LELKIPATIKA

Pótcselekvések fogságában

Szerző:
Szabó Anna
Körömrágás, körömágytépkedés, mitesszernyomkodás, ajakharapdálás, hajcsavargatás, mind olyan pótcselekvés, melyet a stressz hív elő. A tisztaságmánia és a munkamánia már komolyabb lelki problémáról árulkodik.

A pótcselekvés nem egy rossz szokás, amit csak úgy könnyedén le lehetne vetkőzni. Hiába szokik le valaki a körömrágásról, egy másikba fog menekülni, ha a kiváltó ok ott marad a lelkében. Minden ember életében vannak stresszes szituációk, melyekre különbözően reagálunk. Az emberek nagy többsége küzd kisebb-nagyobb pótcselekvéssel. Legtöbben valamivel babrálnak, ha idegesek: a hajukkal, a szemüvegükkel, a ruhájukkal vagy a tollukkal. A képzeletbeli dobogó második helyén a tépkedők és vakargatók állnak, akik vagy a körömágyukat tépkedik, vagy sebeket, pattanásokat vakarnak el, de ide sorolandók az ajakrágók is és azok is, akik hajtekergetésben, vagy hajtépkedésben lelnek megkönnyebbülést. Nem ritka az sem, hogy a ceruza vagy a toll végét faragja mintásra a fogaival az ideges ember, de olyan is akad bőven, aki ilyenkor vad nassolásba kezd, vagy rágyújt.


Védekező mechanizmusok

A különféle furcsa viselkedéseknek meglepő módon azonban hasznos oldala is van. A stresszes helyzetekben ugyanis védekező-mechanizmusként jelentkeznek, azaz segítik a stresszoldást, és csökkentik, tompítják a lelki feszültséget. Akkor van baj csupán, ha ezek a viselkedésminták tartósan rögzülnek, és megszokássá válnak. Ekkor beszélhetünk pótcselekvésről vagy mániáról. Ez már annak a jele, hogy valaki nem tudja kezelni a stresszt, illetve, hogy tartós stressznek van kitéve. A tartós stressz képes a testet és a lelket egyaránt megbetegíteni. Mivel általában azoknál jelentkeznek az ilyen problémák, akiknek alacsony a stressztűrő képessége. Nem csak akkor kell a problémával foglalkozni, amikor már testi-lelki tünetei vannak a stresszes életmódnak. Érdemes akkor is naponta időt szánni erre, ha épp csodálatosan érzed magadat. Időnként pedig érdemes különböző új technikákkal is kísérletezni, és feltölteni a szervezted belső elemeit.


Akár iskolás korban is meg lehetne tanítani a gyerekeknek néhány módszert, hiszen a fiatalok számára az iskola az első komoly stressz helyzet. A stresszűző módszerek nem feltétlenül bonyolult dolgok, néha elég, ha egyszerűen csak sétál, úszik, fut, alszik, zenét hallgat az ember. Mindegy, hogy milyen módszert választasz, csak az a fontos, hogy valami egészen mást csinálj, mint ami kiváltja a stresszt.


Tisztaságmánia

Amikor valakin kitör a takarítási láz, és folyamatosan súrol, sikál, rendezget, és kényesen ügyel arra, hogy még egy morzsa se kerüljön a parkettára, az arra utal, hogy nem tudja megvalósítani a lelkében a rendet és a harmóniát, ezért próbálja maga körül megteremteni azt. A tökéletes tisztaság ráadásul annyi munkával jár, hogy minden mástól elrabolja az időt. Az illető azonban nem tudja abbahagyni, mert a tétlenség szorongást kelt benne. Ha észleled magadon a fenti tüneteket, akkor gondold végig, hogy mi elől menekülsz a rutinmunkába.

taki



Munkamánia

Ha valaki huzamosabb ideig napi 12-13 órát dolgozik, akkor felmerül a gyanú, hogy munkamániában szenved. Már hiába jönnek a magyarázatok, hogy lakásra gyűjt, a családjáért dolgozik, vagy kinevezésre hajt sajnos ezek a kifogások már nem állják meg a helyüket. A munkamániás számára mindent a munka körül forog. Nem tud kikapcsolni hétvégén, még nyaralás alatt is az e-mailjeit olvasgatja. A kényszerpihenőt nem bírja elviselni, folytonos idegességével tönkreteszi mások nyugalmát is.

sátras


Mindez miért alakul ki? A munkamániások nagy többségénél kimutatható, hogy a magánélete romokban hever. A problémákat nem tudja kezelni, nem tud velük szembenézni, így a munkahelyi sikerekbe menekül, ez jelenti élete egyetlen örömforrását.


Nem könnyű leküzdeni

A bajt könnyebb diagnosztizálni, mint kezelni, hiszen a szorongás eredetét kell megtalálni. Nehéz ezzel szembenézni, mert minden mánia arról szól, hogy az illető nem akar tudomást venni a félelmeiről, problémáiról. Ehhez komoly önvizsgálatra, akaraterőre és elszántságra van szükség.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL