FÉSZEK

Ki a szabadba!

Szerző:
Szabó Anna
A városi gyerekek számára akármilyen aprócska kert is szabadtéri játszószobát jelent, főleg, ha szüleik a kedvük szerint rendezik be. Alapnak megteszi a szép, zöld gyep, ahova kihelyezhető a felfújható medence, a hinta és a másik klasszikus kellék, a homokozó.
5 alapelv kerti játszóhelyhez:

1. Figyeld meg gyermekedet, mivel szeret játszani.

2. Semmiképpen ne válassz puhafából készült kerti játszóeszközöket, balesetveszélyes lehet.

3. Gondold végig milyen kiegészítők (kapaszkodók, biztonsági hinták, stb.) szükségesek a biztonságos játékhoz.

4. Mekkora méretű játszóteret tudsz kialakítani?

5. Ne feledd, a változatosság fontos, hamar elunják magukat a gyerekek.


Hinta palinta

A nyári gyerekbirodalom elkészítéséhez leginkább ötletekre van szükség. Először is mérjük fel, mekkora helyet adunk a féktelen játékra. Ne legyen a közelben féltett dísznövény, tüskés bozót, ne kelljen folyton arra ügyelni, hogy minek mennek neki, mit törnek le az apróságok. Szerencsés egy nagyobb lombú fa árnyékában kialakítani a játszósarkot, mivel a napernyővel történő árnyékolás a sok helyváltoztatás miatt kissé nehézkes. A kerti játszótér ne legyen zsúfolt, kis helyre ne akarjunk több tárgyat betenni, mert a játékhoz kell a szabad tér. A játék lényege és öröme a mozgásból származik. Sokszor ennek a célnak már egy füves udvar is megfelel, ahol lehet bújócskázni, futkározni, ugrókötelezni. A legkedveltebb gyerekjátékok egyike a hinta. A házilag készített lengőhintát fellógathatjuk egy fára, de készíthetünk, vagy vásárolhatunk önálló állványzatot is. Lényeges, hogy a hinta - lengés közben - ne menjen neki a tartóoszlopnak, vagy más játéknak. Mindenkor figyelmeztessük gyerekeinket a baleseti veszélyforrásokra.

1. Hinta (farkasfa.hu)
2. Hinta és csúcsa (farkasfa.hu)
3. Fa hinta (IKEA)
4. Hinta csúszdával (naturakert.hu)
5. Hinta (IKEA)
6. Libikoka (farkasfa.hu)


Műanyag vagy fa

Modern világunkban a műanyag játékok előnye, hogy könnyűek, bármikor odébb helyezhetjük őket a kertben, akár a szobába is bevihetjük valamennyit télvíz idejére. Nem okoz gondot tisztántartásuk, bírják az esőt és a napsütést. Biztonságosak, nem borulékonyak, szerelést nem igényelnek. Már a legkisebbeknek való csúszda, mászóka, házikó, libikóka is kapható. Hátrányuk, hogy gyorsan kinövi a gyerek a számára megfelelő méretet, jövőre eggyel nagyobbat kell venni – pedig elég borsos az áruk. Az apróbbaknak való csúszda ötezer, míg a hosszabb példány harmincezer forintot kóstál. A kész állványos hinták között sem találni húszezernél olcsóbbat. A kerti játékok természetesen készülhetnek fából is. Ezek sajnos többnyire sokkal drágábbak a műanyagnál, és nagyobb a helyigényük. Esetleg kész darabok helyett érdemes ügyes kezű mesterektől egyedi darabokat rendelni, amelyek a gyerek méreteihez, szokásaihoz és persze házunk jellegéhez is jobban illenek.

1. Csúszda (farkasfa.hu)
2. Műanyag csúszda (World 2000 Kft)

3. Csúszda (naturakert.hu)
4. Műanyag és fa csúsda(World 2000 kft)
5. Műanyag és fa csúsda(World 2000 kft)


Homoksüti és vulkánkitörés


A gyerekek többsége imád a földdel, homokkal játszani – gondoljunk csak a sárból gyúrt sütikre. Esetleg tengerparti nyaralások emlékét idézheti, ha akár egy négyzetméternyi homokozó ládát létesítünk gyermeküknek, ahol tapicskolhat kedvére. A kijelölt területet körbekeríthetjük cölöpökkel, deszkával, esetleg farönkökkel. Ha a kisgyermekünk szereti a sütés-főzés játékot, a homokozó mellé készíthetünk egy kis konyhasarkot az áruházakban kapható műanyag konyhaszettel, ahol kedvére süthet-főzhet, és a mellette elhelyezett kis székekkel körülvett asztalkán, tálalhat. A játszókonyhában a homok és kavics kiváló főzőalapanyaga lehet a fűvel fűszerezett ételeknek. Sodorhatunk a pogácsákból hurkát, szalámit, perecet, ha konkrét dolgokat formáznak szívesebben, de hagyhatjuk azt is, hogy maguk találjanak ki recepteket - a vödörbe mernek lisztet, élesztőt, ami eszükbe jut, és a végén együtt fogyaszthatjuk el a káprázatos ízvariációjú tortákat, általuk kreált finomságokat. Kitörhet a vulkán a homokozóban, ha kis sütőport és ecetet hozunk ki a házból és egy térd magasságú domb közepébe fúrt lukba előbb beletesszük a két teáskanálnyi sütőport, majd lassan ecetet öntünk rá.

1. Homokozó ( World 2000 Kft)
2. Homokozó Készlet (arzuhanas.com)
3. Homokozó ( World 2000 Kft)
4. Homokozó ( World 2000 Kft)
5. Homokozó ( World 2000 Kft)


A hűsítő pancsoló


A nyári kerti örömökből nem maradhat ki a pancsoló vagy a nagyobb gyermekek esetében egy medence felállítása sem. Tíz éve kapható hazánkban különböző hipermarketekben és barkácsboltokban kerti medence. A nyári pancsolásra alkalom kínálkozik puhafalú, merevfalú, családi, gyerek, vízforgatós, homokszűrős, csúszdás, felfújható medencében. A felsorolásból érzékelhető, hogy a kínálat óriási, ahogy a kereslet is évről évre nagyobb. Léteznek több millió forintért ózon fertőtlenítéssel, világítással és elektromos vezérléssel ellátott luxus medencék, de nem ezekből fogy leginkább. A házilag felállítható kerti pancsoló két kategóriába sorolható. A legkisebb – 1-3 méter átmérőig – kapható medence igazából a kisbabás családok számára készült, ha viszont felnőtt is szeretne beülni játszani a srácokkal az 15-20 ezer forintba is kerülhet. A méret okán másként tisztítandó az a vízfelület, melyet akár naponta cserélhetünk, mint nagyobb társai. A vízforgatóval és szűrővel ellátott modelleknél csupán az algásodást gátló készítményt kell külön beszerezni. Az kisebb medencék vízének fertőtlenítésére klórtabletta alkalmas. Az persze nem mindegy, hogy végül milyen anyagból készült medencénket, hol állítjuk fel. Találni megoldást homokból készített alapozásra, fából készült dobogóra, festett betonra, de a legtöbben egyszerűen a felfújható medencéjüket – alapos átvizsgálás után – a zöld gyepre helyezik.

1. Kerti medence (Pacifici Bt.)
2. Szűrőberendezés (Pacific Bt.)
3. Földfeletti úszómedence (Földvári Uszodatechnika)
4. Kerti medence (Pacific Bt.)
5. Családi medence (arzuhanas.com)
6. Szivárvány pancsizó medence (arzuhanas.com)


Vizes mulatságok

Szórófejes kerti locsoló általában minden kert tartozéka. Gyerekeink számára azonban a locsolócső újabb lehetőség a játékra. Ha többen gyűlnek össze egy délutánon, rendezhetnek például - a forgófejes locsolót körbeállva – olyan vizes mulatságot, ahol az a cél, hogy ki marad a legtovább száraz. A kerti locsolócsővel akár limbózhatnak is: az egyik gyerek megfogja a cső végét, hogy a vízsugár vízszintesen folyjék. A vízsugarat először tartsuk állmagasságban, amíg minden játékos átlimbózik alatta. Majd egyre lejjebb engedjük, míg egyre nehezebb lesz átkúszni alatta anélkül, hogy vizesek ne lennének. Aki vizes lesz, kiesik, aki legtovább bírja, az győz. Egy másik játékhoz néhány üres üdítős flakonra lesz szükség. Töltsünk meg négy üveget vízzel, majd a tetejükre helyzzünk pingponglabdákat. A gyerek vizipisztollyal, vagy a locsolócsővel próbálja lelőni a labdákat az üvegről. Vízbe mártott szivacsokkal komoly csatát is vívhatnak csemetéink. Élvezzétek a nyári kalandokat a szabadban!






Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL