UTAZÁS

Világvége - tessék kiszállni!

Szerző:
Szabó Anna
A jég hátán is megélnek az izlandiak. A szél pedig elbizonytalanítja a turistát a cél előtt: megéri-e továbbmenni itt, a világvégén a természet csodájáért. Ami aztán vagy látható, vagy nem. Akkorra lehet ugyanis förgeteg, pára, eső. Hóvihar sem ritka júniusban.
Izlandon leginkább a lovaglásra, illetve húsfélének tartott, nagybundájú, okos póni-lovaik pózát veszi föl az utas. A ridegen tartott állatok ítéletidőben is a mezőn ácsorognak, és feneküket mutatják a szélnek. Türelmesen sorakoznak, a legerősebb áll az élen, testével fedezve társait.



Százévesek, óvodába

Pincérként, boltosként látni errefelé a legtöbb izlandit. A többiek behúzódnak rossz időben. Hallgatnak. Ha a csöndet megunják, üdülőjükbe mennek. Élvezni a még nagyobb csendet. Ott az¬tán se tévé, se rádió. Fogannak a gyerekek. A tizenhat éves nő általában már átesett egy szülésen, épp a következő előtt áll, és a fiatal nagyszülők nevelik az utódokat.
Á nők szépek, szökések, kék szeműek. A „modell" még mindig Vigdis Finnbogadóttir, aki 16 évig volt köztársasági elnök. Sikerének titka megjelenésében rejlett. Ahol mutatkozott, ott feltűnt az ország is, amelyet képviselt. 1996-tól nem vállalta tovább. A nagymamák is vonzóak. A harmincöt évesek, de a korosabbak is. A párával teli levegő hidratálja bőrüket, ezért később ráncosodnak. Öregedésre úgyis van idő, a világon itt a legmagasabb az átlagéletkor. A száz év sem ritka a környezetszennyezést nem ismerő, érintetlen tájon. Gond is az adminisztrációnak, mivel kétjegyű a személyi szám. Aki tehát száznégy éves, az levelet kaphat: figyelmeztetik a kötelező óvodai beiratkozásra.



Fortyog a Köpülő

Az ötgyermekes családok is jól megélnek az állami támogatásból. A helybőség miatt lett kiabálós az izlandi. Egy apuka például ordítva mesélte fiának, mi is az a gleccser. A nagyhangúság oka: száz méterekre lakik a legközelebbi szomszéd, és hóban, szélben lusta átballagni hozzál az ember. Büszkeségük a gezír  a Saga regegyűjteménybeli viking mondahősökön, honfoglalóikon kívül, akiknek harcos története minden este hallható a rádióban. A világ gejzíreinek keresztanyja, a Geysir napjainkban már csak egy 18 méter átmérőjű halott: kék tó
Tőle száz méterre található a Strokkur gejzír, magyarul Köpülő. Néhány percig nyugszik csak, mintha nem működne, majd fortyogni kezd, pezseg, bugyborékol, felpúposodik, ringatózik, megemelkedik, magas vízkupola lesz, és dübörgő sistergéssel húsz méterre szalad föl, mint egy szökőkút. Lezuhan, kicsit hullámzik, mocorog, és vége. Újabb négy perc, és megint él. E látványért bezzeg állja a turista a szelet. Utána pedig iszik egy izlandi hosszú kávét, csokival.



Halak a vízből

A társadalmi élet, ivók helyett  olcsó uszodákban zajlik. Hajnalban találkoznak a beszélgetőtársak, úsznak kettőt fedetlen fejjel, fedetlen helyen, mínusz fokokban a földből felhozott forró, sós gyógyvízben. Miután a lávagödörbe befészkelték feneküket, társalognak és csapkodják magukat a jó iszappal. A híres film után Kék Lagúnának elnevezett fürdő-kávéház ugyanúgy reggeltől este tízig tart nyitva, akár az aprófalvakban. Úszik az izlandi, mint fő exportcikkük, a hal. A halászkodás? Egyszemélyes hajókon is fedélzeti komputert látni, színes monitorral, mert biztosra akar menni a tengeri vadász. A rózsaszínben, ciklámenben, narancsban pompázó lazac, a kaviár mindennapos étek. A bálnavadászat már a múlté, nem bántják az óriásokat. Olcsó a vízi energia, épülnek a környezetbarát hőerőművek, a geotermikus hévizet otthonaik és üvegházaik fűtésére használják, ezért a mostoha éghajlat ellenére banánt is érlelnek az átlátszó tetők alatt. Krumplijukat viszont veszni hagyná a magyar, sajnálna lehajolni érte. Ám a vendéglőben smucig izlandi háromszor annyi pénzt is megad e ringlónagyságú burgonyáért, mint a jobb importért, a spanyolok hatalmasáért, annyira pártolja a hazait.



A birkának elsőbbsége van

Lakatlan területen is lámpák sorakoznak az utak mentén, hogy hóviharban se tévedjen el az utas. A vezetőnek másra is figyelnie kell: a birka szent, és szereti aszfaltról nyalogatni a sót (a hó ellen sóz¬nak). Vagy csak ráfekszik az útra, mert az kellemesen langyos. Ez azért lehet, mert alatta meleg vizet vezetnek, hogy ne fagyjon jég a burkolatra. Ha aztán valaki elüti a gyapjáért, húsáért tartott állatot, nagy a baj, mert a birkának mindig elsőbbsége van a jórészt magánpénzből készült közutakon. A tettesnek tehát addig kell mennie, míg a gazda házához nem ér, hogy rendezze a kárt. Az autósok alig találkoznak más sofőrökkel a fővároson túl. Kicsi nép ez, kicsi a forgalom, mostanában a csodaalagútra a legbüszkébbek. A tenger alá fúrták 80 méterre, bele a bazaltba. Lerövidült hát a Reykjavíkhoz vezető szakasz. Csak hát mi lesz, ha megmozdul a föld, és a hetven vulkanikus hegy közül egy bemérgesedik? Évente legalább egy hegy ugyanis dorbézolni szokott. Nincs pánik, mivel akad rosszabb: a lavina több emberéletet kér. Tehát, ha jelez a vulkán, hatalmas terepjáróikba pattannak az izlandiak, és egyenesen a góc felé sietnek. Végre tombol a pokol a világvégén, a csendességben történik valami. Lefilmezik, és versenyeznek, kié a jobb fotó.






Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL