KÖZÉRZET

A Föld legnagyobb gyógyszertára a természet...

Szerző:
Szabó Anna
Az emberek évezredeken keresztül figyelték az egyes gyökerek és virágok használatának hatását. A gyógynövények sok ember életét mentették és hosszabbították meg, ezért nem meglepő, hogy napjainkban ismét visszatérünk hozzájuk. A legtöbb gyógynövény használata teljesen biztonságos, némelyeknek azonban mellékhatása is lehet, ezért fontos kikérni egy jó természetgyógyász tanácsát is.

 

A gyógynövények gyógyereje, az idő próbáját kiállt ősi bölcsesség iránti érdeklődés azonban nem lankad, hanem egyre nő... A legkedveltebbek gyógynövényekről általában mindenki tudja mire való, de vannak olyan gyógynövények is, amelyek nem annyira ismertek a köztudatban.

Nézzük csak meg, hányan tudják például, hogy milyen gyógynövény is a galagonya vagy a citromfű és mire lehetnek jótékony hatással?

A galagonya egy szúrós ágú cserje, amit a népi gyógyászatban szívgyógyszerként alkalmaznak. Jótékony hatását a 19-20. század körül igazolták. Hatóanyagát a növény leveléből, virágából, vagy terméséből főzött teán keresztül nyerik ki. A galagonyát a "szív gyógynövényének" vagy „megmentőjének" is nevezik, mert rendkívül jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását és remek vérnyomáscsökkentő. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.

A citromfű a „nyugalom gyógynövénye", melyet mézfűnek, méhfűnek, igaz nádrafűnek is szoktak nevezni. Illóolaját ideg- és szívnyugtatóként, illetve görcsoldóként használják. Serkenti az emésztést, rendkívül jó puffadásgátló, fokozza a májműködést és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság esetén is. Szabályozza a pajzsmirigy működését és csökkenti a túltermelésből adódó idegességet. A növényben található polifenolok antivirális tulajdonságúak, segítik az ajakherpesz gyógyulását és felére csökkentik a vírus kialakulásának gyakoriságát.

A természet inspirálta a Verbena gyógynövényes cukorkák kifejlesztését is. A Verbena cukorka valódi gyógynövény-kivonatokat és hozzáadott C-vitamint tartalmaz, mely az 5 leggyakoribb civilizációs betegség ellen nyújthatnak védelmet (felsőlégúti megbetegedések, idegi-koncentrációs és emésztés-gyomor problémák, méregtelenítés, immunitás). Egy Verbena cukorka elfogyasztása talán a legélvezetesebb módja, hogy a gyógynövények hatóanyagait a szervezetünkbe juttassuk...

 

További hasznos információk: www.verbena.hu

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL