UTAZÁS

Rio de Janeiro

Szerző:
Szabó Anna
Stefan Zweig így jellemezte ama több mint tízmilliós dél-amerikai metropoliszt: „ha egy festő azt a feladatot tűzné maga elé, hogy lefesti Riót a maga teljességében, ezer színével és arcával, egy teljes élet nem lenne elegendő ahhoz, hogy feladatát teljesítse.”

Az egyenletes klímájú, kivételes természeti adottságokkal rendelkező várost a portugálok alapították 1565-ben. Rio de Janeiro a XVIII. században a közelben felfedezett aranybányáknak köszönhetően Brazília legfontosabb településévé vált, és jelenleg a hatalmas államszövetség gazdasági-kulturális központja, és fontos tengeri kikötője.


A turista számára „kötelező” program a különleges alakjáról Cukorsüvegnek nevezett, 395 méter magas szikla megtekintése, amelynek tetejéről látható a Botafogo-öböl a vizét ellepő vitorlás hajókkal és a világ alighanem leglátogatottabb, világhírű strandja, a Copacabana. A 35 kilométer hosszú, változatos rioi tengerpart legszebb része ez a négy és fél kilométeres föveny.
Brazíliáról nem lehet beszélni anélkül, hogy a nemzeti sport, a labdarúgás ne kerüljön szóba. A brazil foci legnagyobbjai a Copacabanaról indultak a világhír felé, ahol a bokáig süppedő homokban sebtiben verbuválódott csapatok mérkőznek egymással, és a népes nézősereg itt igazi futballzsonglőröket láthat.


A másik „fociszentély” a 200.000 férőhelyes Maracana stadion.


A belvárosban egymást érik a XVI. és XVII. század barokk építészeinek remekei. A gyönyörű épületek közül kiemelkedik méltóságával a Glória, valamint a Bűnbánó Szent Ferenc-templom. A dúsan faragott, súlyos kapuk mögött a félhomályos templomhajók hűvösében barokk pompával gazdagon díszített belsőtér, aranytól csillogó oltárok, és tömjénillat fogadja a betérőt.


A városközponttól néhány kilométerre a Tiuca Nemzeti Park megcsodálható Brazília hajdan volt élővilágának egy érintetlen szelet. Rioban ügyelnek a természetes környezet és az emberalkotta világ egyensúlyára. Tágas, zöld parkokat és kis növénykerteket alakítottak ki, és a toronyházak között több belső tó enyhíti a nagyváros forgatagát.


A karnevál Rio de Janeiro egyik legnagyobb vonzereje. 1855 óta minden évben a nagyböjt előtt, általában februárban kezdődik, és 4-5 napig tartó színpompás felvonulás. A jórészt afrikai hagyományokat őrző karnevál persze inkább a szemrevaló résztvevők, semmint a szamba iskolák tagjainak tánctudása miatt vonzó a turisták számára…





Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL