GASZTRO

Ne habozzunk - babozzunk!

Szerző:
Szabó Anna
Bab, vagy paszuly… Tény, hogy nem tartozik a könnyű ételek közé, viszont nagyon finom és egészséges. Hoztunk neked néhány olyan receptet, amelyben a főszerep a paszulyé, ráadásul hamar elkészül. Kápráztasd el a családot ezekkel a magyaros finomságokkal!
1. Babgulyás – ahogy a nagymama főzte

Hozzávalók

- 1 kg nagy szemű bab
- 1 füstölt csülök (kb. 1 kg)
- 50 dkg disznócomb
- 50 marhalábszár
- 2 nagyfej hagyma
- pirospaprika
- majoranna (púpos kávéskanál)
- 1 nagytubus gulyáskrém


Elkészítés

A babot előző este áztassuk be. Vágjuk kockára a húsokat. Kuktába tegyük bele a felvágott füstöltcsökőt, marhahúst, az apró kockára vágott hagymát és a két púposkanál pirospaprikát a majoránnával. Ezután öntsük fel vízzel, hogy bőven ellepje.

Főzzük forrás után fél órát, majd tegyük bele a kockára vágott disznóhúst és a babot. Ízlés szerint sózzuk. Miután megpuhult minden adjuk hozzá a gulyáskrémet és azzal is forraljuk még egy pár percet. Tehetünk bele csipetkét is, vagy kenyérrel is fogyaszthatjuk.


2. Babos sertésragú

Hozzávalók

- 30 dkg szárazbab
- 1,3 kg sertéslapocka
- olaj
- 4 db közepes fej hagyma
- 3 db sárgarépa
- 1 csokor petrezselyem
- 3 db paradicsom
- 2 babérlevél
- kb 1.5 liter marhahús leves (kockából főzött is lehet)


Elkészítés


Előző nap áztassuk be a babot. Daraboljuk fel a sertés lapockát, majd sózzuk, borsozzuk. Lábosban melegítsünk egy kis egy kis olajat , és süssük benne aranyszínűre a hús mindkét oldalát.

Vágjuk vékony szeletekre a hagymát, és tegyük a lábosba. Tegyük rá a megpirított húsdarabokat, a vékonyra szeletelt sárgarépákat, egy csokor apróra vágott petrezselymet, paradicsomot, a babot és a babérlevelet. Öntsük fel marhahúslevessel, hogy teljesen ellepje. Sózzuk, borsozzuk. Tegyük a lábost mérsékelt erősségű tűzre, forraljuk fel, majd fedjük le, és főzzük kis lángon kb. másfélórát. Sült vagy főtt burgonyával tálaljuk.


3. Sólet

Hozzávalók

- 70 dkg nyers füstölt tarja
- 40 dkg nagy szemű bab
- 1 nagyfej vöröshagyma
- 10 dkg zsír
- 4 tojás 1 teáskanál pirospaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg árpagyöngy
- feketebors


Elkészítés


A sólet akkor igazán finom, ha előző nap beáztatott cserépedényben készítjük. Készítés előtt egy nappal áztassuk be a babot, az árpagyöngyöt és a füstölt tarját. Leszűrjük a babot és az árpagyöngyöt, beletesszük a cserépedénybe, majd hozzáadjuk a hagymát, a zsírt, a pirospaprikát, fokhagymát, füstölt tarját és az alaposan megmosott tojást héjastól. Öntsük fel vízzel, hogy ellepje. Fedjük le és közepes lángon kb. 3 órát süssük. A sütőből kivesszük és óvatosan összekeverjük. A tojást meghámozzuk és felszeleteljük, majd tálaláskor az étel tetejére tesszük.


4. Chilis bab

Hozzávalók

- 30 dkg darált csirkemell
- 1 nagy fej vöröshagyma
- pirospaprika
- olaj
- 2 konzerv bab
- 1 konzerv kukorica
- 1 csomag Maggi chili con carne
- 2 db paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 chili paprika


Elkészítés

Az olajon dinszteljük meg hagymát, majd adjuk hozzá a darált húst és azt is pirítsuk meg. Tegyük rá a pirospaprikát és engedjük fel vízzel. Forrás után keverjük hozzá csomó mentesen a Maggi chili con carne-t , majd adjuk hozzá a babot és a kukoricát. Főzzük kb.20 percet kis lángon. Vigyázzunk, mert könnyen leragadhat. Rizzsel tálalva nagyon finom, laktató főétel.


5. Édes babos rétes

Hozzávalók

- 4 réteslap,
- 40 dkg fehérbab,
- 8 dl tej,
- 10 dkg kristálycukor,
- 5 dkg vaníliás porcukor,
- 5 dkg vaj,
- 3 tojás,
- 1 rúd vanília,
- 1 citrom reszelt héja.


Elkészítés


Az előző nap beáztatott babot leszűrjük, cukros, vaníliás tejben puhára főzzük és áttörjük. A babpürét reszelt citromhéjjal, vajjal, a tojások sárgájával simára keverjük. Végül lazán belekeverjük a tojások felvert habját. Ezzel a töltelékkel megtöltjük az olvasztott vajjal meglocsolt réteslapokat, feltekerjük, a tetejét is megkenjük vajjal, majd szép pirosra sütjük. Felszeleteljük, és meg¬hintjük vaníliás porcukorral.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL