FOGYÓKÚRA

Így fogy Hollywood

Szerző:
Szabó Anna
A zónadiéta alig tíz éve indult hódító útjára. Rövid időn belül az egyik legkedveltebb módszerré vált, és a sztárok körében is nagy népszerűségre tett szert. Lelkes hívei között találhatjuk Jennifer Anistont, Cameron Díazt és Melanie Griffithet is.

A zóna diéta nagy előnye, hogy minimális tiltásokkal, kiegyensúlyozott étrenddel szenvedés nélkül fogyhatsz vele. A programot Berry Sears amerikai orvos fejlesztette ki, aki évtizedekig foglalkozott a cukorbetegség okozta szívproblémákkal. Kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy a szívbetegségek kialakulásáért nem a koleszterin, hanem az inzulin magas szintje tehető felelőssé.


Maradj a „zónán belül”

A diéta alatt az inzulin szintet kell egyensúlyban, azaz a „zónán belül” tartani. A pontos tápanyagarányoknak köszönhetően a szervezet rövid időn belül beáll arra a "teljesítményzónára", ahol optimálisan hasznosítja a táplálékban lévő energiákat, és ez a folyamat súlycsökkenést eredményez. Sears doktor szerint táplálkozásunk akkor tudja az inzulin szintjét a zónán belül tartani, ha minden étkezésnél hasonló az egyes tápanyagok aránya. Az arány: 40% szénhidrát, 30% fehérje és 30% zsír. Tehát a Zóna-diéta szénhidrátszegénynek mondható, mindezek miatt talán a Zóna-diéta áll legközelebb azokhoz a fogyókúrákhoz, amelyeket könnyű betartani, és mindenféle élelmiszertípus megtalálható benne.


Szabályok

1. A szénhidrátbevitelt bármilyen zöldséggel és gyümölccsel megoldhatod, ez alól csupán a kukorica, sárgarépa, a banán és a szőlő kivétel. Kis mennyiségben a kenyér és a tésztafélék is megengedettek az étrendben.

2. Naponta 5 alkalommal étkezz, és az időzítésre is figyelj:

- reggeli – ébredés után 1 órán belül
- ebéd - ébredés után 5 órán belül
- első rágcsálnivaló ideje – ebéd után pár órával
- vacsora 2-3 órával az uzsonna után
- esti snack ideje: lefekvés előtt


Minta étrend



Reggeli: Gyümölcssaláta. A gyümölcsöt keverd össze 10 dkg túróval.


Ebéd: Sült pulykamell, sonka és sajtcsíkokkal, zöld salátával, olívaolajjal meglocsolva, utána egy alma.

Vacsora: Csirkemell filé szójapanírban, párolt zöldséggel (brokkoli, zöldbab, karfiol).



Reggeli: Zóna müzli. Egy csésze zabpelyhez, adjál hozzá diót és mandulát, majd keverd bele egy pohár natúr joghurtba.


Ebéd: Csirkemell saláta. Grillezz meg egy tenyérnyi méretű csirkemell filét, és kockázd fel. Saláta mixhez adjál csíkokra szelt kaliforniai paprikát és paradicsomot. Locsold meg sóval, borssal és citromos olívaolajos öntettel, majd keverd össze salátát a csirke falatokkal.

Vacsora: Grillezett idényzöldségek.

Délutáni, esti harapnivalók

• Egy-két vékony szelet sovány sajt, almával.
• Natúr, zsírszegény joghurt, vagy kefír.
• Egy vékony szelet párolt pulykamell, kevés gyümölccsel.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL