SZÉPSÉG

Tégelybe zárt természet

Szerző:
Szabó Anna
Egy átlagember naponta 9 féle higiéniai termékkel kerül kapcsolatba, melyek 126 féle, szintetikus, kémiai szert tartalmaznak. Szakértők szerint, ezeknek a 30%-a rákkeltő hatású. Miért mérgezed magad, ha szépülhetsz másképpen is?

Orvosilag igazolt tény, hogy bőrünk elnyeli a reá juttatott anyagok 66%-át. A szappanok, samponok, krémek hatóanyagai, mind-mind felszívódnak a szervezetünkben. Ezek a szerek elég nehezen bomlanak le, és a testbe bekerülve allergiát okozhatnak, rombolják a bőr természetes savköpenyét, károsítják a májat, vagy komoly elváltozásokat idézhetnek elő az endokrin rendszerben.


Mi van a kozmetikumodban?

1. Samponok és tusfürdők

A káros anyagok közül az egyik leggyakoribb és tudósok állítása szerint a legallergetizálóbb, a csaknem kivétel nélkül minden samponban, tusfürdőben, borotvahabban, de még a fogkrémben is fellelhető nátrium-lauril szulfát (sodium lauryl sulfate). Erős tisztító és nedvesítő hatású anyag, amelyet a vegyipar (!!!) felmosó szerekben, a gépi zsírtalanítókban és autómosó szerekben alkalmaz. Gyorsan felszívódik, és bekerülve az agyba, májba, szembe vagy szívbe maradandó károsodást okozhat.


2. Arckrémek és testápolók

Make-upok, arckrémek és testápolók ásványolajat és propilénglükolt tartalmaznak. Mindkettő egy nyersolaj (petróleum) származéka. Az ásványolajat az ipari felhasználáskor leginkább kenőolajként alkalmazzák, míg a propilénglükolt fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatjuk, mint a fagyásgátló szerekben. Finom, filmszerű réteget képeznek a bőr felszínén, így a toxinok, a nedvesség és egyéb a bőr által termelt anyagok elől elzárják az utat. Bőrünk ezáltal nem tud megfelelően lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon.


3. Körömlakkok

A körömlakk formaldehidet, toluolt és egyéb olyan mérgező anyagokat tartalmaz, melyek bizonyítottan irritálják a bőrt, légzőszervi panaszokat, rákot és születési rendellenességeket okozhatnak. A körömlakklemosók egy része acetonból és etil-acetátból áll, melyek a szemet, az orrot és a torkot zavarják.


4. Desodorok és hónalj stiftek

A hónalj stiftekben lévő alumínium más vegyi anyagokkal együtt eltömíti a pórusokat, lerakódik és felhalmozódik a zsírszövetekben, többek közt a mellben és ezzel növeli a daganatképződés, azaz a mellrák esélyét. Az alumíniumot, mint káros anyagot korábban összefüggésbe hozták már az Alzheimer-kórral is.


5. Fogkrémek

Az EU által környezetszennyező anyagok közé sorolt triclosan és fluor tartalmú fogkrémek, szájvizek és fogkefék is gyakran előfordulnak fürdőszoba polcainkon!


6. WC papír, kéztörlő

A WC-ben sem kedvezőbb a helyzet: a fehérített papírárut, mint a WC-papírt és kéztörlőt a legveszélyesebbnek mesterséges méregnek tartott dioxinnal hozzák összefüggésbe.


Minden bio natúr, de nem minden natúr bio

A biokozmetikumok legfőbb segítőink bőrünk egészségének megőrzésében. Ezek a kozmetikumok "felépítik", regenerálják a bőrt, hogy az ismét természetes funkciója szerint működhessen.

Sokan próbálják meglovagolni az új divatot, de ne dőlj be mindennek! Legyél tisztában azzal, hogy mi mit jelent, és mit várhatsz el tőle. A natúr- vagy fito- előtag a legtöbbször csak arra utal, hogy az adott termék tartalmaz valamilyen százalékban növényi összetevőket is, ám ez nem zárja ki, hogy vegyszerek is találhatók benne. A szigorúan vett bio jelölés azt jelenti, hogy már az alapanyagok előállítása is biogazdaságokban történt. Ezek a termékek semmiféle szintetikus összetevőt nem tartalmaznak, sem génmódosított növényi alkotórészeket, pH szabályzókat, színezékeket, állományjavítót, tartósítószereket. Minden hazánkban előállított öko- és biotermék csomagolásán, kísérőbizonylatán szerepelnie kell a következőknek: „Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék”.


1. Dictamelia - Olivás hidratáló testápoló  (2.990 Ft)
2. Öregedésgátló, feszesítő szérum arcra és nyakra
3. Lavera Body Spa Bőrradír jojoba olajjal (1.690 Ft)
4. Lavera tusfürdő, erdei gyümölcs (1.550 Ft)
5. Tautropfen bio homoktövis balzsam (5.000 Ft)
6. Anne Börlind hidratáló gél ( 5.680 Ft)



Mi van a neszesszerben?

Ha úgy döntöttél, hogy a sminkkészletedet is lecseréled, és szeretnéd csökkenteni a vegyszereket is tartalmazó sminkjeid arányát, érdemes speciális termékeket vásárolni.


1. Dr. Hauska - selyempúder ásványi anyaggal (5.290 Ft)
2. Sante - hipoallergén formaldehid és toluol-mentes körömlakk (2.090 Ft)
3. Dr. Hauschka fénylő rezedazöld szemceruza (2.730 Ft)



Feltételek a bio minősítéshez

- Az összetevők legalább 95%-a természetes eredetű.
- Ellenőrzött öko termőhelyről vagy - gazdaságból származnak a növényi alapanyagok.
- Génmanipulációtól és radioaktív besugárzástól mentes.
- A védett növényeket ültetvényeken, illetve üvegházakban termesztik.
- Nem tartalmaz szintetikus festékanyagot, illatanyagot és tartósítószereket, kémiai származékokat.
- A méz kivételével nem tartalmaz állati eredetű összetevőket.
- Nem tesztelik állatokon.
- A sminktermékekben a színezékeket növényekből, ásványokból, illetve fém-oxidokból nyerik.


Állag, szag, eltarthatóság

1. Rövidebb a szavatossági ideje az ökotermékeknek, ezért célszerű kisebb kiszerelésben megvásárolni őket. A ritkábban használt biotermékeket tartsd hűtőben.

2. Nem igaz, hogy az ökokozmetikumnak nem lehet jó illata, hiszen bioillóolajokkal is lehet illatosítani, ám ha nagyon érzékeny a bőröd, keresd az illatanyagtól mentes változatokat.

3. A biotermékeket nem mindig olyan könnyű eloszlatni a bőrön, mert nincs bennük szilikon, amely a hagyományos krémeket selymessé teszi.

4. A samponok és szappanok nem habzanak annyira, mert növényi alapú habzó tenzideket és mosóaktív anyagokat tartalmaznak, mint például kókuszolajat és cukrot.

5. Az árak általában magasabbak a szintetikus kozmetikumokhoz képest, mert mind a gyártási eljárás, mind az alapanyagok drágábbak.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL