KÖZÉRZET

5 biztos jele annak, hogy túladagoltad a koffeint

Szerző:
Szabó Anna
Bár teljesen legális a kávé és más italok koffeintartalma, tény, hogy egyfajta serkentőszerként működik, ezért számos esetben megemeli a pulzusszámot, növeli az éberséget, megváltoztatja az agy és a test működését. Nem kérdés, hogy a koffeinnek – kis mértékben – előnyös hatásai vannak, ám könnyen át lehet esni a ló másik oldalára.

A koffeinfogyasztás előnye, hogy egy szuper kis energiabomba. A koffeintartalmú italok – energiaital, tea, kávé és egyéb – valójában számos biológiai vegyületet tartalmaznak, amelyek kölcsönhatásban vannak a szervezet sok élettani mechanizmusával. Orvosok szerint az egészséges felnőttek számára (maximálisan) ajánlott koffeinmennyiség napi 400 mg. Kamaszokat tekintve ez a szám jóval kisebb, mindössze 100 mg. Természetesen az egészségi állapotod is befolyásolja emellett azt, hogy mennyi koffeint fogyaszthatsz.

Mi a koffein túladagolás?

Koffein túladagolás akkor fordul elő, amikor valaki többet vesz magához az előírt adagból. A mérsékelt koffeinfogyasztás általában nem veszélyes, akár hasznos is lehet, ám a túlzott koffein, káros. Ennek a magyarázata a koffein szervezetre gyakorolt hatásában rejlik.

Növeli a vérnyomást

Hatással van a központi idegrendszerre

Megváltoztatja a hormonális egyensúlyt

Befolyásolja a vércukorszintet

(és még sok minden más egyebet is okoz…)

Tünetek

A koffein túladagolás eredményezhet egészen enyhe tüneteket, de extrém esetben akár halálos is lehet. A legtöbb esetben, miután a koffein kiürül a szervezetből, a tünetek megszűnnek. Sok embernek koffeintoleranciája van, ami mérsékeli a koffein túladagolás tüneteit. Az alábbiakban a túlzott koffeinfogyasztás 5 tünetét olvashatod:


 

 

közérzet egészség kávé
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL