorszint tüneteit?

Sok különféle oka van, a leggyakoribbak az alábbiak:

  • Nem megfelelő étrend
  • Stressz
  • A rendszeres testmozgás hiánya
  • Bizonyos gyógyszerek
  • Bizonyos egészségügyi állapot

Mik a magas vércukorszint tünetei?

A cukorbetegség egyik típusát a nem megfelelő étrendből fakadó faktorok okozzák. Eredménye sokszor az, hogy kiszáradsz, túl sokat nassolsz, könnyebben megfázol. A szakértők szerint a magas vércukorszint még nem jelenti automatikusan azt, hogy cukorbeteg vagy. Ám a cukorbetegség tünete is lehet a magas vércukorszint. Viszont vannak olyan betegek, akiknél egyáltalán nem is jelentkeznek tünetek. Néhány leggyakoribb tünete a magas vércukorszintnek:

  1. Homályos látás
  2. Gyakori vizelés
  3. Száraz száj
  4. Impotencia
  5. Egyes szervi problémák
  6. Gyomor problémák
  7. Fertőzések
  8. Lassú sebgyógyulás
  9. Nagyfokú fáradtság
  10. Stressz
  11. Fokozott szomjúságérzet
  12. Viszkető bőr
  13. Száraz bőr
  14. Hízás
  15. Idegrendszeri problémák

Nem hangzik túl jól, igaz? Szerencsére igenis lehet megelőző lépéseket tenni annak érdekében, hogy ne alakuljon ki a magas vércukorszint, vagy éppen arra, hogy képes legyél csökkenteni azt. Ha rendszeresen alacsony glikémiás ételeket fogyasztasz, és így alakítod ki az étrendedet, az sokat javíthat a helyzeten.

Használd a glikémiás indexet a magas vércukorszint tüneteinek csökkentésére

A glikémiás index (GI), egy olyan rendszer, ami a fontosabb élelmiszereket egy 1-től 100-ig tartó skálán rangsorolja, és azon alapszik, hogy az egyes élelmiszerek hogyan hatnak a vércukorszintre. Ez a numerikus index azt méri, hogy a szénhidrátok lebontása után mennyi idővel jelentkezik a glikémiás válasz. Valójában ez azt jelenti, hogy az adott élelmiszer az elfogyasztása után milyen mértékben növeli a vércukorszintet. Minél magasabb egy adott élelmiszer glikémiás indexe, annál inkább növeli a vérben lévő cukor mennyiségét. A tiszta glükóz glikémiás indexe 100.

Fontos tudni, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerek gyorsan emészthetőek, míg az alacsonyabb GI értékkel rendelkező ételeket lassabban emészted meg. Érdemes a szakértők szerint többnyire alacsonyabb glikémiási indexű ételeket fogyasztanod, hiszen számos előnye van az egészségi állapotod tekintetében, ezzel egy időben pedig csökken az inzulinszint és az inzulinrezisztencia kialakulásának veszélye, azaz megakadályozhatod a magas vércukorszint kialakulását és annak tüneteit.

Az alacsony glikémiás indexű ételek közé tartozik például a tojás, brokkoli, dió, pulykahúsból készült kolbász és így tovább. Nyilván a szabadabban fogyasztható ételek esetében is olykor fontos a megfelelő mennyiség. Ha szeretnéd elkerülni a magas vércukorszintet és a már meglévő magas vérnyomást csökkenteni, vagy még ki nem alakult magas vérnyomást megelőzni, iktasd be az étrendedbe az alacsony glikémiás indexű ételeket.

 

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL