GASZTRO

Ebéd a család kedvére

Szerző:
Szabó Anna
A nehéz ételeket érdemes kiváltani zöldséggel, gyümölccsel, amíg még lehet. Mutatunk néhány receptet azoknak, akik szeretik a jóízű, mégis különleges ételeket. Aggodalomra semmi ok, nem kell az egész napot a konyhában tölteni.
1. Betyár csirke

Hozzávalók

- 1 db sütni való csirke,
- 2 db hagyma,
- 4 db újhagyma,
- 1 db pó¬réhagyma,
- 1 db piros húsú paprika,
- 1 db sárga húsú paprika,
- 3 evőkanál olaj,
- 1 pohár fehérbor,
- 2 dl zöldség lé,
- ½ kg,
- narancslé, só, bors.


Elkészítés


A megtisztított csirkét locsoljuk meg narancslével, sózzuk, borsozzuk, és pihentessük fél órát. Közben a megtisztított hagymát negyedeljük, a póréhagymát és az újhagymát karikázzuk fel, a paprikát pedig vágjuk csíkokra. Olajozott tűzálló edénybe tegyük a csirkét, pirítsuk át, majd szórjuk köré a szeletelt zöldséget és a szétszedett brokkolit. Locsoljuk meg a maradék olajjal, pohárnyi fehérborral és leveskockából feloldott zöldség lével.

Süssük, pároljuk addig, amíg a csirke húsa puha nem lesz. Tálra szedve, szeletelve kínáljuk a leszűrt, pirított zöldségekkel.

Tipp

Narancslé helyett frissen kicsavart citromlével is meglocsolhatjuk a csirkét. Húsa ízletesebb, porhanyósabb lesz.



2. Tengeri hal joghurtos salátával

Hozzávalók

- 1 nagy fej saláta,
- 2 db póréhagyma,
- 10 dkg szójacsíra,
- 3-4 szelet fehér húsú tengeri hal,
- 2 dl joghurt,
- 1 citrom,
- olívaolaj, só, bors.

Elkészítés



A szeletekre vágott halat locsoljuk meg a citrom kifacsart levével, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk néhány percig. (Grillezhetjük is, fóliában gyorsan megpuhul.)
Közben a megtisztított póréhagymát karikázzuk fel, szórjuk a párolódó halhoz. A megmosott salátát csepegtessük le, tépkedjük darabokra. Rendezzük el a tálon, adagoljuk hozzá a párolt halat, és a póréhagymát. Locsoljuk meg kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk ismét. A joghurtot ízesítsük a maradék citromlével, majd csepegtessük a saláta tetejére. Díszítsük a citrom reszelt héjával, és néhány szál póréhagymalevéllel.


3. Spenótos omlettcsoda

Hozzávalók

- 4 db tojás,
- 1 újhagyma,
- 10 dkg spenót,
- 20 dkg paradicsom,
- 1 citrom,
- 1 dl joghurt,
- vaj, só, bors, pirospaprika,
- petrezselyem, ecetes gyöngyhagyma.


Elkészítés

A felvert tojásokat ízesítsük pirospaprikával. Nagyon kevés vajon, kerek serpenyőben süssünk vékony rántottát. Lapáttal kiszedve előmelegített sütőben pihentessük egy kis ideig. Közben a tisztított spenótot pároljuk, szűrjük le és passzírozzuk át, majd keverjük ki a joghurttal.

Fűszerezzük sóval, borssal, apróra vágott újhagymával és petrezselyemmel, majd cseppentsünk rá citromlevet. A krémesre kevert tölteléket terítsük a vékony tojáslapra, majd hajtsuk félbe. Forró sütőben szárítsuk néhány percig. Tálalás előtt a szeleteljük fel tetszés szerinti darabokra, és paradicsommal, ecetes gyöngyhagymával fogyasszuk.


4. Kivikehely


Hozzávalók (1 kehelyhez)

- 2 kivi
- 2 evőkanál tejszín
- 1 teáskanál méz



Elkészítés


A kivit hámozzuk meg, és szeleteljük fel. Néhány karikát tegyünk félre a díszítéshez. A maradékot passzírozzuk át, a tejszínt verjük kemény habbá a mézzel, majd adagoljuk hozzá a gyümölcspürét. Tegyük kehelybe és hűtsük tálalásig, majd kivikarikával díszítsük.


5. Narancs koktél

Hozzávalók

- 3 db narancs,
- fél dl cukor,
- 2 dl víz,
- 3 tojásfehérje,
- 1 evőkanál cukor.


Elkészítés


A kifacsart narancs levét keverjük ki cukorral, vízzel. A tojásfehérjét verjük habosra kevés cukorral. Öntsük hozzá a narancslevet jól kikeverve, majd néhány órára tegyük hűtőszekrénybe. Tálaláskor még egyszer mixeljük, hidegen kínáljuk narancskarikával.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL