Állandóan éhesnek érzed magad? Hízol, holott csökkented a kalória-bevitelt? Gyakran vannak gyomorproblémáid? Ha ezekre a kérdésekre a válaszod, igen, akkor valószínűleg a magas vércukorszint tünetei jelentkeztek nálad. Fontos azonban tudni, hogy még az egyébként egészséges emberek esetében is megemelkedhet olykor a vércukorszint, ha túl sok édességet, üdítőt vagy süteményt fogyasztanak. Ám, ha a vércukorszint tartósan magas marad, akkor ez sajnos cukorbetegséghez vagy más egészségügyi problémákhoz vezethet.
Annak érdekében, hogy időben cselekedj, ismerned kell a magas vércukorszintre utaló tüneteket őket. Ellenőrizd ilyen formában is a vércukorszintedet, hogy figyeled magad.
Mik okozzák a magas vércukorszint tüneteit?
Sok különféle oka van, a leggyakoribbak az alábbiak:
Mik a magas vércukorszint tünetei?
A cukorbetegség egyik típusát a nem megfelelő étrendből fakadó faktorok okozzák. Eredménye sokszor az, hogy kiszáradsz, túl sokat nassolsz, könnyebben megfázol. A szakértők szerint a magas vércukorszint még nem jelenti automatikusan azt, hogy cukorbeteg vagy. Ám a cukorbetegség tünete is lehet a magas vércukorszint. Viszont vannak olyan betegek, akiknél egyáltalán nem is jelentkeznek tünetek. Néhány leggyakoribb tünete a magas vércukorszintnek:
Nem hangzik túl jól, igaz? Szerencsére igenis lehet megelőző lépéseket tenni annak érdekében, hogy ne alakuljon ki a magas vércukorszint, vagy éppen arra, hogy képes legyél csökkenteni azt. Ha rendszeresen alacsony glikémiás ételeket fogyasztasz, és így alakítod ki az étrendedet, az sokat javíthat a helyzeten.
Használd a glikémiás indexet a magas vércukorszint tüneteinek csökkentésére
A glikémiás index (GI), egy olyan rendszer, ami a fontosabb élelmiszereket egy 1-től 100-ig tartó skálán rangsorolja, és azon alapszik, hogy az egyes élelmiszerek hogyan hatnak a vércukorszintre. Ez a numerikus index azt méri, hogy a szénhidrátok lebontása után mennyi idővel jelentkezik a glikémiás válasz. Valójában ez azt jelenti, hogy az adott élelmiszer az elfogyasztása után milyen mértékben növeli a vércukorszintet. Minél magasabb egy adott élelmiszer glikémiás indexe, annál inkább növeli a vérben lévő cukor mennyiségét. A tiszta glükóz glikémiás indexe 100.
Fontos tudni, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerek gyorsan emészthetőek, míg az alacsonyabb GI értékkel rendelkező ételeket lassabban emészted meg. Érdemes a szakértők szerint többnyire alacsonyabb glikémiási indexű ételeket fogyasztanod, hiszen számos előnye van az egészségi állapotod tekintetében, ezzel egy időben pedig csökken az inzulinszint és az inzulinrezisztencia kialakulásának veszélye, azaz megakadályozhatod a magas vércukorszint kialakulását és annak tüneteit.
Az alacsony glikémiás indexű ételek közé tartozik például a tojás, brokkoli, dió, pulykahúsból készült kolbász és így tovább. Nyilván a szabadabban fogyasztható ételek esetében is olykor fontos a megfelelő mennyiség. Ha szeretnéd elkerülni a magas vércukorszintet és a már meglévő magas vérnyomást csökkenteni, vagy még ki nem alakult magas vérnyomást megelőzni, iktasd be az étrendedbe az alacsony glikémiás indexű ételeket.
OLVASS TOVÁBB!
Új trend a vitaminfúzió
Megérkezett az intravénás egészségfokozó....
KÖZÉRZETMi az a szendvicspozíció?
Aki középvezetői pozícióban van, annak egyszerre több érdekeltséget is figyelembe kell vennie....
KÖZÉRZETPszichológus
Minden, amit pszichológus témában tudni érdemes....
Vigyázat! A testbeszéded megakadályozhatja, hogy jó benyomást kelts
A munkahelyi viselkedésünk tudat alatt sokat elárul rólunk másoknak. Íme, néhány jó tanács a szakértőktől!...
KÖZÉRZETNő a tét! - avagy újraélesztés mindenkinek
A Mentőalapítvány új kampányfilmjében főszerepben a nők újraélesztése....
KÖZÉRZETA pilates gépek világának felfedezése
Bővítsd a gyakorlatok körét az eszközalapú edzésekkel!...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK